Film- en tv-tipsMaandag 9 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 9 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Alain Delon in Le samourai (Jean-Pierre Melville, 1967). Beeld
Alain Delon in Le samourai (Jean-Pierre Melville, 1967).

Le samourai

Arte, 20.15 uur

(Jean-Pierre Melville, 1967) Melville’s onbetwiste meesterwerk. Stilistisch voerde hij alles tot in de perfectie door in dit verhaal over huurmoordenaar Jef Costello (Alain Delon), die na het vervullen van een opdracht erachter komt dat hij zelf prooi is geworden van zowel politie als zijn opdrachtgevers. De briljante stilering stuurt daarbij de inhoud. Zo heeft alleen alles wat met de dood te maken heeft, kleur in deze film, waarmee de eenzame Costello voorzien lijkt te worden van een doodsverlangen, wat het eind van de film opeens verklaarbaar maakt. En zo zit Le samourai vol intrigerende mystiek. Meerdere malen kijken wordt derhalve aanbevolen; daar wordt de film alleen maar beter van.

2Doc: Oma en Chris & de rode auto

NPO 2, 20.25 uur

In de documentaire Oma en Chris & de rode auto schetst filmmaker Ingrid Kamerling een liefdevol portret van haar oma en de 30-jarige Chris, oma’s neef die drie dagen per week voor haar zorgt. De twee kijken graag samen naar films, geloven dat niets in het leven onmogelijk is en zijn erg reislustig. Tegen het advies van de familie in besluit Chris, die wegens zijn autisme begeleid woont, zijn 94-jarige oma mee te nemen op een laatste gezamenlijke reis naar Luxemburg. Met de rollator op de achterbank beginnen ze aan hun ‘mantelzorgroadmovie’.

Forrest Gump

RTL 8. 20.30 uur

(Robert Zemeckis, 1994) Een meesterwerk volgens de een, een slappe suikertaart volgens anderen. Het leukst aan Forrest Gump blijven de – destijds revolutionaire – special effects waarmee simpele ziel Forrest (Tom Hanks) in een aantal historische filmpjes werd gemonteerd. Zo leert hij Elvis Presley dansen, zit hij in een talkshow naast John Lennon en ontmoet hij Richard Nixon. De film liet ook sporen na in de voedingsindustrie: de garnalenmanie van de hoofdpersonages zette het schaaldiertje weer op de menukaart. De naar Gump en diens vriend Bubba vernoemde Shrimp-voedselketen heeft vestigingen door heel Amerika.

Robin Wright en Tom Hanks in Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994). Beeld Imageselect
Robin Wright en Tom Hanks in Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994).Beeld Imageselect

Cosmos: Possible Worlds

National Geographic, 21.00 uur

Veertig jaar geleden presenteerde de charismatische Carl Sagan zijn baanbrekende populairwetenschappelijke serie Cosmos, die een onuitwisbare indruk maakte op een wereldwijd miljoenenpubliek. De serie werd in 2014 nieuw leven ingeblazen door regisseur en schrijver Ann Druyan, de partner van de in 1996 overleden Sagan, en presentator en astrofysicus Neil deGrasse Tyson. Hetzelfde team presenteert vanaf vandaag een nieuwe serie. Cosmos: Possible Worlds is een wetenschappelijke reis naar mogelijke werelden elders in het universum en in de toekomst.

Dwarse denkers

NPO 2, 22.20 uur

Tijdens de Boekenweek gaat Özcan Akyol, die dit jaar het Boekenweekessay Generaal zonder leger schreef, elke dag op bezoek bij een andere Nederlandse auteur. Aansluitend op het Boekenweekthema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ vraagt hij de schrijvers naar hun eigen favoriete literaire rebellen. Maandag is Akyol te gast bij Maarten ’t Hart, die stilstaat bij enkele grote namen die hem hebben geïnspireerd, zoals Multatuli en Renate Rubinstein. De komende dagen is het de beurt aan Herman Brusselmans, Roxane van Iperen, Leon de Winter en Youp van ’t Hek.

Game Girls

Arte, 23.30 uur

Documentaire uit 2016 van Alina Skrzeszewska, die met de camera op de schouder achter Teri en Tiahna aan wandelt, een liefdespaar in de probleemwijk Skid Row in Los Angeles. De twee staan nogal verschillend in het leven. Waar Tiahna er vrede mee heeft in de marge te moeten leven, met dubieuze inkomstenbronnen, wil Teri verder en vooruit, Skid Row ontstijgen en desnoods ontvluchten. Hun zorgen zijn invoelbaar, hun humor is aanstekelijk, hun ruzies doen pijn. Skrzeszewska slaagt er in de merkwaardige gemeenschap in de wijk te portretteren, waar lol en wanhoop dicht bij elkaar liggen.

24 Wochen

ZDF, 00.35 uur

(Anne Zohra Berrached, 2016) Als cabaretière Astrid en haar geliefde Markus horen dat hun ongeboren zoon het syndroom van Down heeft én zware hartproblemen, moeten ze een moeilijke beslissing nemen: houden ze het kind of kiezen ze voor een late abortus? Terwijl het dilemma hen uit elkaar dreigt te drijven, wijkt schrijver-regisseur Berrached niet van Astrids zijde, zonder een standpunt in te nemen ten opzichte van hun keuze. Enkele poëtische terzijdes daargelaten, maakt dat van 24 Wochen een intens, realistisch drama, onontkoombaar aangevoerd door actrice Julia Jentsch.

Julia Jentsch in 24 Wochen (Anne Zohra Berrached, 2016). Beeld
Julia Jentsch in 24 Wochen (Anne Zohra Berrached, 2016).
Meer over