Film- en tv-tipsDonderdag 21 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 21 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

De tand des tijds van de Nederlandse animatiestudio Ka-Ching Cartoons. Beeld
De tand des tijds van de Nederlandse animatiestudio Ka-Ching Cartoons.

De tand des tijds

NPO 3, 15.30-16.55 uur

Unicum in de Nederlandse Telefilmgeschiedenis: niet eerder bevatte het televisiefilmproject van de publieke omroep een animatiefilm. De eer is aan de Rotterdamse animatiestudio Ka-Ching Cartoons van Joost van den Bosch en Erik Verkerk, die ook meewerkten aan de aankomende animatiefilms Heinz (april in de bioscoop verwacht) en de regie verzorgden van Urbanus, de Vuilnisheld (mei in de bios).

Het Rotterdamse Ka-Ching Cartoons werd in 2007 opgericht door Joost van den Bosch en Erik Verkerk. Ze specialiseerden zich onder meer in reclames, korte films en series en richtten hun aandacht vervolgens op langere projecten.

De tand des tijds is het geestige en bewust in hoekige stijl getekende verhaal van een saaie geschiedenisleraar die met een magische tand de poorten naar de geschiedenis letterlijk openzet. Al gauw wandelt Willem van Oranje door het klaslokaal, verzorgt Vincent van Gogh de schilderles en krijgt de klas gym van Johan Cruijff. Natuurlijk blijft dit niet zonder gevolgen: na een mislukte poging om Pythagoras de klas binnen te halen, belandt de meester in het ruim van een piraat die de daden van Piet Hein wil overtreffen, vliegen er dino’s rond, krijgen enkele leerlingen een rol in de Tachtigjarige oorlog toebedeeld en wordt er gebreakdancet op het Wilhelmus. Dat alleen een animatiestudio deze toestand tot leven kon roepen, is in dit aangenaam creatieve zooitje tegen die tijd volkomen duidelijk.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.25 uur

Oud-minister en wetenschapper ­Ronald Plasterk wil uitzoeken wat er tijdens de oorlog met zijn opa en oma is gebeurd. Zijn vader, die vlak daarvoor door hen naar Nederland werd gestuurd, zag zijn ouders pas elf jaar later weer terug.

Oogappels

NPO 1, 20.35 uur

In deze tiendelige dramaserie over ouders (onder anderen Bracha van Doesburgh, Ramsey Nasr en Malou Gorter) van pubers wil Hansje vandaag niet naar school, omdat Milan een naaktfilmpje van haar online heeft gezet.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Reportage over verzorgingshuis Tuindorp-Oost, waar jongeren tijdelijk in leegstaande kamers mochten wonen. Er ontstond een bijzondere leefvorm met ouders en jongeren, totdat zorgorganisatie Careyn ze uit elkaar haalde. De jongeren komen in actie.

Meru

NPO 3, 21.45-22.55 uur

(Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi, 2015) Alpinist Jimmy Chin en zijn vrouw Elizabeth Chai Vasarhelyi zijn als regisseursduo verantwoordelijk voor de nagelbijtend spannende klimdocumentaire Free Solo (nog te zien in de filmtheaters). Ze zetten de sport al eerder in zijn angstaanjagende volle gloed op de kaart in het vanavond uit te zenden Meru, waarin drie gelouterde klimmers de 6.660 meter hoge Meru Peak hopen te beklimmen, onderdeel van het Himalayagebergte in het noorden van India. Het drietal – Conrad Anker, Renan Ozturk en regisseur Chin zelf – richt zich specifiek op de complexe Haaienvin-route, waar ze in 2008 op 100 meter van de top moesten afhaken. De beelden zijn vanzelfsprekend imponerend en griezelig, daarom is het zo fascinerend dat ook het maakproces van Meru aandacht krijgt: Chin, slingerend aan een touw om zijn medeklimmers zo goed mogelijk vast te leggen. Hij parafraseert vervolgens een befaamd klimmersgezegde (‘De beste alpinisten zijn degenen met het slechtste geheugen’) en drie jaar later volgt dan ook een nieuwe poging, ondanks bijna-doodervaringen en andere gevaarlijke klimsituaties in de tussentijd. Zo werd de regisseur op een gegeven moment meegesleurd door een lawine. Hij overleefde op miraculeuze wijze en zijn lawine-ervaringsverslag is een van de vele redenen om Meru vanavond aan te zetten: ‘Even voelt het als slowmotion, dan gaat alles op fastforward.’

Close up: Ossip – Van vader op zoon

NPO 2, 22.55 uur

Kunstenaar Ossip bewerkt foto’s van anonieme personen tot objecten en installaties. Het resultaat is een tikkeltje verontrustend en raadselachtig. Documentaire van Anduo Lucia over deze man, die zichzelf liever geen kunstenaar noemt.

Two Weeks Notice

Net 5, 23.00-01.00 uur

(Marc Lawrence, 2002) Zij is de idealistische eenzame advocate, hij de almachtig rijke vastgoedhandelaar die haar als raadsvrouw aanstelt. Sandra Bullock en Hugh Grant zijn aangenaam als opposanten die elkaar uiteindelijk niet kunnen ontlopen in deze romantische komedie – niet verrassend, maar is dat in dit genre niet juist de bedoeling? Voor elke romantische komedie geldt tenslotte dat tegenstellingen er zijn om overbrugd te worden, liefst op omslachtige en komische wijze. Bullock en Grant, die aan het begin van deze eeuw golden als romcom-mastodonten, speelden nooit eerder samen in een film. In Two Weeks Notice bewijzen ze dat dit ten onrechte was: de chemie is er, de omslag van irritatie naar verliefdheid overtuigt.

2Doc: Molenbeek

NPO 2, 23.55 uur

Documentaire uit 2016 over de Brusselse wijk Molenbeek, ‘de hoofdstad van het terrorisme’. In de media wordt met krachttermen over het verval van de wijk gesproken, maar wat speelt er echt?

Reginald D. Hunter’s Songs of the Border

BBC 2, 00.15 uur

Reginald D. Hunter maakt in deze muziekdocumentaire een reis langs de beoogde grensmuur van president Trump. Hoe komen de romantiek en realiteit van de twee botsende werelden langs de grens tot uiting in de muziek?

Meer over