Film- en tv-tipsMaandag 27 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 27 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jamie Foxx (links) en Tom Cruise in Collateral van Michael Mann. Beeld
Jamie Foxx (links) en Tom Cruise in Collateral van Michael Mann.

Koningsdag 2020

NPO 1, 19.00 uur

Ook Koningsdag moet wijken voor het coronavirus. Voor oranjefans zijn er geen feesten en de koninklijke familie gaat niet zoals gepland op bezoek in Maastricht. Omdat er dus weinig te melden valt, gaat NOS-verslaggever Winfried Baijens zelf maar op onderzoek om in kaart te brengen hoe Nederland Koningsdag beleeft. Hij vertrekt vanochtend in Groningen en doet elf provincies aan om vanavond te eindigen in Maastricht. In een uur lange special vertelt hij Amber Brantsen op welke manieren Nederland er vandaag toch nog een feestje van probeert te maken.

2Doc: Telkens weer

NPO 2, 20.20 uur

Eerder dit jaar vierde Willeke Alberti haar 75ste verjaardag. De zangeres en actrice mocht een Edison Oeuvreprijs in ontvangst nemen en werd door de jury geroemd om haar herkenbaarheid en veelzijdigheid. Documentairemaker Silvia Bromet, die gefascineerd is door de onstuitbare Alberti, maakte in 2018 een muzikale ode aan de ster met de documentaire Telkens weer. Waarom blijft Alberti ondanks haar hoge leeftijd maar doorgaan met optreden? Waar haalt ze de troostende kracht vandaan die uitgaat van haar optredens, en door wie wordt ze zelf getroost?

Collateral

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Michael Mann, 2004) Tom Cruise stijgt onder leiding van Michael Mann (Heat) tot grote hoogte als de gehaaide, angstaanjagende, geblondeerde huurmoordenaar Vincent. Met evenveel precisie speelt Jamie Foxx een dromerige taxichauffeur bij wie Cruise op een kille avond in Los Angeles instapt, op weg naar zestien moorden. Op een krankzinnige, maar desondanks geloofwaardige manier raken de levens van de twee verknoopt, in deze schitterende liefdesbrief aan nachtelijk L.A. Als de camera van Mann niet boven de stad zweeft spiegelen de wolkenkrabbers wel in het raam van de taxi. Legendarisch is ook de Zwarte Piet-monoloog, die zo uit de pen van Quentin Tarantino in zijn hoogtijdagen lijkt ontsproten.

Indiana Jones and the Temple of Doom

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Steven Spielberg, 1984) Drie jaar na het onvoorstelbaar succesvolle Raiders of the Lost Ark haalde Steven Spielberg, die ondertussen even E.T. the Extra-Terrestrial had gemaakt, zijn superheld Indiana Jones weer van stal. Dit keer moet de krijgshaftige archeoloog op jacht naar verdwenen kinderen uit een Indiaas dorp in 1935. Wreder en minder geestig dan het origineel, maar de formule bleek nog lang niet uitgewerkt. Nog altijd redt Dr. Jones zich met droge humor uit benarde situaties; de actiescène met op hol geslagen mijnkarretjes mag klassiek worden genoemd.

Harrison Ford in Indiana Jones and the Temple of Doom van Steven Spielberg. Beeld
Harrison Ford in Indiana Jones and the Temple of Doom van Steven Spielberg.

Jurassic Park

Veronica, 21.30 uur

(Avontuur, Steven Spielberg, 1993) Jaws op het droge, zo classificeerde Spielberg zijn meesterlijke dinosaurusklassieker. Vanwege de realistische verbeelding van de oerfauna geldt de film in Hollywood als gamechanger. Ontevreden met het werk van zijn vertrouwde stop-motioncrew, die gewend was op schaal nagebouwde dinosauriërs beeldje voor beeldje te filmen, besloot Spielberg gaandeweg de productie meer en meer werk uit te besteden aan het computeranimatiebedrijf van vriend George Lucas. Juist de combinatie van oude en nieuwe technieken, waarbij computerkunst samenging met mechanische dinosauriërs en acteurs in raptorpak, maakte Jurassic Park tot een mijlpaal.

Laura Dern en Jeff Goldblum in Jurassic Park van Steven Spielberg. Beeld
Laura Dern en Jeff Goldblum in Jurassic Park van Steven Spielberg.

De monitor

NPO 2, 22.05 uur

Ook in Nederland wordt voorzichtig nagedacht over het moment dat mensen weer ‘normaal’ aan het werk gaan. Hoe dat ‘normaal’ er precies uit gaat zien is vanavond het onderwerp van De monitor. Want totdat er een vaccin is voor het coronavirus blijft het verstandig om de afstand tot collega’s te bewaren en strenge hygiënemaatregelen te treffen. Kan er nog samen geluncht worden en biedt de kantoortuin voldoende afstand tot anderen? Of wordt het tijd om van thuiswerken het nieuwe normaal te maken en zo en passant het fileprobleem op te lossen?

Kruispunt

NPO 2, 22.40 uur

Koningsdag wordt dit jaar wegens het coronavirus anders ingevuld dan normaal. Geen massale feesten en oranjemarkten, en ook geen uitstapje voor de koninklijke familie. Kruispunt kijkt vandaag naar de rol van de Oranjes in crisistijd. Willem-Alexander en Máxima lieten zich zien tijdens bezoekjes aan de zorg en de laboratoria van het RIVM, en de koning riep het volk in een toespraak op het ‘eenzaamheidsvirus’ te stoppen. Voelt het volk zich door de Oranjes gesteund tijdens deze periode, en hoe traden Willem-Alexanders voorgangers op in crisistijd?

Meer over