De gidsFilm- en televisietips

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 18 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Beeld uit Fury (2014). Beeld
Beeld uit Fury (2014).

2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw

NPO 2, 20.25 uur

Twan Huys spreekt met schrijver Tim Krabbé, die veertien jaar lang op bezoek ging in de gevangenis bij Ferdi E., de moordenaar van Ahold-topman Gerrit Jan Heijn in 1987. Nu pas schreef Krabbé een boek over zijn ervaringen.

Fury

(David Ayer, 2014)

RTL 7, 20.30 uur.

Terwijl de Tweede Wereldoorlog zijn collega’s in zijn tankeenheid (Brad Pitt, Shia LaBeouf) verandert in emotioneel afgestompte moordmachines, heeft het als typist opgeleide oorlogsgroentje Norman (Logan Lerman) nog iets wat lijkt op een moreel kompas. Regisseur Ayer verbeeldt de laatste weken van de oorlog zonder roem of glorie. Het sterkst zijn de scènes waarin de camera met de groep in hun tank is opgesloten.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

(David Yates, 2010)

Net 5, 20.30 uur.

De tovenaarswereld is een duister oord geworden, in dit genietbare voorspel richting de slotfilm van de Potterreeks. Harry, Hermelien en Ron bewegen zich vooral door verlaten vlakten, mistroostige sneeuwlandschappen en wagneriaanse wouden: er valt met pubers als helden dan ook genoeg te piekeren en af te tasten.

The Heartbreak Kid

(Bobby en Peter Farrelly, 2007)

RTL 8, 20.30 uur.

Komedie, losjes gebaseerd op de gelijknamige film uit 1972 . Lila (Malin Akerman) maakt een einde aan het vrijgezellenbestaan van Eddie (Ben Stiller). Soms bijna een conventionele romantische komedie, maar dat compenseren de Farrelly’s qua grofheid ruimschoots in de slotscène, met Akerman en een ezel.

Narcostaat

NPO 3, 21.15 uur

Vierluik waarin Danny Ghosen onderzoekt waarom het geweld in de drugswereld zo is toegenomen. Hij praat met drugsdealers en reist naar zijn geboorteland Libanon voor een gesprek met de daar woonachtige topcrimineel Mink Kok.

Poulidor premier

Canvas, 22.15 uur

Een portret van de in de jaren zestig en zeventig populaire Franse wielrenner Raymond Poulidor, die vorige week is overleden. Poulidor stond bekend als ‘eeuwige tweede’ en moest vaak zijn meerdere erkennen in Jacques Anquetil en Eddy Merckx.

Hotel Athene

NPO 2, 22.55 uur

In de tweede aflevering van haar serie over Griekenland volgt Ingeborg Beugel de vrijwilligers Kiki en Matina. Zij zorgen ervoor dat de vele vluchtelingen die in Griekenland aankomen op fatsoenlijke wijze worden opgevangen.

Meer over