Film- en tv-tipsZondag 1 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 1 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

De gelaarse kat, met de stem van Antonio Banderas, in Shrek 2 van Andrew Adamson, Kelly Asbury en Conrad Vernon (2004). Beeld
De gelaarse kat, met de stem van Antonio Banderas, in Shrek 2 van Andrew Adamson, Kelly Asbury en Conrad Vernon (2004).

Brainwash Special

NPO 1, 11.05 uur

Het gebeurt zelden dat van een boek over economie 2,5 miljoen exemplaren worden verkocht. Kapitaal in de 21ste eeuw van Thomas Piketty was zo’n bestseller, nu is de econoom terug met Kapitaal en ideologie. In een special van Brainwash wordt Piketty geïnterviewd over zijn nieuwste titel door econoom en filosoof Karim Benammar. In Kapitaal en ideologie belicht de auteur het fenomeen van de superrijken en betoogt hij dat markt, winst en kapitaal geen wetmatige grootheden zijn, maar dat ze afhangen van historische keuzes en opvattingen.

Shrek 2

BBC 1, 16.00 uur

(Andrew Adamson, Kelly Asbury en Conrad Vernon, 2004) Het vervolg op de uiterst succesvolle originele Shrek is minder verrassend dan deel één, maar wel ongeveer even leuk. Het groene monster en zijn vrouw gaan na hun bruiloft, waarmee deel één eindigde, op bezoek bij de koning (ingesproken door John Cleese), die de uitermate vervelende Prince Charming (Rupert Everett) inzet als geheim wapen. Antonio Banderas overtreft zichzelf als prikkelbare gelaarsde kat – zijn personage zou zeven jaar later een aparte film krijgen. De vele lollige filmverwijzingen, van The Matrix en The Lord of the Rings tot From Here to Eternity, Spider-Man en Alien, zijn wederom scherp.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

Arte, 20.15 uur

(George Roy Hill, 1969) Scenarist William Goldman noemde de slotscène van Butch Cassidy and the Sundance Kid het beste dat hij ooit had geschreven. De twee bandieten uit de titel, geweldig gespeeld door Paul Newman en Robert Redford, maakten in de scènes ervoor jarenlang het Wilde Westen van Amerika onveilig. Aan het einde van de film zitten ze, zwaargewond, in de val. Het gesprek dat volgt, is volgens Goldman nog altijd een parel van schrijfkunst. En dat is geen overmoedige uitspraak; hij won er een Oscar mee.

Paul Newman (links) en Robert Redford in Butch Cassidy and the Sundance Kid van George Roy Hill (1969). Beeld
Paul Newman (links) en Robert Redford in Butch Cassidy and the Sundance Kid van George Roy Hill (1969).

Nieuw zeer

NPO 3, 21.50 uur

Niek Barendsen regisseert al jaren de komische intermezzo’s in het educatieve kinderprogramma Het Klokhuis, die de serie zo leuk maken voor jong en oud. Ook maakte hij leerzame jeugdseries als Welkom bij de Romeinen en Welkom in de Gouden Eeuw. Vanaf vanavond presenteert de NTR zijn nieuwe sketchserie: Nieuw zeer, over de hete hangijzers van nu. Bekende acteurs treden aan in korte fragmenten over actuele zaken als nepnieuws, #MeToo en klimaatzorgen. In de eerste aflevering zien we Pierre Bokma op zijn eigen crematie en Frank Lammers als levensgevaarlijke tbs’er.

Nieuw Zeer. Beeld NTR
Nieuw Zeer.Beeld NTR

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Er moet wat veranderen in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg, al was het maar om iets te doen aan de wachtlijst van 90 duizend hulpbehoevende mensen. In de eerste reportage van een nieuw seizoen behandelt het journalistieke magazine Tegenlicht nieuwe zorginitiatieven, waarbij het onder meer de grens tussen ‘gek’ en ‘normaal’ bekijkt. Traditioneel worden patiënten in de GGZ geclassificeerd aan de hand van het gezaghebbende DSM-handboek, maar die praktijk trekken velen in twijfel. Wat schieten we op met labels en hoe kan het in de toekomst beter?

But When Mommy Is Coming?

Canvas, 22.25 uur

De Syrische Ahmed werd geboren met spina bifida (een open rug) en zit in een rolstoel. Vier jaar geleden ontvluchtte Ahmeds vader de burgeroorlog. Hij belandde in Irak, waar Ahmeds moeder en twee zoons achterbleven terwijl Ahmed en zijn vader doorreisden naar Europa. Ze streken uiteindelijk neer in Zwitserland, maar omdat hun vingerafdrukken al in Duitsland werden geregistreerd, moesten ze terugkeren naar dat land van eerste aankomst. In de documentaire But When Mommy Is Coming? van Stefano Ferrari zet een groep Zwitserse moeders zich in om het gezin te helpen.

Manchester by the Sea

BBC 2, 00.15 uur

(Kenneth Lonergan, 2016) Klusjesman Lee (Oscar voor Casey Affleck) wordt na de plotselinge dood van zijn oudere broer voogd van diens tienerzoon, maar daar is de solitaire Lee niet de meest geschikte persoon voor. Hij wil ook helemaal niet terug naar het kustplaatsje uit de filmtitel, waar hij nog altijd een slechte reputatie geniet. Alle pijn wordt samengevat tijdens een terloopse ontmoeting op straat met zijn ex (Michelle Williams), in een film die alle conventies van het traditionele Amerikaans rouwdrama aan flarden scheurt.

Michelle Williams en Casey Affleck in Manchester by the Sea van Kenneth Lonergan (2016). Beeld
Michelle Williams en Casey Affleck in Manchester by the Sea van Kenneth Lonergan (2016).
Meer over