Film- en tv-tipsDonderdag 4 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 4 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Murder by Death, met rechts Peter Sellers. Beeld
Murder by Death, met rechts Peter Sellers.

Murder by Death

NPO 2, 14.50 uur

(Detective, Robert Moore, 1976) Hoe kwam de grote schrijver Truman Capote terecht in het plezierige detectiveniemendalletje Murder by Death? Zijn rol als rijkaard, die vijf speurders inhuurt om in zijn landhuis een moord op te lossen, is een veel groter raadsel dan die moord zelf. Het zou Capotes enige officiële filmrol blijven; hij verscheen weliswaar ook in Woody Allens Annie Hall (1977) – als de zogenaamde winnaar van een wedstrijd voor Truman Capote-dubbelgangers – maar voor dat optreden kreeg hij niet eens een vermelding in de aftiteling. Alleen al daarom is deze amusante maar pretentieloze Agatha Christie-parodie, geschreven door Neil Simon, een curieus geval. Ook met Peter Sellers en Peter Falk.

Opstandelingen

NPO 2, 20.30 uur

In zes nieuwe afleveringen onderzoekt Opstandelingen weer enkele zwakke plekken in de lokale democratie in Nederland. Vanavond neemt Sophie Hilbrand poolshoogte in Almelo, waar de bestuurscultuur al tientallen jaren wordt gekenmerkt door vriendjespolitiek. Met Harry de Olde als boegbeeld hebben gedupeerde burgers zich verenigd in de Partij Vrij Almelo. Dat er bij het maken van het tweede seizoen van Opstandelingen niet één portefeuillehouder bereid was verantwoording af te leggen, zegt veel over de afstand tussen de burger en het lokale bestuur.

Alien

SBS 9, 20.30 uur

(Horror, Ridley Scott, 1979) Fantastisch begin van een succesvolle horrorreeks. Astronaut Ripley (Sigourney Weaver) en haar medebemanningsleden ontvangen een noodsignaal van een afgelegen planeet. Ze vinden ter plekke geen mensen, maar wel een enge parasiet. Dat gaat niet goed. Het door H.R. Giger ontworpen monster laat lang op zich wachten, en dat is nou net de kracht van dit meesterwerk – naast de veranderlijkheid van het monster: eerst springt het als een slijmerig gedrocht uit een ei, vervolgens dringt het een menselijk lichaam binnen, waarna het in een dag tot een metershoog reptiel uitgroeit. Heerlijke SF-horrorkost.

Alien van Ridley Scott. Vanaf links: Ian Holm, Sigourney Weaver,  Tom Skerritt and John Hurt Beeld
Alien van Ridley Scott. Vanaf links: Ian Holm, Sigourney Weaver, Tom Skerritt and John Hurt

Teledoc Campus: Overtijd

NPO 3, 20.55 uur

In de korte documentaire Overtijd vertellen drie jonge vrouwen waarom ze een zwangerschap hebben beëindigd. Via intieme interviews horen we voor welke complexe keuzen Chrisey, Kiki en Eva kwamen te staan, en over de gevoelens van schaamte, twijfel en schuld die een rol speelden in de verschillende fasen van het proces. Overtijd werd geregisseerd door Tessa Louise Pope in het kader van Teledoc Campus, een samenwerking tussen de NPO en de filmfondsen. De documentaire wordt ingeleid en nabesproken door de ‘Sekszusjes’ Krista en Marcelle Arriëns.

Dominee of koopman

NPO 2, 22.15 uur

Het door honger en oorlog geplaagde Ethiopië heeft sinds de jaren tachtig honderden miljoenen aan hulpgelden ontvangen uit Nederland en andere westerse landen. In ruil daarvoor werd verwacht dat het land zich hervormde tot democratie en de mensenrechten zou respecteren. Inmiddels heeft Ethiopië een nieuwe hulppartner gevonden in China, dat onder het motto ‘business is business’ geen politieke voorwaarden stelt. In Dominee of koopman onderzoekt Patrick Lodiers welk belang China heeft bij investeringen in de industrie en infrastructuur van het Oost-Afrikaanse land.

My Big Fat Greek Wedding

Net 5, 22.45 uur

(Komedie, Joel Zwick, 2002) Een Grieks-Amerikaanse jonge vrouw (Nia Vardalos, ook verantwoordelijk voor het scenario) zit klem tussen de tradities van haar ouders en de vrijheidsdrang van haar generatie. ‘Smeer er wat Windex op’, zegt de Griekse vader van het gezin Portokalos, wanneer zijn dochter ontwaakt met een puistje op haar gezicht. Stellig gelooft de oude man dat zijn favoriete schoonmaakmiddel tegen huidaandoeningen helpt. Het is een van de vele folkloristische grapjes waardoor deze kleine, charmante feelgoodfilm aan het begin van deze eeuw uitgroeide tot een hit van formaat.

My Big Fat Greek Wedding met Nia Vardalos (inks) en John Corbett. Beeld
My Big Fat Greek Wedding met Nia Vardalos (inks) en John Corbett.

Ronnie Wood: Somebody Up There Likes Me

Canvas, 23.15 uur

Hij is misschien minder flamboyant dan Mick Jagger of Keith Richards, maar zonder gitarist Ronnie Wood zouden de Rolling Stones niet dezelfde band zijn. Somebody Up There Likes Me is een mooi portret van de musicus, geregisseerd door Mike Figgis (Leaving Las Vegas). In de documentaire reflecteert Wood op zijn lange loopbaan bij de Stones, zijn nevenactiviteit als kunstschilder en zijn worsteling met alcohol en drugs. Behalve de gitarist zelf komen bandleden Jagger en Richards voorbij, naast vrienden Rod Stewart en Damien Hirst, en partner Sally Wood.

Meer over