FILM- EN TV-TIPSZaterdag 13 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 13 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Nanni Moretti en Margherita Buy in Mia madre (Nanni Moretti, 2015). Beeld geen
Nanni Moretti en Margherita Buy in Mia madre (Nanni Moretti, 2015).Beeld geen

Podium Witteman presenteert: De matinee

NPO 2, 14.05 uur

Komende weken herhaalt de NTR enkele klassieke concerten uit het omroeparchief. Zaterdagmiddag is dat het eerste deel van Antonio Vivaldi’s oratorium Judithia triumphans. Het werk vertelt het Bijbelverhaal van Judiths overwinning op de barbaren van de Babylonische generaal Holofernes. Het stuk was razend populair in het Venetië van 1716, omdat het een duidelijke parallel trekt met de overwinning van de Republiek Venetië op de Turken, die eerder dat jaar van Korfoe werden verjaagd. Vivaldi voorzag het triomfantelijke stuk van een rijke instrumentatie.

De vrouw van een pedofiel

NPO 2 Extra, 18.20 uur

Engelse documentaire uit 2018 die een even zinvolle als schrijnende vraag stelt: hoe ga je ermee om als blijkt dat je partner seksuele afbeeldingen van kinderen heeft gedownload? Echtgenotes, partners en kinderen van mensen die om deze reden gearresteerd worden, wisten meestal van niets en ervaren hun leven na de bekendmaking vaak als buitengewoon onveilig. In de documentaire playbacken acteurs het authentieke geluid van de geïnterviewden. Oftewel: alles wat je hoort is echt, alles wat je ziet is gedramatiseerd.

X-Men: First Class

Veronica, 20.00 uur

(Matthew Vaugh, 2011) De Cuba-crisis als gevolg van menselijk blufpoker? Welnee, het waren mutanten die de Amerikanen en Russen in 1962 tegen elkaar uitspeelden. Wie nu zijn wenkbrauwen optrekt, zit helemaal verkeerd bij de vijfde X-men-film, die zich afspeelt voor alle andere. Maar anders valt er genoeg lol te beleven aan de aardige actiescènes en jaren zestig-decors. Regisseur Vaugh schetst mooi de psychologie van het X-men-universum, vol wezens met vleugels of monstervoeten. Uiteindelijk lukt het alleen James McAvoy en Michael Fassbinder om als acteurs hun personages de speciale gaven te laten overstijgen.

X-Men: First Class (Matthew Vaugh, 2011). Beeld
X-Men: First Class (Matthew Vaugh, 2011).

The Duchess

Eén, 21.25 uur

(Saul Dibb, 2008) Met The Duchess maakte regisseur en co-scenarist Dibb een sfeervol kostuumdrama dat zich afspeelt aan het einde van de 18de eeuw. Keira Knightley is geloofwaardig als de 17-jarige Georgina die wordt uitgehuwelijkt aan een niet al te liefdevolle hertog (Ralph Fiennes). Deze wil vergeefs een zoon van haar en legt meer aandacht aan de dag voor zijn honden dan voor zijn vrouw. Zij ontpopt zich als geëmancipeerde vrouw, die zich zelfs met de politiek gaat bemoeien. Gebaseerd op Amanda Foremans historische debuutroman Georgiana, Duchess of Devonshire (1998).

Hans Teeuwen: Smerige spelletjes

NPO 3, 22.00 uur

Hans Teeuwens eerste nieuwe theatertournee in vier jaar moest na één voorstelling al worden gestaakt. Nou lekker dan werd slachtoffer van de coronamaatregelen en wordt pas na de zomer weer hervat. Teeuwen maakte van de nood een deugd en schreef tijdens de lockdown een drie kwartier durende conference over het leven in het coronatijdperk. In Smerige spelletjes speelt hij een getergde artiest die noodgedwongen thuis zit en daar langzaam gek wordt. Deze unieke en intieme show die bij Teeuwen thuis werd opgenomen is vanavond te zien bij PowNed.

David Bowie

BBC 2, 22.15 uur

Met een drietal documentaires maakt de BBC vanavond een reis door het leven en de carrière van de in 2016 overleden David Bowie. Finding Fame (22.15 uur) vertelt hoe David Jones zichzelf opnieuw uitvond als David Bowie, en hoe David Bowie transformeerde tot Ziggy Stardust. Five Years (23.45 uur) zoomt in op vijf sleuteljaren in de carrière van de popmusicus en The Last Five Years (1.15 uur) is een intiem portret van Bowie door zijn vrienden en collega’s. Om 2.45 uur wordt de avond afgesloten met een Bowie-special van Top of the Pops.

Mia madre

Canvas, 22.35 uur

(Nanni Moretti, 2015) Filmregisseur Margherita (Margherita Buy) heeft veel aan haar hoofd. Terwijl ze, midden in een artistieke en existentiële crisis, haar nieuwe film probeert te realiseren, moet ze verwerken dat haar moeder Ada (Giulia Lazzarini) stervende is. Van de kliniek sleept Margherita zich naar de filmset, met ex Vitorrio ­(Enrico Ianniello) als blok aan haar been en broer Giovanni (regisseur Moretti zelf) als voornaamste steun. En dan heeft ze ook nog eens te dealen met haar ontzagwekkend incapabele Amerikaanse hoofdrolspeler Barry Huggins (John Turturro). Grote dramatische gebaren zijn Moretti vreemd; volledig vertrouwend op de getergde maar ook warmbloedige rol van hoofdrolspeler Buy en Lazzarini’s kwetsbare verschijning, houdt hij de stijl van de film kalm en ingetogen.

Meer over