Film- en tv-tipsWoensdag 6 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 6 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

I pugni in tasca (1965). Beeld
I pugni in tasca (1965).

50 jaar Turks Fruit

NPO 2, 20.25 uur

Jan Wolkers’ Turks Fruit bestaat vijftig jaar en dat wordt gevierd met een door Arnon Grünberg gepresenteerd tweeluik. Met direct betrokkenen praat Grünberg over de impact van het boek én de film.

Madame Bovary

(Sophie Barthes, 2014)

ONS, 21.00 uur.

De jonge regisseur Sophie Barthes kleurde met deze zoveelste verfilming van de roman van Gustave Flaubert net wat te keurig binnen de lijntjes om zich te onderscheiden. Haar Madame Bovary is vooral de moeite dankzij de onvoorspelbare Mia Wasikowska in de titelrol.

Andere tijden

NPO 2, 21.20 uur

Aflevering over de Nederlandse inentingscultuur. De discussie is van alle tijden: in 1957 wordt het rijksvaccinatieprogramma opgericht, in de jaren negentig gevolgd door de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken.

The Parkinson’s drug trial

Canvas, 21.20 uur

Tweedelige documentaire, volgt vijf jaar lang het onderzoek naar een nieuw medicijn tegen de ziekte van Parkinson. 42 vrijwilligers ondergaan een zware operatie en testen het middel GDNF (Glial cell line-Derived Neurotrophic Factor).

Split Second

(Tony Maylam, 1992)

RTL 7, 22.40 uur.

Lekker pulperige sciencefiction-thriller waarin Rutger Hauer in het door een rattenplaag geteisterde Londen van 2008 een monsterlijke seriemoordenaar op de hielen zit. Voldoende op aan te merken, maar dankzij een prima Hauer en een zorgvuldig doorgevoerd fatalistisch toekomstsfeertje goed te behappen.

The Good Terrorist

NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker Robert Oey onderzoekt de wereld van (en retoriek rondom) moslimterrorisme. Hij spreekt onder andere met Jason W. over zijn tijd als lid van terreurcel de Hofstadgroep.

I pugni in tasca

(Marco Bellocchio, 1965)

Arte, 23.10 uur.

Zijn debuutfilm Fists in the Pocket (I pugni in tasca) wijdde de destijds 26-jarige Marco Bellocchio (zijn meest recente film Il traditore draait vanaf januari in de bioscopen) geheel aan een ontaard gezin, vegeterend in een villa waar het gist van de inertie, incest en agressie. Zelden werd het cliché van de hechte Italiaanse familie zo grondig afgerost. Tegenwoordig geldt de film als een messcherpe vooraankondiging van de wereldwijde studentenprotesten van 1968.

Meer over