Film- en tv-tipsZaterdag 4 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 4 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Bruce Dern in Nebraska (Alexander Payne, 2013). Beeld
Bruce Dern in Nebraska (Alexander Payne, 2013).

Fury

RTL 7, 20.00 uur

(David Ayer, 2014) Hij is opgeleid om zestig woorden per minuut te typen, zegt hij, niet om te doden. Norman (Logan Lerman) is het beschaafde oorlogsfilmgroentje dat niet ontkomt aan de gruwelen van het slagveld. Hij fungeert aldus als het geweten van Fury. Terwijl WOII zijn collega’s van de tankeenheid verandert in emotioneel afgestompte moordmachines, hanteert hij nog iets wat lijkt op een moreel kompas. Regisseur Ayer brengt de laatste weken van de oorlog zonder roem of glorie in beeld. De gekte komt onaangenaam dichtbij, maar een definitieve mokerslag blijft uit.

MolTalk: the kick-off

NPO 3, 20.25 uur

Volgende week zaterdag gaat Wie is de Mol weer van start. Het goed bekeken spelprogramma strijkt dit jaar neer in China, waar tien bekende Nederlanders opdrachten moeten uitvoeren én uitzoeken wie van hen de mol is die de boel probeert te saboteren. Elke aflevering wordt weer gevolgd door een nabespreking in MolTalk. Vanavond beleven presentatoren Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen alvast wat voorpret in een speciale kick-offuitzending. Ze nemen de nieuwe kandidaten door en testen de Wie is de Mol-kennis van oud-deelnemers.

Langs de Rijn

NPO 2, 20.40 uur

Met zijn boek De Rijn, biografie van een rivier als leidraad maakt schrijver Martin Hendriksma samen met presentator Huub Stapel een reis langs de levensader van Europa. In Langs de Rijn volgt het tweetal de rivier vanaf zijn bron in de Zwitserse Alpen tot aan Hoek van Holland, waar de Rijn de Noordzee instroomt. Onderweg horen ze verhalen over de rivier en zijn geschiedenis. In de eerste aflevering blijkt het vinden van de bron van de Rijn nog niet makkelijk. Verschillende plaatsen claimen die te hebben, en vaak zijn ze bedolven onder een flink pak sneeuw.

Close Up: Jasperina de Jong – Op eenzame hoogte

NPO 2, 22.10 uur

Over de eerste helft van haar carrière heeft Jasperina de Jong al vaak verteld. Ze kon op jonge leeftijd al mooi zingen, maar wilde eigenlijk balletdanseres worden. Via het gezelschap Lurelei werd ze ontdekt en groeide ze uit tot een cabaret- en musicalster. In de documentaire Op eenzame hoogte van Simone de Vries vertelt de 81-jarige De Jong wat er daarna gebeurde. Hoe combineerde ze haar carrière met haar gezin, en welke klap gaf de dood van haar man, mentor en regisseur Eric Herfst? De interviews worden aangevuld met fraaie foto’s en archiefbeelden.

Nebraska

Canvas, 22.25 uur

(Alexander Payne, 2013) De demente, alcoholistische garagehouder Woody, voortreffelijk gespeeld door Hollywoodveteraan Bruce Dern, móét op reis. Hij heeft 1 miljoen dollar gewonnen en gaat op weg om zijn prijs te innen. Dat het een advertentie betreft uit zo’n huis-aan-huismailing, is hem niet aan het verstand te brengen. Met hem voert Nebraska, uitgevoerd in sober zwart-wit, door het dunbevolkte, vergrijzende heartland van Amerika, op weg naar het vermeende prijskantoortje, met zoon David (Will Forte) voor de zekerheid in zijn kielzog. Hun band wordt onderweg niet zomaar eenduidig versterkt. De koppige en onpeilbare Woody blijft gevoelloos voor het hartverwarmende vader-zoonsentiment – een fraai contrast.

La isla mínima

NPO 2, 00.05 uur

(Alberto Rodríguez, 2014) Twee Madrileense politiemannen onderzoeken in Andalusië de verdwijning van twee tienerzusjes en stuiten op een muur van wantrouwen in deze eigenzinnige en intrigerende film noir. La isla mínima, gesitueerd in het voor de Spaanse geschiedenis sombere jaar 1980, was destijds de grote winnaar van de Goya Awards, de belangrijkste Spaanse filmprijzen. Regisseur Rodríguez combineert een sterk plot met een scherpe blik op het recente Spaanse verleden, een fraai psychologisch duel tussen de twee hoofdrolspelers en een onheilspellende atmosfeer dankzij broeierig camerawerk, variërend van zweterige close-ups tot prachtige luchtopnamen van het rivierengebied.

La isla mínima (Alberto Rodríguez, 2014). Beeld
La isla mínima (Alberto Rodríguez, 2014).

Our Little Sister

BBC 2, 02.20 uur

(Hirokazu Kore-eda, 2015) Drie volwassen zussen vernemen na het overlijden van hun afwezige vader dat ze een jonger halfzusje hebben, de 13-jarige Suzu. Het meisje trekt spontaan bij ze in. Met een vertrouwd oog voor detail toont regisseur Hirokazu Kore-eda in zijn zoveelste schitterende film over ontheemde kinderen (Nobody Knows, Like Father, Like Son, Shoplifters) hoe Suzu haar plek vindt, ook letterlijk, in de talloze tableaus vol huiselijke harmonie die cameraman Mikiya Takimoto creëert. Die subtiele aanpak zal niet naar ieders smaak zijn, maar voor de liefhebber bereikt Kore-eda met zijn slice of life-cinema wederom grote hoogten.

Our Little Sister (Hirokazu Kore-eda, 2015). Beeld
Our Little Sister (Hirokazu Kore-eda, 2015).
Meer over