FILM- EN TV-TIPSZondag 12 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 12 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Pippa Allen in Patatje oorlog (Nicole van Kilsdonk, 2011). Beeld Patatje oorlog
Pippa Allen in Patatje oorlog (Nicole van Kilsdonk, 2011).Beeld Patatje oorlog

NPO themadag Nederland tegen racisme

NPO 1, vanaf 8.55 uur

De programmering van de publieke omroepen staat zondag voor een groot deel in het teken van het debat over racisme en andere vormen van uitsluiting. Op televisie speelt de dag zich vooral af op NPO 1, waar van ’s ochtends vroeg tot na middernacht documentaires en discussies rond het thema worden uitgezonden, afgewisseld met uitzendingen van Ook hier, het EO-programma waarin gekleurde Nederlanders vertellen over het alledaagse racisme dat ze ervaren. Op NPO 3 zijn er zondag onder meer speciale afleveringen van Het Klokhuis en het Jeugdjournaal.

Patatje oorlog

NPO 3, 09.00 uur

(Nicole van Kilsdonk, 2011) Kiek (9) denkt dat ze de kans dat haar vader sneuvelt aan het front kan verkleinen door een muis en een hond te offeren; het is immers statistisch gezien zeer onwaarschijnlijk dat iemand met twee dode huisdieren ook nog eens een dode vader zal hebben. Een zwaarmoedig staaltje magisch denken dat in Patatje oorlog, naar Een kleine kans (2006) van Marjolijn Hof, zo subtiel mogelijk wordt gebracht: luchtig, maar zonder iets weg te moffelen of te dramatiseren. Wanneer Kiek fantaseert hoe ze haar muisje kan ombrengen, neemt dit eerlijke en fijnzinnige jeugddrama zijn toevlucht tot kleurige klei-animaties. Debutant Pippa Allen, die Kiek speelt, is een vondst.

North Sea Jazz 2020 in Concert: Metropole Orchestra & Friends

NPO 2, 19.20 uur

Het Metropole Orkest is al sinds 1986 verbonden aan het North Sea Jazz Festival, dat dit jaar door de coronacrisis geen doorgang kon vinden. Voor het eerst sinds de coronamaatregelen werden ingevoerd, is het orkest echter weer in volledige bezetting bij elkaar op het podium. In een speciaal concert met muzikale gasten die dit jaar op North Sea Jazz zouden optreden, worden de veelzijdigheid en de rijke geschiedenis van het muziekfestival gevierd. Op het podium verschijnen onder anderen Gregory Porter, Akwasi, Michelle David, Ibrahim Maalouf en Benjamin Herman.

The NeverEnding Story

Arte, 20.15 uur

(Wolfgang Petersen, 1984) Het was dé hit van de Duitse fantasy/kinderboek-auteur Michael Ende: Die unendliche Geschichte (in 1979 gepubliceerd), over een jongen met zoveel inlevingsvermogen dat het boek dat hij leest tot leven komt. Geen wonder dat vijf jaar later deze verfilming ook de bioscoopkassa’s liet rinkelen. Ende zelf trok van leer tegen Petersen, die ondanks zijn script-advies een ‘weerzinwekkende film’ zou hebben hebben gemaakt, waarin het boek veel te vrij werd geïnterpreteerd. The NeverEnding Story groeide desondanks uit tot een kinderfilmklassieker van formaat.

Barret Oliver in The NeverEnding Story (Wolfgang Petersen, 1984). Beeld
Barret Oliver in The NeverEnding Story (Wolfgang Petersen, 1984).

Na de klap

NPO 2, 20.40 uur

Afgelopen mei was het twintig jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door de grootste explosie sinds de oorlog. Bij de vuurwerkramp in Enschede vielen 23 doden en 950 gewonden, en werd de wijk Roombeek in puin gelegd. In Na de klap gaat Tom Kleijn op bezoek bij enkele hoofdrolspelers: directeur Rudi Bakker van de vuurwerkfabriek, oud-politieman Jan Paalman en Mathilde van der Molen, de weduwe van een brandweerman die omkwam bij de ramp. Samen deden ze aangifte tegen de Nederlandse staat, want er is nog steeds veel onduidelijkheid over de toedracht.

Joueurs

TV 5, 21.02 uur

(Marie Monge, 2018) In deze sfeervolle amour fou speelt Stacy Martin de jonge vrouw Ella, die als ober in het restaurant van haar vader werkt. Wanneer op een dag Abel (Tahar Rahim) binnenvalt met zijn charmes én zijn trucjes, laat ze zich binnen de kortste keren door hem inpalmen en aansteken door zijn gokverslaving. Filmcritici zagen in het goed ontvangen regiedebuut van Marie Monge een duidelijke verwantschap met de films van Jacques Audiard, Martin Scorsese en Franse misdaadklassiekers als Jean-Pierre Melville’s Bob le flambeur (1956) en Jean-Luc Godards Bande à Part (1964). Nederlands ondertiteld.

Stacy Martin en Tahar Rahim in Joueurs (Marie Monge, 2018). Beeld
Stacy Martin en Tahar Rahim in Joueurs (Marie Monge, 2018).

2Doc: Bosnian Girl

NPO 2, 23.10 uur

Voor haar theatervoorstelling Dark Numbers over de val van Srebrenica werkte regisseur Tea Tupajić intensief samen met Dutchbatveteranen, die ook als acteurs op de planken verschenen. In de documentaire Bosnian Girl duikt de in Sarajevo geboren Tupajić nog dieper in het trauma dat de Bosnische bevolking en de Dutchbat-militairen verenigt. In een leegstaand theater brengt ze met verschillende veteranen een nacht door van zonsondergang tot zonsopkomst. Samen proberen ze onder ogen te zien wat er zich 25 jaar geleden in Srebrenica heeft afgespeeld.

Meer over