Film- en tv-tipsDinsdag 7 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 7 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Willem Dafoe (links) en Denzel Washington in Inside Man (Spike Lee, 2006). Beeld
Willem Dafoe (links) en Denzel Washington in Inside Man (Spike Lee, 2006).

Inside Man

Veronica, 20.30 uur

(Misdaad, Spike Lee, 2006) Voor deze op locatie opgenomen thriller trok New Yorker Spike Lee naar een Wall Street-bank om er een ouderwetse misdaadfilm te maken. Politie-inspecteur Denzel Washington begint weinig verwachtingsvol zijn werkdag, wanneer een groep bankrovers aan een goed voorbereide overval begint. Wat volgt, is een slim steekspel tussen de gelouterde Washington en de sluwe Clive Owen, die medewerkers en klanten gijzelt. Lee snijdt heen en weer tussen de superieur gecontroleerde actie in de bank en het zenuwachtige gedoe op straat scherpschutters, nieuwsgierig publiek en cameraploegen. Een door de bank ingehuurde spindoctor (Jodie Foster) zorgt voor verdere vertroebeling van wat er binnen gebeurt.

Changing Lanes

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Roger Michell, 2002) Wanneer twee New Yorkers met hun auto’s op ongelukkige wijze tegen elkaar botsen, verandert hun leven ingrijpend. Dit bekende filmgegeven wordt door Roger Michell (Notting Hill) anders dan verwacht uitgewerkt. Ben Affleck is een broekje op een groot advocatenkantoor. De man met wie hij in botsing komt, Samuel L. Jackson, is onderweg naar de rechtbank om te horen dat zijn ex de voogdij over hun kinderen krijgt. In plaats van dat zij gebroederlijk optrekken – ze zijn tenslotte afhankelijk van elkaar – ontaardt dit in een fijntjes geacteerde, verbitterde strijd.

Samuel L. Jackson (links) en Ben Affleck in Changing Lanes (Roger Michell, 2002). Beeld
Samuel L. Jackson (links) en Ben Affleck in Changing Lanes (Roger Michell, 2002).

Net ff anders

NPO 3, 21.10 uur

Wie jong is, heeft meestal grote plannen voor de toekomst. Voor de jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking in Net ff anders is een ‘normaal’ leven echter al mooi genoeg. Ze dromen van een baan, een eigen woning, een relatie en zelfstandigheid. In elke aflevering volgt Marlijn Weerdenburg een van de geportretteerden bij het zetten van een belangrijke stap in de persoonlijke ontwikkeling. Vanavond krijgt de 22-jarige Veerle, die erg bang is om dingen fout te doen, les in het koken. Ze wil een etentje geven voor haar ouders en vrienden.

De lokroep

NPO 2, 22.20 uur

Ruim driehonderd Nederlanders reisden de afgelopen af naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Waarom voelen jongeren die in ons land opgroeiden sympathie voor het gedachtengoed van de extreme islam? De komende drie avonden onderzoekt Sinan Can in De lokroep de opkomst van het jihadisme in Nederland. Hij spoort een jihadist uit de jaren negentig op, spreekt met een van de leden van de Hofstadgroep en kijkt naar de rol van haatpredikers en conservatieve moskeeën. Ook ontmoet hij een teruggekeerde IS-strijder uit de Schilderswijk.

The Shape of Water

SBS 9, 23.10 uur

(Fantasy, Guillermo del Toro, 2017) The Shape of Water (Gouden Leeuw, vier Oscars) speelt zich af in het gesegregeerde Amerika van 1962, waar de timide Elisa (Sally Hawkins) als schoonmaakster in een onderzoeksinstelling werkt. Aldaar valt ze voor een gevangen gehouden zeemonster. Een diepe, sensuele liefde tussen een vrouw en een amfibieman: bij Guillermo del Toro kán het. Er is geen andere hedendaagse cineast die zo voelbaar verliefd is op zijn maffe creaturen, en die deze liefde zo graag op zijn publiek overbrengt – tot in de kleinste, simpelste details.

Sally Hawkins in The Shape of Water (Guillermo del Toro, 2017). Beeld
Sally Hawkins in The Shape of Water (Guillermo del Toro, 2017).

2doc: Sour Grapes

NPO 2, 23.15 uur

Op wijnveilingen wordt jaarlijks voor honderden miljoenen aan zeldzame wijn verhandeld. Wie zijn hand weet te leggen op zo'n partij flessen kan een flinke slag slaan. Rudy Kurniawan leek zo iemand. In 2008 maakte hij een fortuin met de handel in dure flessen van befaamde wijnhuizen, die gretig aftrek vonden bij superrijke verzamelaars. Toen Kurniawan echter een fles bourgogne aanbood uit een jaar waarin deze niet helemaal niet is geproduceerd, viel de oplichter door de mand. De documentaire Sour Grapes vertelt zijn verhaal.

Corleone: Mafia and Blood

Canvas, 23.15 uur

De moordaanslag op rechter Giovanni Falcone in 1992 was een demonstratie van de vernietigende macht van de Siciliaanse maffia. Justitie opende de jacht op oppermaffiabaas Totò Riina, die verantwoordelijk werd gehouden voor de moord. Het zou 25 jaar duren voordat Riina werd gearresteerd. De documentaire Corleone: Mafia and Blood vertelt hoe een kleine crimineel van het platteland zich opwerkte tot de baas van de Cosa Nostra. Riina wist zijn concurrenten met geweld uit te schakelen, maar brak de maffiacode toen hij ook de staat de oorlog verklaarde.

Meer over