Film- en tv-tipsZaterdag 12 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 12 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste films en programma’s op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Casey Affleck in Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan, 2016). Beeld
Casey Affleck in Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan, 2016).

De Kennedy’s
NPO 2, 21.10 uur

In aflevering 2 uit deze reeks alles over de opkomst van John F. Kennedy. Hij moet de droom van zijn vader waarmaken: president worden van de Verenigde Staten. Maar net als zijn vader heeft JFK een hoop lijken in de kast.

Inside North Korea’s Dynasty
National ­Geographic, 22.00 uur

Aflevering over het terugtrekken van ‘eeuwig president van de Republiek’ Kim Il Sung en de opkomst van zijn zoon, Kim Jong Il, als leider van Noord-Korea. Volgens deze documentaire zag die laatste eruit als slechterik uit een James Bond-film, omdat hij groot filmliefhebber was en zijn vader en het volk graag beïnvloedde met gelikt propagandamateriaal. In 1978 laat hij daarom de grootste Koreaanse actrice en regisseur van dat moment ontvoeren, Choi Eun-hee, en haar ex-echtgenoot Shin Sang-ok.

Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan, 2016)
BBC 2, 22.45 uur

Klusjesman Lee is een solitaire, mechanische man die opeens, wanneer zijn oudere broer overlijdt, de voogd moet worden van diens tienerzoon. En Lee is daar, zoveel is duidelijk, niet de meest geschikte persoon voor. Hij wil ook helemaal niet terug naar dat kustplaatsje Manchester uit de filmtitel, waar hij en zijn broer vandaan komen en zijn (kwalijke?) reputatie resteert. Zo begint cineast Lonergan zijn derde speelfilm Manchester by the Sea, om al snel de conventies van het traditionele Amerikaans rouwdrama aan flarden te scheuren. Oscars voor Lonergans script en de formidabele hoofdrol van Casey Affleck. Actrice Michelle Williams, als ex van Lee, deelt een emotionele maar toch terloopse filmscène met Affleck, waarin Lonergan álle pijn vat in een ontmoeting op straat. Onvergetelijk.

Victoria (Sebastian Schipper, 2015)
Canvas, 22.05 uur

De Duitse regisseur Sebastian Schipper en de Noorse cameraman Sturla Brandth Grøvlen kregen ogenschijnlijk het onmogelijke voor elkaar: ze legden het nachtelijke avontuur van een Spaans meisje dat in Berlijn verzeild raakt in een bankoverval vast in één lange take. Victoria is een ononderbroken opname van 134 minuten, waarbij de camera actrice Laia Costa voortdurend achtervolgt. In Victoria is voortdurend voelbaar dat er iets op het spel staat, dat de hoofdpersonen verder denderen, wat er ook gebeurt.

The Dark Horse (James Napier Robertson, 2014)
NPO 2, 23.30 uur

The Dark Horse, in 2015 op het filmfestival van Rotterdam bekroond met de publieksprijs, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Genesis Potini (1964-2011): een getalenteerd snelschaker die zijn carrière door zijn bipolaire stoornis moest opgeven. Als schaakleraar zette hij zich daarna in voor de jeugd. Sterk en hartverwarmend verhaal, door Robertson opgediend zonder al te veel sentiment, met een fantastische hoofdrol van acteur Cliff Curtis (Once Were Warriors).

The Box (Richard Kelly, 2009)
RTL 8, 23.40 uur

In de derde, niet helemaal geslaagde maar vaak prettig sinistere speelfilm van fantast Richard Kelly (Donnie Darko) speelt Cameron Diaz de door geldzorgen geplaagde lerares Norma Lewis, die rond de kerstdagen van 1976 een geheimzinnig pakket op de deurmat vindt. Het is een soort knoppendoos die haar leven, dat van haar man Arthur en zoontje Walter permanent kan veranderen. Met een druk op de knop, zo legt de volgende dag de geheimzinnige meneer Steward (Frank Langella) uit, verdienen Norma en Walter 1 miljoen dollar, maar ze zorgen er daarmee ook voor dat ergens anders op de wereld iemand sterft. Mag u raden welke keuze ze maken en vervolgens bedenken of u hetzelfde zou doen.

Meer over