FILM- EN TV-TIPSDinsdag 4 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 4 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Nicolas Cage in Dying of the Light (Paul Schrader, 2014). Beeld
Nicolas Cage in Dying of the Light (Paul Schrader, 2014).

Dying of the Light

RTL 7, 20.30 uur

(Paul Schrader, 2014) Hollywoodicoon Paul Schrader was woedend toen de financiers van zijn spionagefilm Dying of the Light hem na het inleveren van zijn beoogde versie de deur wezen. Schrader stond een experimentele film voor ogen, over een CIA-agent (Nicolas Cage) met hersenschade die in verwarde staat jaagt op vermeende terroristen. De budgetbewakers wilden gewoon een rechttoe-rechtaan-thriller en sloegen uiteindelijk zelf aan het monteren. Het resultaat van die poging wordt dinsdagavond vertoond door RTL 7. Schrader bracht drie jaar later onder de titel Dark via illegale downloadsites alsnog zijn eigen tegendraadse versie naar buiten, waarmee hij zeggen wilde: zó punk had mijn film moeten zijn. (Zoeken loont en is toegestaan, in dit geval.)

Crimson Peak

SBS 9, 20.30 uur

(Guillermo del Toro, 2015) De ambitieuze Edith (Mia Wasikowska) valt voor de verpauperde Engelse edelman Thomas Sharpe (Tom Hiddleston). Ze belandt in zijn mistroostige landhuis, waar herfstblaadjes voortdurend door het kolossale gat in het dak naar beneden dwarrelen en waar de kelder aan ingewanden doet denken. Gebrekkige karakterisering van de personages in dit gotische stemmingstuk, maar als beeldentovenaar overtreft regisseur Del Toro zichzelf. De Mexicaanse fantasyfilmer maakte een ouderwetse griezelfilm zoals je die doorgaans niet meer ziet; zwijmelarij en wonderschoon gefilmde gruwelijkheden trekken hier samen op.

Jessica Chastain in Crimson Peak (Guillermo del Toro, 2015). Beeld
Jessica Chastain in Crimson Peak (Guillermo del Toro, 2015).

Cuba: Castro vs the World

BBC 2, 22.00 uur

In de jaren zestig wist een revolutionair op een eilandje in de Caraïben uit te groeien tot een luis in de pels van de vrije wereld. De tweedelige documentaire Cuba: Castro vs the World reconstrueert hoe Fidel Castro’s Cuba een spil werd in de wereldpolitiek. Na de mislukte invasie in de Varkensbaai, een door de CIA gesteunde actie die Castro had moeten verjagen, kwam de leider alleen maar steviger in het zadel. Bovendien kon hij nu rekenen op de bescherming van de Sovjet-Unie, dat Cuba zag als ideaal platform voor de plaatsing van kernraketten.

De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis

NPO 2, 22.05 uur

Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk is niet alleen de oudste vorst ter wereld, maar ook degene die het langst op de troon zit. Haar kroning vond dan ook al plaats toen ze pas 27 jaar was, na het onverwachte overlijden van haar vader. De serie De Windsors is aanbeland bij het begin van Elizabeths regeerperiode, die niet vrij is van drama en schandalen. De aflevering van vandaag staat stil bij de affaire van prinses Margaret met de oudere, gescheiden commandant Townsend en speculaties over problemen in het huwelijk van Elizabeth en Philip.

Ik durf het bijna niet te vragen

NPO 3, 22.10 uur

Sommige groepen mensen worden vaak geconfronteerd met vooroordelen. In het tweede seizoen van Ik durf het bijna niet te vragen beantwoorden zij indringende vragen. In de eerste aflevering willen mensen met een extreem uiterlijk, bijvoorbeeld door tatoeages, piercings of andere lichaamsmodificaties, taboes bespreekbaar maken. Daniëlle krijgt heftige reacties sinds ze een gezichtstatoeage heeft. Hugo liet zich pas op latere leeftijd helemaal tatoeëren en Ramona vertelt hoe haar tatoeages en piercings haar helpen omgaan met een ellendig verleden.

Big Little Lies

Canvas, 22.10 uur

Wanneer een basisschool in het Californische Monterey wordt opgeschrikt door een verdacht sterfgeval, komen de levens van enkele welgestelde gezinnen onder een vergrootglas te liggen. Madeline Martha Mackenzie (Reese Witherspoon), Celeste Wright (Nicole Kidman) en Jane Chapman (Shailene Woodley) blijken nogal wat geheimen met zich mee te dragen. De serie Big Little Lies wordt vanaf dinsdagavond herhaald op Canvas, beginnend met een dubbele aflevering. De serie, geregisseerd door Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club), kreeg wegens groot succes inmiddels een tweede seizoen.

The Visit

SBS 9, 22.45 uur

(M. Night Shyamalan, 2015) Met een beperkt budget en slechts een handjevol acteurs maakte M. Night Shyamalan een verrassend geslaagde comeback na zijn peperdure sciencefictionmiskleun After Earth (2013). Becca en Tyler, die hun opa en oma bezoeken waarmee hun moeder 15 jaar geleden gebrouilleerd raakte, ontdekken dat hun ‘Nana’ en ‘Poppop’ tamelijk vreemde vogels zijn. The Visit is samengesteld uit beelden van de documentaire die Becca tijdens het bezoek wil maken. Origineel is dat niet per se, maar het resultaat is behoorlijk spannend en nog geestig ook.

Deanna Dunagan en Olivia DeJonge in The Visit (M. Night Shyamalan, 2015). Beeld
Deanna Dunagan en Olivia DeJonge in The Visit (M. Night Shyamalan, 2015).
Meer over