KijktipsMaandag 16 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 16 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Celia Johnson en Trevor Howard in Brief Encounter (1945). Beeld
Celia Johnson en Trevor Howard in Brief Encounter (1945).

Brief Encounter

(David Lean, 1945)

BBC 2, 16.00 uur.

Centrale plek van handeling voor deze ultieme liefdesklassieker is het fictieve treinstation Milford Junction, waar de getrouwde dertiger Laura (Celia Johnson) één keer per week naartoe reist om de sleur van haar te kalme bestaan te doorbreken. De niet tegen te houden liefde die ontstaat wanneer ze stuit op Alec (Trevor Howard) zien wij door haar ogen, tijdens een gedroomde bekentenis aan haar man. Met haar grote ogen die even makkelijk groot plezier als diep verdriet verbeelden maakt Johnson de opeenvolgende stadia van haar nooit geconsummeerde verhouding invoelbaar: van de voorzichtige glimlach bij de eerste ontmoeting via de roekeloze passie naar de bedroefde verzoening met de onmogelijkheid.

EenVandaag: De Politieke Prestatie van 2019

NPO 1, 18.15 uur

De 65 duizend deelnemers aan het opiniepanel van EenVandaag kiezen niet langer een politicus van het jaar, maar kunnen stemmen voor de politieke prestatie van het jaar. Hiermee hoopt de redactie meer recht te doen aan de inhoudelijke kant van de politiek. Vandaag wordt bekendgemaakt welke prestatie volgens de panelleden de grootste invloed had. Op de lijst waaruit zij konden kiezen stonden onder meer het dichtdraaien van de Groningse gaskraan, de zege van FvD bij de Provinciale Statenverkiezing en het weren van niet-gevaccineerde kinderen in de opvang.

2doc: Roes

NPO 2, 20.25 uur

Zeker in de feestmaand is er altijd wel een reden om de fles op tafel te zetten. Maar waar ligt de grens tussen een glaasje voor de gezelligheid en een alcoholverslaving? Samen met enkele andere gezelligheidsdrinkers besloot filmmaker Leo de Boer een maand lang geen alcohol te nuttigen, en daarvan doet hij verslag in de documentaire Roes. Hoe gemakkelijk of moeilijk is het om die borrel of dat glas wijn te laten staan, en welke verschijnselen doen zich voor tijdens zo’n geheelonthoudersmaand? En waarom blijven we drinken terwijl we weten dat het ongezond is?

Een huis vol

NPO 1, 19.20 uur

Drie grote Nederlandse gezinnen gunnen de kijker weer een blik in hun hectische leven in een nieuw seizoen van Een huis vol. Voor de trouwe fans van het programma behoeft de familie Buddenbruck geen introductie. De ouders verwachten dit jaar hun elfde kind en bereiden zich met het gezin voor op een toekomst in Duitsland. Nieuw is de gelovige familie Jelles uit de Noordoostpolder, met zeven dochters en een zoon. De familie Kraan uit Boskoop heeft een samengesteld gezin met twee kinderen van moeder Linda, een zoon van vader Ivan en vier gezamenlijke kinderen.

Grease

(Randal Kleiser, 1978)

Net 5, 20.30 uur.

Aanstekelijke musical naar het gelijknamige Broadwaystuk uit 1972, waarin de liefde zegeviert zoals ze hoort te zegevieren. Olivia Newton-John transformeert van tutje in stoeipoes voor stoere bink John Travolta. Die verandert op zijn beurt in brave borst. De hitlijsten werden in 1978 gedomineerd door liedjes uit de film, waaronder You’re the One That I Want, Hopelessly Devoted to You en Grease. Direct na afloop volgt vanavond het tamelijk erbarmelijke vervolg Grease 2 uit 1982, met Michelle Pfeiffer en ene Maxwell Caulfield in de hoofdrollen.

Olivia Newton-John en John Travolta in Grease . Beeld
Olivia Newton-John en John Travolta in Grease .

Responsible Child

BBC 2, 22.00 uur

Televisiefilm uit 2019 van Nick Holt, gebaseerd op een werkelijk gebeurde tragedie. In 2014 stak een 14-jarige jongen samen met zijn 23-jarige broer zijn stiefvader dood. Daaraan vooraf ging een geschiedenis van een gebroken gezin, een alcoholistische vader, een moeder die haar kinderen verwaarloosde en een nieuwe vriend van de moeder die gewelddadig was. De jongen kreeg zes jaar gevangenisstraf. In Groot-Brittannië kunnen kinderen, anders dan in Nederland, vanaf 10 jaar voor moord worden berecht.

Love & Friendship

(Whit Stillman, 2016)

BBC 2, 00.20 uur.

Feestelijke, sardonische plaagfilm gebaseerd op de novelle Lady Susan van Jane Austen, met sterk acteerwerk, bijtende dialogen, een hoog tempo en een piekfijne aankleding. Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) oogt zo charmant dat het haast lijkt of ze aardig is. Maar de teksten die uit haar mond rollen, zijn venijnig. Ze rouwt niet om het verlies van haar man en niemand is veilig voor haar geflirt. De eigenzinnige Amerikaanse regisseur Whit Stillman richtte zijn pijlen eerder op de moderne Amerikaanse elite, maar blijkt ook uitstekend uit de voeten te kunnen met deze oer-Engelse wereld.

Kate Beckinsale (rechts) en Chloë Sevigny in Love & Friendship. Beeld
Kate Beckinsale (rechts) en Chloë Sevigny in Love & Friendship.
Meer over