Film- en tv-tipsZaterdag 7 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 7 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Liev Schreiber in The Bleeder (Philippe Falardeau, 2016). Beeld
Liev Schreiber in The Bleeder (Philippe Falardeau, 2016).

Frozen

SBS 6, 18.00 uur

(Fantasy, Chris Buck, Jennifer Lee, 2013) Keerpunt in de Disneygeschiedenis: de liefde tussen prinsessenzusjes Anna en Elsa is in het uiterst succesvolle Frozen (wereldwijde opbrengst ruim een miljard euro) belangrijker en sterker dan de romantische liefde van een man. Anna is de vrolijke flapuit, Elsa het teruggetrokken meisje met een geheim. Alles wat Elsa aanraakt, verandert in ijs; geen handige eigenschap voor een toekomstige koningin. Wat volgt, prachtig geanimeerd en vol aanstekelijke liedjes, blijft voor het grootste deel juist vrij klassiek: een film met prinsessen, prinsen en echte liefde die alles overwint.

Frozen. Beeld Disney
Frozen.Beeld Disney

Toms Ierland

NPO 2, 20.20 uur

Op zijn reis door Ierland, het land van zijn betovergrootvader, kan Tom Egbers niet om de kerk heen. Het aanzien en de macht van de katholieke kerk zijn echter niet meer zo groot als vroeger, en Egbers spreekt met enkele van de Ieren die daarbij een rol hebben gespeeld. Colm O’Gorman opende de beerput van seksueel kindermisbruik door geestelijken, en Maureen Sullivan deed een boekje open over de uitbuiting van vrouwen in de kloosters van de Magdalenazusters. Met David Vard, de jongste priester van Ierland, spreekt Egbers over de hedendaagse rol van het geloof.

’s Werelds grootste rivieren

NPO 2, 21.00 uur

De komende drie zaterdagavonden reist de EO langs de grootste rivieren ter wereld, te beginnen met de Amazone. De rivier stroomt van de Andes naar de Atlantische Oceaan, waarin zij jaarlijks 6.500 kubieke kilometer water stort. Beoordeeld naar waterverplaatsing is de Amazone veruit de grootste rivier ter wereld, en zelfs groter dan de volgende zes rivieren samen. In de rivier en zijn vele vertakkingen leven ontelbare dieren, waarvan er enkele in de documentaire voorbij komen, zoals de sidderaal, de boto (een rivierdolfijn) en de zoetwaterrog.

DWDD Heimwee: Kopspijkers

NPO 1, 21.30 uur

Bijna 25 jaar geleden ging Jack Spijkerman bij de Vara van start met het programma Spijkertijd, dat later werd omgedoopt door Kopspijkers en een prominente plek kreeg in de zaterdagavondprogrammering. Tien jaar lang was het een kijkcijferkanon, dat regelmatig meer dan 3,5 miljoen kijkers trok en aan de haal ging met een Gouden Televizier-Ring en Zilveren Nikpowschijf. Vanavond keert het programma voor één keer terug in DWDD Heimwee. Een uur lang wordt Spijkerman gesteund door onder anderen Hans Sibbel, Owen Schumacher, Paul Groot en Sanne Wallis de Vries.

The Bleeder

RTL 7, 23.00 uur

(Drama, Philippe Falardeau, 2016) Sylvester Stallone baseerde het script voor zijn klassiek geworden boksfilm Rocky (1976) stiekem op Chuck Wepner, een bokser die carrière maakte omdat hij zo goed kon incasseren, niet omdat hij zo hard kon slaan. Een rectificatie, zo zou je deze film over Wepner kunnen zien. Of een herinnering dat het leven nooit zo’n mooie spanningsboog heeft als een film. Acteur Liev Schreiber, die ook meeschreef aan het scenario en een van de producenten is, maakt van Wepner zo’n vriendelijke charmeur dat je het toch zielig vindt als na dagen feesten, zuipen en snuiven zijn vrouw (Elisabeth Moss) eindelijk de benen neemt. [In Amerika werd The Bleeder uitgebracht als Chuck, uit vrees dat het publiek de film voor een horrorfilm zou aanzien.]

The Daughter

NPO 2, 23.35 uur

(Drama, Simon Stone, 2015) Regisseur Stone bewerkte Henrik Ibsens toneelstuk De wilde eend tot scenario voor dit geslaagde drama. Christian (Paul Schneider) keert na een jarenlang verblijf in het buitenland terug naar zijn ouderlijk huis voor het huwelijk van zijn vader Henry (Geoffrey Rush) met een jongere vrouw. Het weerzien tussen vader en zoon verloopt stroef. Er is veel oud zeer, en het wordt er niet beter op als Christian op een groot geheim stuit. Dat het hier om een toneelverfilming gaat is steeds merkbaar, maar niet storend omdat er voortreffelijk wordt geacteerd.

Memento

BBC 1, 01.15 uur

(Thriller, Christopher Nolan, 2000) Nooit voerde cineast Christopher Nolan (Inception, Interstellar, Dunkirk) zijn voorliefde voor ingewikkelde scenario’s zo ver door als in dit vroege meesterwerk. Om de toeschouwer deelgenoot te maken van het leven van de hoofdpersoon (Guy Pearce), een man die een geheugentrauma opliep en ongeveer elke tien minuten al het voorgaande vergeet, deelde Nolan zijn film op in scènes van tien minuten, die hij in chronologisch omgekeerde volgorde achter elkaar monteerde. Knap lastig, aangezien de man zonder geheugen een film lang zoekt naar de moordenaar van zijn vrouw.

Guy Pearce in Memento (Christopher Nolan, 2000). Beeld
Guy Pearce in Memento (Christopher Nolan, 2000).
Meer over