FILM- EN TV-TIPSZaterdag 23 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 23 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Dorothy Comingore en Orson Welles in Citizen Kane (Orson Welles, 1941). Beeld
Dorothy Comingore en Orson Welles in Citizen Kane (Orson Welles, 1941).

Citizen Kane

BBC 2, 16.00 uur

(Orson Welles, 1941) Over Citizen Kane, de ingenieus geconstrueerde, geregisseerde en in beeld gebrachte vertelling over mediamagnaat Kane – niet zelden de beste film ooit genoemd – is alles wel gezegd en geschreven. Zou je denken. Onder meer hoe opmerkelijk het is dat de toen 25-jarige Orson Welles met deze film zijn enige Oscar won. En dan nota bene voor het scenario, zodat hij het beeldje moest delen met co-scenarist Herman J. Mankiewicz. Regisseur David Fincher legt overigens momenteel de laatste hand aan zijn voor Netflix geproduceerde biopic over Mankiewicz’ werk aan Citizen Kane, getiteld Mank. Blijkt tóch nog niet alles over dit meesterwerk te zijn verteld.

Wat een suikerfeest

NPO 1, 20.25 uur

Vanavond begint het Suikerfeest, waarmee moslims het einde van de vastenmaand ramadan vieren. Cabaretier Najib Amhali nodigt goede vrienden uit om stil te staan bij de ramadan en het vieren van het Suikerfeest. Met behulp van zijn co-hosts Anuar en Roué Verveer leidt Najib zijn gasten en de kijker door een enerverende avond die bestaat uit stand-up comedy, muziek en intieme gesprekken. Ook Gerard Joling, Jesse Klaver en Nienke Plas zijn te gast. Het trio praat met hen onder andere over hoe zij tradities, verjaardagen en (religieuze) feesten vieren en hoe je familiebanden en vriendschappen kan behouden in deze bizarre tijd.

The Sommerdahl Murders

NPO 3, 20.25 uur

In Helsingør aan de Deense kust onderzoekt het echtpaar Dan en Marianne Sommerdahl (Peter Mygind en Laura Drasbaek) lokale moordzaken. Samen met hun beste vriend Flemming Torp (André Babikian) buigen ze zich over een schokkende zaak die de geplande viering van hun zilveren huwelijk wreed verstoort. Bij kasteel Kronborg is het lichaam van een jonge vrouw aangetroffen, en bij de autopsie wordt een schokkende ontdekking gedaan. De serie ‘The Sommerdahl Murders’ naar de boeken van de Deense misdaadauteur Anna Grue gaat zaterdagavond van start bij KRO-NCRV.

Close Up: Charlotte Perriand – Pionier van de levenskunst

NPO 2, 22.15 uur

Toen de Franse ontwerper Charlotte Perriand solliciteerde naar een baan bij de door haar bewonderde studio van Le Corbusier, kreeg ze als antwoord: ‘We borduren hier geen kussentjes.’ Nadat Le Corbusier zelf Perriands werk had bewonderd, veranderde hij echter van mening en bood hij haar alsnog een baan aan als meubelontwerper. Perriands meubels zouden iconen worden van de moderne stijl, maar Le Corbusier ging met de meeste eer strijken. In de documentaire ‘Pionier van de levenskunst’ geeft regisseur Stéphane Ghez haar de erkenning die ze verdient.

Citizens of Boomtown: The Story of the Boomtown Rats

BBC 2, 22.20 uur

Toen The Boomtown Rats in 2013 weer bij elkaar kwamen, leek het een typisch geval van een band die nog even wilde cashen met hun oude hits. De Britse formatie rond frontman Bob Geldof kende eind jaren zeventig aardig wat succes in eigen land en scoorde in 1979 een grote hit met I Don’t Like Mondays. Inderdaad gingen de opnieuw geformeerde Boomtown Rats op tournee met hun oude successen, maar dit jaar verscheen er plots een kersvers studioalbum. De documentaire Citizens of Boomtown vertelt het verhaal van de band, hun geschiedenis en hun nieuwe plaat.

Son of Saul

NPO 2, 23.15 uur

(László Nemes, 2015) Ongekend secuur gefilmde afdaling in de destructiemachine van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau van de Hongaarse filmdebutant Nemes, die twee dagen in het kamp beschrijft door de ogen van de Jood Saul Ausländer, een gevangene veroordeeld tot het Sonderkommando en zo verplicht de massamoord te ondersteunen. Sauls ontmenselijkte gelaat laat zien dat hij vermoedelijk niet meer weet hoe vaak hij deze handelingen heeft verricht. De camera kleeft vrijwel onafgebroken aan het gezicht van de onervaren, in al zijn beperkingen groots spelende acteur Géza Röhrig.

Géza Röhrig in Son of Saul (László Nemes, 2015). Beeld
Géza Röhrig in Son of Saul (László Nemes, 2015).

My Sweet Pepper Land

Canvas, 23.20 uur

(Hiner Saleem, 2013) In een land dat na de dood van Saddam Hussein smacht naar ‘wetten, veiligheid en stabiliteit’, wordt de kersverse democratie gevierd met een uitvoering van de doodstraf via de galg – die vervolgens hopeloos mislukt. Zo begint My Sweet Pepper Land, een bijzonder sterk genremengsel van naoorlogs drama, zwarte komedie en melancholische romantiek waarin filmer Hiner Saleem in een klein dorpje een tegen de stroom van het patriarchaat inroeiende lerares, een robuuste politiechef en een bandiet opvoert die stuk voor stuk hun rol spelen in de wederopbouw van Iraaks Koerdistan.

Golshifteh Farahani en Korkmaz Arslan in My Sweet Pepper Land (Hiner Saleem, 2013). Beeld
Golshifteh Farahani en Korkmaz Arslan in My Sweet Pepper Land (Hiner Saleem, 2013).
Meer over