FILM- EN TV-TIPSZaterdag 4 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 4 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Géza Röhrig in Son of Saul (László Nemes, 2015). Beeld
Géza Röhrig in Son of Saul (László Nemes, 2015).

Go Short 2020

NPO 2 Extra, 18.00 uur

Go Short, het afgeblazen Nijmeegse festival van de korte film dat tot en met dit weekend zou worden gehouden, bood deze week al een glimp van zijn aanbod op cultuurzender NPO 2 Extra. Zaterdagavond passeren alle vertoonde films nog eens de revue, en meer: na afloop van de vijf films (die samen 85 minuten duren) vertoont de zender onder de noemer NTR Kort nog twee extra korte films: En route van Marit Weerheijm en Mooie alexander van Marc Wagenaar. Beide behoorden tot Kort 2019, een tiental films geselecteerd door de NTR, die op het Nederlands Filmfestival van 2019 in première gingen.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Het is al ruim een half jaar geleden dat de Bahama’s werden getroffen door orkaan Dorian. De extreem verwoestende storm was de grootste natuurramp in de geschiedenis van de eilanden, richtte een enorme ravage aan en maakte 70 duizend mensen dakloos. Voor een groot aantal mensen op de Bahama’s kreeg de ramp een staartje. De eilanden tellen namelijk veel migranten uit Haïti, die werkloos raakten toen de toeristische sector en daarmee de economie instortte. In Vranckx vertelt Seyi Rhodes over de dreigende deportatie voor deze groep Haïtianen.

Mondo

NPO 2, 22.15 uur

Nergens werd het coronavirus zo effectief bestreden als in Zuid-Korea. De overheid trekt de contacten van besmette patiënten na aan de hand van de locatiegeschiedenis op hun telefoons. Over de bestrijding van corona in combinatie met de bescherming van onze privacy vertelt Marleen Stikker vanavond in Mondo. Verder ontvangt Nadia Moussaid in de uitzending Nina de La Parra, die een speciaal coronalied zingt, en is er aandacht voor het nieuwe seizoen van misdaadserie Mocro Maffia. Maartje Wortel en Georgina Verbaan bespreken het nieuwe boek in de boekenclub van Mondo.

Son of Saul

Canvas, 22.15 uur

(László Nemes, 2015) Het Hongaarse meesterwerk Son of Saul – Oscar voor beste niet-Engelstalige film, grote juryprijs in Cannes – toont een ongekend secuur gefilmde afdaling in de destructiemachine van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Debutant Nemes beschrijft twee dagen in het kamp door de ogen van de Jood Saul Ausländer, een gevangene veroordeeld tot het Sonderkommando en zo samen met enkele andere sterke mannen verplicht de massamoord te ondersteunen. Sauls ontmenselijkte gelaat laat zien dat hij vermoedelijk niet meer weet hoe vaak hij deze handelingen heeft verricht. De camera kleeft vrijwel onafgebroken aan het gezicht van de onervaren, in al zijn beperkingen groots spelende acteur Géza Röhrig.

Het uur van de wolf: De Kift - Water wieg me

NPO 2, 23.05 uur

Waar haal je als musicus na drie decennia op de podia nog inspiratie vandaan? In Water wieg me volgt Sanne Rovers het creatieve proces van Ferry Heijne, de frontman van de band De Kift. Heijne heeft ervoor gekozen om met een drijvende studio door het kale Groningse winterlandschap te varen, zoekend naar inspiratie voor een nieuw album. De eenzaamheid op de boot wordt afgewisseld met ontmoetingen aan de oever: mensen die met een poëtische schoonheid vertellen over verlies, vergankelijkheid en vervreemding, maar ook over kracht en doorzettingsvermogen.

Plan C

NPO 3, 23.35 uur

(Max Porcelijn, 2012) Het geestige en sfeervolle speelfilmdebuut van Max Porcelijn (1981) roept op positieve wijze herinneringen op aan misdaadklassiekers als Fargo en A Simple Plan. Politie-inspecteur annex hobbypokeraar Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) zit in een lastig parket als hij schuld opbouwt bij de verkeerde mensen. Wanneer zijn schuldeisers hem via zijn zoontje intimideren is dat de katalysator van een reeks gebeurtenissen die zich, zoals dat gaat in dit genre en bij geboren verliezers als Ronald, van kwaad tot erger ontwikkelt.

Ruben van der Meer in Plan C (Max Porcelijn, 2012). Beeld
Ruben van der Meer in Plan C (Max Porcelijn, 2012).

El Clan

NPO 2, 00.10 uur

(Pablo Trapero, 2015) Arquímedes Puccio (zeer beheerst geacteerd door Guillermo Francella) assisteerde bij de ‘verdwijningen’ van de militaire junta. En nu, in de prille Argentijnse democratie van de vroege jaren tachtig, zet hij zijn ontvoeringspraktijk voort vanuit huis. Niet langer met linkse burgers als buit: rechtse brengen meer op. Regisseur Trapero, die met El Clan de Zilveren Leeuw voor beste regie won op het filmfestival van Venetië, diept deze opmerkelijke misdaadgeschiedenis op: een keurige man uit de middenklasse die kalmpjes zijn kinderen betrekt bij zijn meedogenloze ontvoeringen.

Peter Lanzani (links) en Guillermo Francella in El Clan (Pablo Trapero, 2015). Beeld
Peter Lanzani (links) en Guillermo Francella in El Clan (Pablo Trapero, 2015).
Meer over