Film- en tv-tipsZaterdag 17 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 17 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Badlands (Terrence Malick, 1973). Beeld
Badlands (Terrence Malick, 1973).

Badlands

Canvas, 22.30 uur

(Terrence Malick, 1973) Overrompelend, zinderend gefotografeerd debuut van meestercineast Malick, over het leven van massamoordenaar Charles Starkweather. In de film heet hij Kit (Martin Sheen) en vlucht hij met de veel jongere Holly (Sissy Spacek). De jacht die op hen wordt gemaakt, dringt langzaam hun gemoedstoestand en de film binnen.

Jurassic Park

Eén, 20.35 uur

(Steven Spielberg, 1993) Jaws op het droge, zo classificeerde Spielberg zijn meesterlijke dinosaurusklassieker. Vanwege de realistische verbeelding van de oerfauna geldt de film in Hollywood als gamechanger.

A United Kingdom

NPO 2, 23.10 uur

(Amma Asante, 2016) Verleidelijke, schitterend geacteerde crowdpleaser. Ambtenaar Ruth (Rosamund Pike) valt als een blok voor rechtenstudent Seretse (David Oyelowo). Een blanke vrouw met een zwarte man: hoe daarop gereageerd wordt in het Londen van 1947, valt te voorspellen.

Vanilla Sky

RTL 8, 23.40 uur

(Cameron Crowe, 2001) Sterke remake van Alejandro Amenábars Abre los ojos (1997). Arrogante rijkaard (Tom Cruise) leert na auto-ongeluk opnieuw te kijken naar de werkelijkheid. Minder raadselachtig dan het origineel, des te spiritueler.

Prinsengrachtconcert

NPO 2, 21.20 UUR

Alle bootjes wiegen weer mee met Aan de Amsterdamse grachten bij het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Hoofdgasten zijn Camerata RCO en de Finse violist (en componist en dirigent) Pekka Kuusisto, die uitkijkend naar het Amsterdamse openluchtoptreden zei: ‘Bij dit concert spelen we niet voor, maar mét de Amsterdammers.’

Harrie Jekkers & Klein Orkest

NPO 1, 21.30 UUR

‘Links maar toch leuk waren we.’ Harrie Jekkers die met oud-collega’s van het Klein Orkest terugkijkt op de jaren tachtig; op in het Nederlands zingen en (niet) optreden bij Op volle toeren. Ze spelen natuurlijk hun hits, op de Roland-synthesizer: Oh Oh Den Haag, Over de muur.

Meer over