Film- en tv-tipsZaterdag 23 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 23 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Still uit de film Mommy (Xavier Dolan, 2014). Beeld
Still uit de film Mommy (Xavier Dolan, 2014).

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Als een Oegandees problemen heeft, gaat hij maar al te vaak naar een heks, die voor veel geld de problemen met kruiden en schelpen te lijf gaat. Een groep Vlaamse psychologen reist langs vissersdorpjes om inwoners te overtuigen hoe verlichtend praten over je problemen kan werken.

Sara Kroos: Doorgefokt

NPO 1, 22.40 uur

In haar goed ontvangen achtste show Doorgefokt is Sara Kroos het ene moment snoeihard en bot, en het volgende warm en vol mededogen. Kroos vindt dat de mensheid doorgefokt is. We zijn allemaal ‘stuk’ en zitten vol eigenaardigheden en daar kunnen we maar beter om lachen.

Mommy (Xavier Dolan, 2014)

NPO 2, 23.45-01.50

Kolkende poel van emoties, waarover adhd’er Steve en zijn moeder Diane geen controle hebben. Toch moeten ze het samen zien te rooien. Dolan is een meester over de materie – zie zijn expressieve gebruik van het beeldformaat – en over zijn acteurs.

Lethal Weapon (Richard Donner, 1987)

Veronica, 20.30-22.45 uur

Heerlijke blauwdruk voor ontelbare andere politie-buddyfilms. Lethal Weapon draait vooral om het verbale geweld tussen veteraan Roger Murtaugh (Danny Glover) en rouwdouwer Martin Riggs (Mel Gibson). Zaterdagavond gevolgd door Lethal Weapon 2.

American History X (Tony Kaye, 1998)

SBS 9, 22.15-00.30 uur

Soms teveel (beeld)retoriek, maar evengoed grijpt American History X – met Edward Norton als ex-neonazi die zijn broertje (Edward Furlong) op het rechte pad tracht te houden – je bij de keel.

The Reader (Stephen Daldry, 2008)

RTL 8, 23.40-02.10 uur

Vernuftige verfilming van Bernhard Schlinks bestseller Der Vorleser (1995). Kate Winslet speelt Hanna Schmitz, een voormalige SS-kampbewaker die in de jaren vijftig een korte, heftige verhouding krijgt met de 15-jarige Michael.

Meer over