Film- en tv-tipsDonderdag 31 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 31 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag 31 januari.

Kevin Toma
Chris Sharp in Murder Party Beeld
Chris Sharp in Murder Party

Murder Party (Jeremy Saulnier, 2007)

Te zien via Netflix

Een stapel horrorvideo’s, een kom snoep, tv aan en de benen omhoog: zo had Chris, een ietwat sneue maar aimabele parkeerwachter in New York, zich Halloween voorgesteld. Zijn kat echter heeft de stoel ingepikt en weet van geen wijken, dus zit er voor Chris (Chris Sharp) niks anders op zijn plannen bij te stellen. Gelukkig komt hem in Jeremy Saulniers no-budget speelfilmdebuut Murder Party een spannend alternatief aanwaaien, in de vorm van een uitnodiging voor een zogenaamd moordfeest, ergens aan de andere kant van de stad. ‘Kom in je eentje,’ staat erop. Geen enkel probleem voor Chris.

De videofilms die Chris aan het begin van Murder Party huurt (Zombie vs. Unicorns Horn, Scarewolf en Xantachroid) bestaan alle drie niet in werkelijkheid.

Schrijver, producer, cameraman en regisseur Saulnier maakt snel duidelijk dat Chris beter iets anders had kunnen bedenken. Dat voel je al wanneer hij uit de metro stapt en een straat inloopt die alle andere voetgangers en automobilisten links laten liggen. Ieder ander zou rechtsomkeert hebben gemaakt bij het morsige industriepand waar het moordfeest zou moeten plaatsvinden. Die arme Chris. Wat wacht hem daarbinnen?

Natúúrlijk: een stel volkomen gestoorde, wezenloos narcistische kunststudenten dat al een zeil heeft gespreid tegen de smeerboel van hun artistieke slachtpartij. Vanaf dat moment wordt Murder Party, waarvan de personages dezelfde voornaam dragen als hun spelers, niet alleen steeds bloediger maar ook onzinniger: zo is er de verplichte gek met kettingzaag (Macon Blair) - maar dan wel een zaag die op het stroomnetwerk dient te worden aangesloten. En al wordt Chris door een lethargische honkballer met bijl achternagezeten, tijd voor een plaspauze is er ook. Inderdaad, het klinkt te flauw voor woorden en dat is het vaak ook, zoals de vele sneren naar de zichzelf veel te serieus nemende kunstwereld tamelijk oudbakken zijn. Saulniers volgende films Blue Ruin (2013) en Green Room (2015) zouden in veel opzichten flinke stappen vooruit betekenen. Maar toch: als je je eenmaal overgeeft aan de gekte, valt er genoeg te genieten aan deze lekker draaierig gefotografeerde, over de top geacteerde en zeer eigenzinnige houtje-touwtje-horrorkomedie.

Bruce Almighty (Tom Shadyac, 2003)

Net 5, 20.30-22.30 uur

Voordat Jim Carrey zich ontpopte als verlicht cultfiguur en voor hij zich als acteur had bewezen, was gekkenbekkentrekkerij zijn handelskenmerk. In Bruce Almighty doet hij weliswaar maf, maar bewijst Carrey zich tevens als verdienstelijk acteur. Hij speelt de middelmatige televisiepresentator Bruce, die hogerop wil, maar hinder ondervindt van zijn gemene collega Evan (een hilarische rol van Steve Carell). Bruce werpt op zeker moment moedeloos de handen ten hemel, waar hij tot zijn verbazing wordt ontvangen door een in hagelwit tenue de ville gestoken Morgan Freeman. Melig, maar ook bijzonder onderhoudend. Het vervolg, Evan Almighty (2007), wederom met Freeman en Carell maar zonder Carrey, staat eveneens vanavond op het programma.

Nim’s Island (Jennifer Flackett, 2009)

SBS 9, 20.30-22.30 uur

Het meisje Nim (Abigail Breslin) woont met haar vader, een beroemd natuurwetenschapper, op een afgelegen eiland. Wanneer papa tijdens een expeditie op zee vermist raakt, schakelt Nim de hulp in van haar favoriete schrijver Alex Rover - niet wetende dat deze geen onverschrokken avonturier is, maar een agorafobische paniekzaaier. Jodie Foster schmiert als smetvrezende schrijfster haar imago aan gort, terwijl de ongekunstelde charme van Breslin (Little Miss Sunshine) een lichtpuntje blijft in deze overvolle jeugdfilm.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.25 uur

Schrijver Carry Slee duikt in haar familiegeschiedenis. In veelgelezen jeugdboeken als Spijt!, Afblijven en Kappen! hebben haar hoofdpersonen een jeugd vol problemen. Slee ontdekt dat ook haar voorouders met veel ellende te kampen hadden.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Tegenwoordig is er ‘culinair vlees’ te koop in de supermarkt. Het gaat om hetzelfde stuk van het dier, maar is een stuk duurder. De Keuringsdienst gaat op onderzoek uit: wat is het verhaal achter een ‘culinair varkenslapje’ - waaraan ook flink wat water is toegevoegd?

Oogappels

NPO 1, 20.35 uur

In aflevering 2 van deze Nederlandse dramaserie over perfectionistische ouders en hun puberkinderen zien we hoe vader Tim (Jeroen Spitzenberger) in een akkefietje op het voetbalveld verzeild raakt. Dit tot woede van zijn vrouw Dina (Maryam Hassouni).

Dynasties

Canvas, 21.20 uur

In deze serie over dieren die hun familie beschermen, volgen we tijgerin Raj Bhera, die leeft in het Bandhavgarh Nationaal Park in India. Ze heeft vier jongen gekregen. Hoe behoedt de tijgermoeder haar welpen en haar territorium voor rivaliserende tijgers?

Jouw stad, ons dorp

NPO 1, 21.30 uur

Stedelingen en dorpsbewoners ruilen van huis: deze week gaan Barry en Monique uit het Drentse dorp Erica met hun twee zonen in Amsterdam wonen. De Amsterdamse Stella en haar twee studerende zonen verhuizen naar Drenthe.

The Kinks, Echoes of a World

NPO 2, 23.10 uur

Muziekdocumentaire over de Britse rockband The Kinks, bekend van hits als Lola en Sunny Afternoon. De broers Ray en Dave Davies blikken terug op hun roemruchte verleden en de totstandkoming van hun album Village Green Preservation Society uit 1968.

Meer over