FILM- EN TV-TIPSZaterdag 2 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 2 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Schindler's List (Steven Spielberg, 1993). Beeld
Schindler's List (Steven Spielberg, 1993).

Schindler’s List

SBS9, 20.30 uur

(Steven Spielberg, 1993) Op dit monumentale relaas over de Duitse industrieel Oskar Schindler (Liam Neeson), die ruim duizend Joden van de dood redde, was vanaf het moment van verschijnen kritiek. Zo zei collega-cineast Stanley Kubrick: ‘De Holocaust gaat over zes miljoen mensen die werden vermoord. Schindler’s List over de zeshonderd die dat niet werden.’ Inmiddels geldt Spielbergs drama desalniettemin als een klassieker. Ondanks de controversiële, akelig op effect scorende scène waarin een groep naakte vrouwen een ‘Bad- und Desinfektion’-kelder wordt ingejaagd; camera en muziek wekken de suggestie dat de vrouwen weldra worden vergast, waarna de opluchting groot is als er geen gas maar water uit de douchekoppen stroomt.

Mondo

NPO 2, 22.25 uur

Veel culturele en kunstzinnige evenementen kunnen door de coronacrisis geen doorgang vinden, of moeten worden aangepast. Teun Castelein bedacht een bloemencorso dat voldoet aan de coronavoorschriften en loopt maandelijks als eenmansbloemenshow door Amsterdam-Noord. Vanavond is hij te gast bij Nadia Moussaid in Mondo. Ook in de uitzending is Dichter der Vaderlands Tsead Bruinja, die poëzie voorleest via de telefoon. Auteur Roxane van Iperen presenteert de nieuwe titel voor de Quarantaine Boekenclub.

Unsere Mütter, unsere Väter

NPO 3, 22.25 uur

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog denken vijf Duitse vrienden aan het begin te staan van een groot avontuur, dat hooguit een maand of zes zal duren. De werkelijkheid valt tegen. De driedelige, met een Internationale Emmy Award bekroonde serie Unsere Mütter, unsere Väter laat zien hoe het naïeve optimisme van het vijftal omslaat in verbijstering en ontreddering. De jonge mannen en vrouwen komen terecht aan het oostfront, in legerhospitalen, in de cel of in het verzet en beleven de verschrikkingen van de oorlog van dichtbij.

Het uur van de wolf

NPO 2, 23.30 uur

Het ouderlijk huis van Rayyane Tabet in Beiroet werd elf keer verwoest. Of, om het in de woorden van de kunstenaar te zeggen, onderging elf keer een transitie. En voor wie de chaos omarmt als cyclus van creatie en vernietiging biedt elke transitie nieuwe mogelijkheden. Het uur van de wolf presenteert de documentaire Displaced Pieces – A Spy Story, waarin Catherine van Campen de kunstenaar volgt tijdens de creatie van een nieuw groot werk. Aan de hand van de geschiedenis van een voorouder combineert Tabet kunst met archeologie en spionage.

De magie van het dagboek van Anne Frank

NPO 1, 23.55 uur

75 jaar na het overlijden van Anne Frank is haar dagboek nog een inspiratie voor lezers over de hele wereld. De overpeinzingen van het 14-jarige Joodse meisje werden in meer dan zeventig talen uitgegeven en meer dan twintig miljoen keer verkocht. Voor haar documentaire De magie van het dagboek van Anne Frank reisde Astrid Joosten de wereld over om met beroemdheden te spreken over hun relatie met het boek. Met bijdragen van onder anderen acteur Jeroen Krabbé, zangeres Gloria Estefan, komiek Whoopi Goldberg en schrijver Dan Brown (The Da Vinci Code).

Süskind

NPO 3, 00.05 uur

(Rudolf van den Berg, 2012) De Duitse Joodse industrieel Walter Süskind bemachtigde tijdens WO II in Nederland een functie bij de omstreden Joodsche Raad. Hij werd beheerder van de Hollandsche Schouwburg, waar Joden werden bijeengedreven in afwachting van hun transport naar de concentratiekampen. Süskind weet een groot aantal Joden voor deportatie te behoeden, vooral kinderen. Tegelijk werd een veelvoud van hen wél gedeporteerd. Ziedaar de worsteling die in de figuur van Süskind (Jeroen Spitzenberger) te zien zou moeten zijn. Over of dat goed is gelukt, verschilden bij het uitkomen van Süskind de meningen nogal.

Krijn ter Braak (links) en Jeroen Spitzenberger in Süskind (Rudolf van den Berg, 2012). Beeld
Krijn ter Braak (links) en Jeroen Spitzenberger in Süskind (Rudolf van den Berg, 2012).

Der Untergang

NPO 2, 00.35 uur

(Oliver Hirschbiegel, 2004) Bruno Ganz verbijsterde iedereen met zijn verrassend menselijke vertolking van Hitler in zijn laatste dagen. Zo gaf hij de reusachtige tragedie van de Tweede Wereldoorlog een gezicht; een doodnormaal gezicht, waar niets clownesks of idioots aan te bespeuren is. ‘Er bestond een taboe op Hitler, dat was aangeleerd en waaraan niemand heeft durven tornen’, verklaarde regisseur Hirschbiegel het feit dat hij pas de eerste Duitser was die een film maakte over de Führer. De talloze op Der Untergang gebaseerde YouTube-parodieën beschouwde Hirschbiegel als een compliment.

Bruno Ganz in Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004). Beeld
Bruno Ganz in Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004).
Meer over