TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 22 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Owen Wilson en Rachel McAdams in Midnight in Paris, van Woody Allen. Beeld epa
Owen Wilson en Rachel McAdams in Midnight in Paris, van Woody Allen.Beeld epa

Midnight in Paris (Woody Allen, 2011)

Canvas, 21.15 uur

Bij Woody Allen is de liefde vrijwel altijd een substituut voor de angsten en zwakheden van zijn personages. Dat geldt zeker voor de Amerikaanse scenarioschrijver Gil (Owen Wilson), die op magische wijze in het opwindende Parijs van de jaren twintig belandt. Charmant, romantisch feestje; een ode aan een stad en aan het leven, hoe lastig dat soms ook is.

The Boxtrolls (Graham Annable en Anthony Stacchi, 2014)

SBS 9, 21.20 uur

Fraai ogende klei-animatiefilm van het Amerikaanse Laika, een in stop-motion gespecialiseerde studio die onder meer het eigenzinnige Coraline (2009) maakte. Gekleid naar Alan Snows jeugdboek Here Be Monsters, gaat The Boxtrolls over een mensenkind dat door ondergronds levende trollen wordt opgevoed.

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (Chris Columbus, 2010)

SBS 9, 23.05 uur

De regisseur van de eerste twee Harry Potter-films weet best goed raad met het eerste van de Percy Jackson-boeken. Een leuke hutspot van elementen uit de Griekse mythologie is het geworden, met Logan Lerman als de jongen die ontdekt dat hij de zoon is van Poseidon en Medusa (Uma Thurman).

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Herhaling van de aflevering die de Keuringsdienst maakte over de slavink. Waar komt deze ­Hollandse klassieker (een stuk gehakt gerold in spek) vandaan? En waarom heet het eigenlijk een slavink?

Grenzeloos talent

NPO 3, 21.45 uur

Filemon Wesselink volgt twaalf mensen die hun thuisland zijn ontvlucht en in Nederland opnieuw willen beginnen. Vandaag: ontwerper Rashad en natuurkundedocent Nabil uit het door oorlog verwoeste Syrië.

Natural World

BBC 2, 22.00 uur

Natuurdocumentaire over die keer dat een wetenschapper een octopus in huis nam en ontdekte dat de inktvis (die hij Heidi noemde) puzzels kon maken, ­televisie wilde kijken en individuele mensen kon herkennen.

2Doc: Liberation day

NPO 2, 23.55 uur

De documentaire Liberation Day volgt de Sloveense rockband Laibach nadat de groep door Noord-Korea is uitgenodigd om een concert te komen spelen. De Noorse kunstenaar en filmmaker Morten Traavik mag mee.

Meer over