Film- en tv-tipswoensdag 1 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 1 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Sally Hawkins in Guillermo del Toro's The Shape of Water (2017). Beeld
Sally Hawkins in Guillermo del Toro's The Shape of Water (2017).

Gone with the Wind

Net 5, 13.40 uur

(Kostuumdrama, Victor Fleming, 1939) Fantastisch, bijzonder fraai aangekleed kostuumepos dat speelt tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Vivien Leigh (als Scarlett O’Hara) en Clark Gable (als Rhett Butler) hebben liefdesproblemen, terwijl om hen heen het oude Zuiden van de VS vergaat. Butlers uitspraak ‘Frankly, my dear, I don’t give a damn’ geldt al jaren als een van de beroemdste filmcitaten aller tijden, en dan heeft de film met zijn 238 minuten nog veel en veel meer te bieden – zoals het weergaloze, opwaartse shot waarin Scarlett tussen ontelbare oorlogsslachtoffers schuifelt.

Vivien Leigh en Chark Cable in Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939). Beeld
Vivien Leigh en Chark Cable in Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939).

The Sound of Music

BBC 1, 15.30 uur

(Musical, Robert Wise, 1965) De ultieme kerst- en oudjaarsfilm, waarin Julie Andrews een jonge Oostenrijkse vrouw speelt die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog nog te veel van de buitenlucht en de bergen houdt om in te treden in het klooster en daarom gouvernante wordt van de kroostrijke familie Von Trapp. Andrews die tollend door de alpenweiden rent en met zoete stem haar ode aan de edelweiss zingt: het is aan het eind van het jaar allemaal net zulke verplichte kost als een kerstboom en chocolademelk met slagroom.

Julie Andrews, met gitaar, in The Sound of Music (Robert Wise, 1965). Beeld ANP
Julie Andrews, met gitaar, in The Sound of Music (Robert Wise, 1965).Beeld ANP

Nieuwjaarsconcert Nederlands Blazers Ensemble

NPO 2, 18.55 uur

Met zijn nieuwjaarsconcert biedt het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) een minder stijf alternatief voor het traditionele concert uit Wenen (NPO 1, 11.15 uur). Omdat het in 2020 tweeënhalve eeuw geleden is dat Ludwig van Beethoven werd geboren, vormt zijn muziek dit jaar de rode draad in het concert. In een uitbundige sfeer worden hoogtepunten uit Beethovens oeuvre ten gehore gebracht, en Roll over Beethoven is ook het thema van de wedstrijd voor jonge componisten die het NBE ieder jaar uitschrijft. Samen met het ensemble presenteren de winnaars vandaag hun werk.

Detective Van der Valk

NPO 1, 20.25 uur

Lang geleden, in de jaren zeventig, maakte de BBC drie seizoenen van de serie Van der Valk, gebaseerd op de personages uit de boeken van Nicolas Freeling. Begin jaren negentig werd de serie nog eens nieuw leven ingeblazen, wederom met Barry Foster in de rol van de Amsterdamse detective Piet van der Valk. Dit jaar kreeg de serie een tweede herstart, ditmaal met Marc Warren in de titelrol. In de eerste aflevering wordt in de Amsterdamse haven het lijk van een student gevonden. Als er kort daarna nog een moord wordt gepleegd, leidt het spoor naar de kunstwereld.

The Shape of Water

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Guillermo del Toro, 2017) Lief monster van een film, overladen met Oscars en talrijke andere prijzen, waaronder de Gouden Leeuw van het Filmfestival van Venetië. The Shape of Water speelt zich af in het gesegregeerde Amerika van 1962, waar de timide Elisa (Sally Hawkins) als schoonmaakster in een onderzoeksinstelling werkt. Aldaar valt ze voor een gevangen gehouden zeemonster. Een diepe, sensuele liefde tussen een vrouw en een amfibieman: bij Guillermo del Toro kán het. Er is geen andere hedendaagse cineast die zo voelbaar verliefd is op zijn maffe creaturen, en die deze liefde zo graag op zijn publiek overbrengt – tot in de kleinste, simpelste details.

Freek de Jonge: De lachgasfabriek

NPO 2, 21.05 uur

Na Claudia de Breijs oudejaarsconference van dinsdag opent collega Freek de Jonge 2020 met een ‘jaarsconference’. Vorig jaar besloot De Jonge om de tournee van zijn matig ontvangen voorstelling De suppoost te beëindigen, maar van stoppen wil hij nog niets weten. Met de voorstelling De lachgasfabriek heeft de conferencier een maand proefgedraaid en naar eigen zeggen benadert hij hiermee zijn beste shows. De Jonge belooft geen opsomming van actuele gebeurtenissen, maar een signaleren van grote verbanden. De formule hoopt hij zeker vijf jaar vol te houden.

Dracula

BBC 1, 22.00 uur

De makers van de bekroonde BBC-serie Sherlock zijn aan de slag gegaan met een ander beroemd literair personage. In hun nieuwe serie Dracula gieten Steven Moffat en Mark Gatiss het veelvuldig verfilmde boek van Bram Stoker in een nieuw jasje, met de Deense acteur Claes Bang (The Square) in de rol van de bloeddorstige graaf. In drie afleveringen van speelfilmlengte maken we kennis met de graaf, zijn ambities om de wereld te veroveren en met de Britse advocaat Jonathan Hawker, die in 1897 naar Transsylvanië reist om een excentrieke nieuwe cliënt te ontmoeten.

Meer over