Film- en tv-tipsZaterdag 2 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 2 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag 2 februari.

Scène uit Virgin Mountain. Beeld
Scène uit Virgin Mountain.

True Lies (James Cameron, 1994)

Zaterdag, Veronica, 20.30 uur

True Lies kreeg na de première weinig waardering – en dat terwijl regisseur Cameron voortdurend zijn kunde als actiefilmregisseur etaleert. De laatste veertig minuten bevatten twee imposante sequenties waarin helikopters, een brug, een vluchtauto, een flatgebouw en een gevechtsvliegtuig de hoofdrol spelen. En dan hebben we al een waanzinnige schietpartij in een herenwc gehad en een ongelooflijke achtervolging waarin Arnold Schwarzenegger op een paard een schurk op een motor achternazit. Bovendien was True Lies na de Koude Oorlog een van de eerste Hollywoodfilms waarin een nieuwe vijand werd bestreden: Arabische terroristen.

Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994)

Zaterdag, Eén, 21.10 uur

Een meesterwerk volgens de een, een slappe suikertaart volgens de ander. Forrest Gump werd in 1995 bekroond met een serie Oscars, maar het enthousiasme over de film is aanzienlijk gedempt. Misschien omdat Tom Hanks’ optreden als de simpele ziel Forrest zo vaak is geparodieerd. Of omdat de reactionaire boodschap (verandering is slecht, al het oude is goed) in het verkeerde keelgat schiet. Wel leuk blijven de, destijds revolutionaire, special effects waarmee Hanks in een aantal authentieke, historische filmpjes werd gemonteerd. Zo leert hij Elvis Presley dansen, zit hij in een talkshow naast John Lennon en ontmoet hij Richard Nixon.

Virgin Mountain (Dagur Kári, 2015)

Zaterdag, Canvas, 22.00 uur

De in Parijs geboren IJslandse filmmaker Dagur Kári (1973) is er dol op: het sociale buitenbeentje, onhandig en tamelijk wezenloos door het leven klunzend, tot de liefde hem wakker schudt. In zijn Virgin Mountain voert hij het zwaarlijvige, 43-jarige moederskind Fúsi op, die tijdens een linedancecursus – verjaardagscadeautje van zijn moeder – een lief, vreemd meisje ontmoet, al belandt zijn leven daarmee allerminst op de rails. Het contrast met andere zaken is groot: pesterijen op zijn werk gaan zo ver dat Fúsi tijdens de lunch zijn gehoorbescherming op houdt. Zijn sociale isolement lijkt geregeld aanzet tot een tragikomische sketch, maar is telkens net wat ernstiger dan je denkt. Toch overheerst uiteindelijk een zachtmoedige toon.

J. Kessels (Erik de Bruyn, 2015)

Zaterdag. NPO 3, 00.00 uur

Deze smakelijk-smerige verfilming van P.F. Thoméses J. Kessels: The Novel (2009), een film doordrenkt van de walm van verschraald bier, extra large frikandellen en volle asbakken, gaat net als het bronmateriaal over een schrijver met een writer’s block en een jeugdtrauma, die een avontuur beleeft dat beide problemen belooft op te lossen. Fedja van Huêt speelt de titelrol. Vooral de eerste helft is prettig afwijkend. Weinig films hebben zulke groezelige hoofdpersonen en een zo dwarse plot. De soundtrack vol countrysmartlappen is fraai en regisseur De Bruyn (Wilde mossels) leeft zich uit in fantasievolle, geestige dronkemansscènes.

The Truth Will Out

Zaterdag, Canvas, 20.35 en 21.15 uur

Eerste twee afleveringen van Det som göms i snö, naar een idee van bestsellerauteur Leif Persson, een nieuwe, (sur)realistische serie over een seriemoordenaar, met – opmerkelijk – ‘de grappigste man van Zweden’, Robert Gustafsson, in de hoofdrol.

Robert Gustafsson in Det som göms i snö. Beeld
Robert Gustafsson in Det som göms i snö.

Opening Rembrandtjaar

Zaterdag, NPO 1, 21.35 uur

Live-verslag van (het publieksgedeelte van) de opening van het Rembrandtjaar, in en rond het Rembrandthuis. Annechien Steenhuizen praat met gasten zoals Marco Borsato, ook amateurfotograaf, die in zijn foto’s Rembrandts lichtinval nastreeft en met Simone van der Vlugt, die een boek schrijft over Rembrandts kindermeisje/geliefde Geertje Dircx.

They Shall Not Grow Old

Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Buitenkans: Peter Jacksons documentaire, waarin de schokkerige zwart-witbeelden van de Eerste Wereldoorlog zijn ingekleurd, is op tv te zien. Ongelooflijk wat kleur doet. De soldaten, jongens nog, zijn zo dichtbij en levend dat je opeens iemands zoon, broer, eerste liefde ziet.

Hidden

Zaterdag, NPO 2, 22.50 uur

Crimeseries uit Wales zijn in opmars en kunnen qua wondermooie taal en decor, dreigende luchten, grijze leisteen, verregend groen, heel goed concurreren met Scandinavische ‘nordic noir’. Hidden is een onheilspellend, persoonlijk misdaaddrama, dat grimmig begint met een meisje in de rivier.

Meer over