Film- en tv-tipsZondag 13 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 13 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste films en programma’s op televisie. Dit moet u zondag zien.

Beeld uit Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2001). Beeld Studio Ghibli
Beeld uit Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2001).Beeld Studio Ghibli

Argos Medialogica
NPO 2, 21.05 uur

Argos duikt in de worsteling van de media met #MeToo. Hoe stel je als journalist seksueel machtsmisbruik aan de kaak, zonder vermeende daders direct te veroordelen? In de laatste aflevering uit deze reeks wordt het gevraagd aan onder andere de hoofdredacteuren Philippe Remarque van de Volkskrant en Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad en voormalig hoofdredacteur van Vice Nederland Casper Sikkema, die in april 2018 werd beschuldigd van ‘ontoelaatbaar gedrag’.

Andere tijden sport
NPO 1, 22.00 uur

Het verhaal van wereldkampioen Barbara de Loor, die zich in het Zuid-Duitse Inzell in haar eentje voorbereidde op de kampioenschappen van 2005. Ver weg van vrienden en familie en van de ­Nederlandse schaatswereld, die haar de rug heeft toegekeerd.

De monitor
NPO 2, 22.40 uur

Begin van een nieuw seizoen onderzoeksjournalistiek door het team van Teun van de Keuken. Deze week over de opkomst van de leefstijlcoach. Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis wil ongezond leven tegengaan en heeft daarvoor in 2019 een vergoeding voor een leefstijlcoach op ­laten nemen in de basisverzekering. Gaat meer begeleiding werken?

Teun van de Keuken in De Monitor. Beeld
Teun van de Keuken in De Monitor.

3Lab: Een film ofzo
NPO 3, 23.50 uur

Filmmaker Judith de Leeuw wil het verhaal vertellen van ‘de carport’, het gesloopte huisje in Den Helder waar Antilliaanse mannen elkaar ontmoetten. Maar haar onderwerp neemt de film over. De mannen vragen zich af wat De Leeuws intenties zijn. Waarom worden ze door haar in het grasveldje gezet waar het huisje ooit stond? ‘Wij kunnen geen film maken over hoe jij en je vriendinnen aan het chillen zijn, wij hebben die positie niet’, zegt een van hen. Uiteindelijk brengen de mannen het verhaal in hun eigen woorden.

Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2001)
Viceland, 20.30 uur

Voor Spirited Away kreeg de Japanse animatiemeester Miyazaki een Oscar voor beste animatiefilm. En nog altijd is deze Studio Ghibli-productie zijn meesterwerk: een zeldzaam fantasierijke film die de harten van jong en oud beroert, zonder in de familiefilmmal te passen. In een leegstaand pretpark veranderen de ouders van het meisje Chihiro in varkens. Om dat ongedaan te maken, moet ze een wereld binnen gaan waar alles voortdurend blijft veranderen.

Frau im Mond (Fritz Lang, 1929)
Arte, 23.50 uur

Bijna vier uur durend ruimtevaartepos van de man achter sf-mijlpaal Metropolis (1927), dat veel waarde hecht aan de zo overtuigend mogelijke verbeelding van de raketlancering – absoluut het pièce de résistance van de film, waarvoor de hulp van raketkundige Hermann Oberth werd ingeroepen. Oberth wilde een functionerende raket voor de film bouwen, maar door tijdgebrek kwam het er niet van. Niettemin zat de film de wetenschap zo dicht op de huid dat de nazi’s hem van 1933 tot 1945 verboden, omdat de overeenkomsten met hun geheime V2-raketproject te groot waren. Techno-legende Jeff Mills maakte in 2012 een nieuwe soundtrack voor Langs (laatste) zwijgende film, maar Arte vertoont hem zondag met de oorspronkelijke pianomuziek van Willy Schmidt-Gentner.

Meer over