Film- en tv-tipsMaandag 21 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 21 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Linda de Mol blijft succesvol, ook nu zij naar SBS van broer John is verhuisd. De Mols carrière wordt geduid door onder meer creatief directeur van Net 5 Jildou van der Bijl, bevriend actrice Tjitske Reidinga en journalist Mark Koster.

Chateau Meiland

SBS 6, 20.30 uur

In de realityserie, die onlangs de Gouden Televizier-Ring won, staan Martien en Erica er deze week alleen voor bij het runnen van hun chateau, want dochter Maxime is in Nederland. Erica probeert haar oude moeder naar Frankrijk te krijgen.

Erin Brockovich

(Steven Soderbergh, 2000)

RTL 8, 20.30 uur

Op feiten gebaseerd drama over een alleenstaande moeder die een baan krijgt op een advocatenkantoor en op een gigantisch milieuschandaal stuit: ze ontdekt dat een groot nutsbedrijf het drinkwater heeft besmet met chemicaliën. Julia Roberts is bijna te swingend voor haar personage, maar draagt met haar met een Oscar bekroonde spel niettemin de hele film. Met gloedvol camerawerk (onder pseudoniem) van regisseur Soderbergh zelf.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

(Alfonso Cuarón, 2004)

Net 5, 20.30 uur

Geslaagd derde deel in de succesvolle Potterreeks, wat grimmiger dan de voorgaande afleveringen, gemaakt door de Mexicaanse meester Alfonso Cuarón (Children of Men, Gravity, Roma). Hier leeft hij zich uit met een topcast van Britse acteurs, waarin Gary Oldman als de ontsnapte crimineel Sirius Black de show steelt.

2Doc: leve de organen

NPO 2, 20.55 uur

Filmmaker Frans Bromet onderzoekt welke haken en ogen zitten aan de Wet op de orgaandonatie, die volgend jaar van kracht gaat. Met de wet wordt iedereen na overlijden potentieel orgaandonor, tenzij je aangeeft dat je niet wilt.

The Day California Burned

BBC 2, 22.00 uur

Een terugblik op de enorme bosbrand, ‘The Camp Fire’, die vorig jaar uitbrak in het noorden van Californië. Bij deze brand werd ook het plaatsje Paradise getroffen. Binnen een paar uur waren zo’n 30 duizend mensen hun huis kwijt.

The Golden Compass

(Chris Weitz, 2007)

Net 5, 23.10 uur

De filmmaatschappij die ons ook The Lord of the Rings bracht, gooide er 180 miljoen dollar tegenaan om het eerste deel te verfilmen van een andere populaire fantasytrilogie: His Dark Materials van Philip Pullman. Dat resulteerde in een overrompelend vormgegeven suikertaart.

Meer over