FILM- EN TV-TIPSDonderdag 21 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 21 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Katherine Heigl en Seth Rogen in Knocked Up van Judd Apatow. Beeld
Katherine Heigl en Seth Rogen in Knocked Up van Judd Apatow.

EK Kwalificatie: Nederland-Wit-Rusland
NPO 3, 20.00 uur

Het Nederlands elftal van bondscoach Ronald Koeman begint aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in 2020 met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland. De NOS doet rechtstreeks verslag vanuit de Rotterdamse Kuip, waar om 20.45 uur wordt afgetrapt.

Friends with Benefits
Net 5, 20.30-22.40 uur

(Will Gluck, 2011) Justin Timberlake en Mila Kunis onderzoeken in Friends with Benefits of vrienden zonder problemen de lakens kunnen delen. Nee dus. Want losse seks, zo stelt deze film, daar word je uiteindelijk alleen maar verdrietig van. Zelfs van losse seks met Kunis of Timberlake. Dat is niet alleen ongeloofwaardig, maar toont ook het paradoxale van dit soort pikant of vernieuwend bedoelde komedies: ze prediken vaak een preutsere moraal dan de moderne doorsneeromkom, waar Friends with Benefits ook nog eens naar sneert. Gelukkig knettert het lekker tussen Kunis en Timberlake, die met veel plezier de dialogen brengen. Dat is uiteindelijk het enige wat telt.

Floortje naar het einde van de wereld

NPO 1, 21.30 uur

Floortje Dessing brengt in de Amerikaanse staat Wyoming een bezoek aan de van oorsprong Nederlandse Carolina. Ze woont al meer dan dertig jaar in de VS en trekt nu het grootste deel van het jaar in haar huifkar achter haar kudde geiten aan door het Amerikaanse ‘heartland’ .

Pose
BBC 2, 22.00 uur

Vooraanstaand tv-regisseur Ryan Murphy wekt in deze dramaserie de extravagante dans- en poseerwedstrijden tot leven die jonge homo’s en transseksuelen in de jaren tachtig hielden in New York. Ze staan onder de meedogenloze leiding van mc Pray Tell (glansrol Billy Porter).

Dragonheart
SBS 9, 22.10-00.15 uur

(Rob Cohen, 1996) Mooie special effects en goede hoofdrollen maken van Dragonheart een leuke film. Drakendoder Bowen (Dennis Quaid) en zijn draak Draco (een digitale animatie met de stem van Sean Connery) reizen in de 10-de eeuw over het Engelse platteland en lichten de bevolking op; overal zetten ze de dood van Draco in scène en haalt Bowen de beloning voor het doden van een draak op.

Timeline
NPO 1, 22.20 uur

Cabaretier Eric van Sauers presenteert een nieuwe spelshow, waarin de kandidaten wetenschappelijke en historische vraagstukken in de juiste chronologische volgorde moeten zetten. De team captains zijn komieken Raoul Heertje en Vlaming Lieven Scheire.

La tendresse
Arte, 22.25-23.45 uur

Daar zitten ze dan, op de rand van het bed in een ­hotel waar nog maar één kamer beschikbaar was. Na vijftien jaar zitten ­­ex-echtgenoten Lise en Frans weer met elkaar opgescheept, als hun zoon na een ski-ongeluk in de Franse Alpen in het ziekenhuis is beland. Het ongemak wordt in La tendresse niet aangedikt of uitgesmeerd. Met fluweelzachte hand schetst de gelouterde Belgische regisseur en actrice Marion Hänsel alledaags menselijk geklungel, zachtjes bijtend als een tekening van Peter van Straaten. De weigering om achter welke gebeurtenis dan ook een uitroepteken te plaatsen, geeft blijk van lef. Soms snak je wel naar iets dat doet denken aan een spanningsboog.

Knocked Up (Judd Apatow, 2007)
Net 5, 22.40-01.10 uur.

De film waarin ze de hoofdrol vertolkt, draaide nauwelijks in de bioscoop of actrice Katherine Heigl omschreef de prent tegenover tijdschrift Vanity Fair als ‘seksistisch’. Alle mannen in Knocked Up worden neergezet als grappige knuffelberen, vond de actrice die bekend werd door ziekenhuisserie Grey’s Anatomy, terwijl de vrouwen stugge, humorloze wichten zijn. Deze onconventionele romantische komedie van Judd Apatow werd er niet minder succesvol om. Sterker nog: de film markeerde het begin van een serie door Apatow geregisseerde, dan wel geproduceerde films (zoals Superbad en Bridesmaids) waarin knap getimede, platte humor en levensechte personages hand in hand gaan.

‘Ik had wel tien films met haar willen maken, we hadden de shitty variant van Tom Hanks en Meg Ryan kunnen zijn.’

Seth Rogen over zijn Knocked Up-tegenspeler Katherine Heigl.

Beginpunt in Knocked Up is een dronken en verdrongen onenightstand, gevolg is een ondanks alles opbloeiende relatie tussen een mooi meisje en een beduidend minder mooie jongen. De kracht van de vrolijke film zit hem erin dat Apatow zijn personages weliswaar chargeert, maar niet belachelijk of eendimensionaal maakt. De man (multitalent Seth Rogen) is een loser, maar ook een goedzak. De vrouw (Katherine Heigl dus) is een carrièrevrouw die smelt bij het horen van het kloppende hartje van haar ongeboren kind. En zo kan Knocked Up ondanks het vermeende seksisme tegelijk een parodie op moderne zeden en een ode aan het gezinsleven zijn.

Het uur van de wolf: Sergio Leone
NPO 2, 22.55 uur

Een portret van de Italiaanse filmmaker Sergio Leone (1929-1989), bekend van klassieke spaghettiwesterns als The Good, the Bad, and the Ugly (1966) en Once Upon a Time in the West (1968). Hij werkte hierbij samen met componist Ennio Morricone.

Soul Boys of the Western World
Canvas, 23.20 uur

Eind jaren zeventig vormden vijf bevriende buitenstaanders in Londen een band die beeldbepalend zou worden voor muziek en mode van de jaren tachtig. Deze documentaire uit 2014 vertelt het verhaal van Spandau Ballet, bekend van hits als Gold en Only When You Leave.

Meer over