FILM- EN TV-TIPSDinsdag 5 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 5 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Brad Pitt in Inglourious Basterds (Quentin Tarantino, 2009). Beeld
Brad Pitt in Inglourious Basterds (Quentin Tarantino, 2009).

Het Klokhuis

NPO 3, 18.40 uur

Deze week staat Het Klokhuis stil bij de vier vrijheden die door de Amerikaanse president Roosevelt werden benoemd: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid en vrijwaring van gebrek en vrees. Gusta Olivier Vonk, die tijdens de oorlog lid was van het verzet tegen de Duitse bezetter, vertelt hoe belangrijk het is te kunnen zeggen wat je wilt. Ze bracht de verzetskrantjes rond die Nederland een ander geluid lieten horen dan de Duitse propaganda. Majoor Dennis vertelt waarom hij in Afghanistan vocht voor de vrijheid van meningsuiting in dat land.

Inglourious Basterds

Veronica, 20.30 uur

(Quentin Tarantino, 2009) Het Amerikaans-Joodse gevechtscommando van luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) is met één doel in het door de nazi’s bezette Frankrijk gedropt: zo veel mogelijk ‘nazizwijnen’ scalperen. Hun hersens worden kapotgeslagen met een honkbalknuppel, hun kelen doorgesneden, terwijl men er lachend een broodje bij eet. Na de teleurstellende B-film Death Proof (2007) revancheerde Tarantino zich met Inglourious Basterds op glorieuze wijze. Het scenario is intelligent, de monologen en dialogen zijn onnavolgbaar, Tarantino’s regie is wervelend. Christoph Waltz (die vooral in Duitse krimi’s speelde) steelt de show als SS-kolonel annex talenwonder Hans Landa; hij werd zowel tijdens het filmfestival van Cannes als de Oscar-uitreikingen bekroond als Beste acteur.

A Bridge Too Far

RTL 7, 20.30 uur

(Richard Attenborough, 1977) De mislukte operatie Market Garden (het geallieerde offensief rond Arnhem in 1944) wordt op precieze wijze in beeld gebracht, met een overdaad aan sterren, waaronder Dirk Bogarde, Michael Caine, Sean Connery, Robert Redford, Liv Ullmann en onze eigen Peter Faber. Ook zien we in A Bridge Too Far de eerste klus van Nederlands beroemdste stuntman Dickey Beer. Hij verschijnt onder meer als bebloede soldaat naast James Caan, die als legerofficier zijn open jeep dwars door vijandelijk vuur stuurt, op weg naar de ziekenboeg.

Michael Caine (links) en Edward Fox in A Bridge too Far (Richard Attenborough, 1977). Beeld
Michael Caine (links) en Edward Fox in A Bridge too Far (Richard Attenborough, 1977).

The Lincoln Lawyer

SBS 9, 20.30 uur

(Brad Furman, 2011) Gehaaider dan Mick Haller (Matthew McConaughey) zie je advocaten niet. Zich door Los Angeles bewegend in een oude Lincoln, met chauffeur, staat hij zijn wat louche cliënten bij. Een ritselaar is hij, aan de onderkant van het rechtssysteem. Wanneer zich een rijkeluiszoon (Ryan Phillippe) bij de advocaat meldt die wordt verdacht van het molesteren van een prostituee, verliest Mick de controle over de verdediging. Hij blijkt zelf een pion in een (juridisch complex) misdaadplot. Soms gewild flitsend, maar ook een snedige, cynische blik op het Amerikaanse rechtssysteem.

Matthew McConaughey in The Lincoln Lawyer (Brad Furman, 2011). Beeld
Matthew McConaughey in The Lincoln Lawyer (Brad Furman, 2011).

75 jaar bevrijding: Bevrijdingsdag 2020

NPO 1, 20.35 uur

Het Concert aan de Amstel is een van de vaste tradities op Bevrijdingsdag, maar door de coronamaatregelen kan dat dit jaar geen doorgang vinden. In plaats daarvan presenteert de NOS een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré. Eigenlijk zouden diverse artiesten optreden met het Metropole Orkest, maar ook hierbij moest worden gezocht naar een andere invulling. Onder anderen Roel van Velzen en Simone Kleinsma geven een muzikale terugblik op 75 jaar bevrijding en presentator Simone Weimans toont hoogtepunten van 5 mei-concerten uit voorgaande jaren.

Op weg naar het Lagerhuis

NPO 2, 22.10 uur

In het kader van Bevrijdingsdag presenteert de discussiecompetitie Op weg naar het Lagerhuis een speciale aflevering. Onder leiding van Renze Klamer zullen tien debaters tussen de 16 en 18 jaar zich buigen over de vraag of de viering van de vrijheid 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog niet een andere vorm moet krijgen. Ook gaan ze in op de invloed van de coronaepidemie op hun vrijheid en toekomstperspectief. Ligt dat in duigen, of biedt de crisis kansen voor een nieuwe start? De jury bestaat uit Gerdi Verbeet, Tim Hofman en Nadia Moussaid.

2Doc: I Love Venice

NPO 2, 23.05 uur

Net als de Amsterdamse binnenstad was tot twee maanden geleden Venetië veranderd in een pretpark voor toeristen. Jaarlijks strijken dertig miljoen bezoekers neer in de Italiaanse stad, die blij is met het geld dat ze uitgeven, maar niet met de drukte, overlast en gigantische cruiseschepen in de lagune. Het aantal inwoners van de binnenstad van Venetië is gedaald tot onder de zestigduizend; minder dan de helft van het aantal dagelijkse bezoekers. In I Love Venice brengen Helena Muskens en Quirine Raché de haat-liefdeverhouding van Venetië en haar toeristen in beeld.

Meer over