Film- en tv-tips17 februari 2020

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 17 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Berend-Jan Bockting
Star Trek (2009) Beeld
Star Trek (2009)Beeld

Forever Young

NPO 3, 20.25 uur

Niet zo oud mogelijk worden is de kunst, maar zo jong mogelijk blijven. In de nieuwe serie Forever Young reist Chris Zegers de wereld rond om 80- en 90-plussers te ontmoeten die nog alles uit het leven halen. De presentator ontmoet inspirerende voorbeelden als Mark Sertich (98), die twee keer per week de baan opgaat voor een potje ijshockey, en dj Sumirock (84), die in een hippe nachtclub in Tokio draait. Betty Goedhart (87) is regelmatig te vinden in de trapezeschool en huisarts Christian Chaney (98) ziet nog twee keer per week patiënten.

Star Trek

RTL 7, 20.30 uur

(J.J. Abrams, 2009) Zelf was J.J. Abrams nooit zo’n fan van de oorspronkelijke Star Trek-serie uit de jaren zestig. Toch maakte hij van de elfde speelfilm uit de saga, over de jonge jaren van de onstuimige kapitein Kirk (Chris Pine) en de berekenende Spock (Zachary Quinto), een overtuigend sciencefictionavontuur vol blinkende, gedetailleerde special effects. Zoals veel spektakelfilms van de laatste jaren (de tweede Star Wars-trilogie, Spider-Man, Batman) zoomt deze Star Trek in op de ontstaansgeschiedenis van een overbekend verhaal. Dat werkt hier aardig, maar het zijn de machtige beelden van ruimte-oorlogen en door zwarte gaten opgeslokte planeten die het meest overtuigen.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2

Net 5, 20.30 uur

(Francis Lawrence, 2015) Het laatste deel van de vier films (2012-2015) over de strijd van rebellenleider Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) tegen het totalitaire kwaad komt wat langzaam op stoom. De film ontpopt zich gaandeweg als oorlogsfilm-light, waarin mensen worden opgeblazen of verslonden zonder dat er bloed vloeit. Zo doe je dat, als je wilt dat ook jonge tieners in de VS naar de film mogen. Het gevaar dient zich immer spectaculair aan en de regie van Francis Lawrence is effectief als het op spanning aankomt.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015) met rechts Jennifer Lawrence. Beeld
The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015) met rechts Jennifer Lawrence.Beeld

Back on Track

NPO 3, 21.05 uur

Jonge mensen die kampen met psychische problemen of een grote tegenslag te verwerken hebben gekregen, worden in Back on Track op reis gestuurd. Ver van huis verleggen ze hun grenzen en gaan ze uitdagingen aan, op zoek naar een nieuwe start. Vandaag is het de beurt aan Rosan, die na een ongeluk bij het paardrijden een hersenbloeding kreeg en sindsdien grote moeite heeft om haar leven weer op te pakken. In Luzern leert expert Jasper Rijken haar rotsklimmen, met als doel de berg Pilatus te bedwingen. Leontien van Moorsel helpt Rosan als mental coach.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Volgens ouderenbond KBO-PCOB is een kwart van de senioren in Nederland wel eens doelwit geweest van een babbeltruc. Bij deze vorm van oplichting worden beoogde slachtoffers, meestal kwetsbare mensen, benaderd door personen met een trukendoos vol misleidende praatjes en smoezen, met als doel hen te beroven of geld af te troggelen. In Kruispunt vertellen enkele slachtoffers hun verhaal en legt politie-expert Sybren van der Velden uit wat de invloed hiervan is op ouderen. Door gevoelens van schaamte wordt er vaak geen aangifte gedaan van dit soort oplichting.

Cloverfield

RTL 7, 23.00 uur

(Matt Reeves, 2008) Cloverfield volgt de filmwet die voorschrijft dat iets enger is als je het niet ziet maar wel hoort; in de film blijft lang onduidelijk waardoor New York nu weer wordt geteisterd. Ook de voorafgaande promotiecampagne dreef op raadsels: tot de première was er geen afbeelding te vinden van het monster. Bovendien lossen de makers alle verwachtingen knap in. Het uitgangspunt - iemand filmt een afscheidsfeestje van een vriend en blijft filmen als de stad wordt aangevallen door een Godzilla-achtig monster - wordt maximaal uitgewerkt.

Beeld uit Cloverfield (2008). Beeld
Beeld uit Cloverfield (2008).

Who Killed Garrett Phillips?

Canvas, 23.25 uur

Na de moord op de 12-jarige Garrett Phillips in het Amerikaanse plaatsje Potsdam in 2011, richtte de politie al snel alle aandacht op Nick Hillary, de ex van Garretts moeder en een van de weinige zwarte inwoners van Potsdam. Zonder enig fysiek bewijs, zoals dna-sporen of vingerafdrukken, werd Hillary aangeklaagd. Naar andere mogelijke verdachten werd nooit serieus onderzoek gedaan. Het merkwaardige verloop van deze misdaad- en rechtszaak wordt behandeld in Who Killed Garrett Phillips? van de prijswinnende documentairemaker Liz Garbus.

Meer over