FILM- EN TV-TIPSDinsdag 23 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 23 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Samuel L. Jackson en Bruce Willis in Die Hard With a Vengeance (John McTiernan, 1995). Beeld
Samuel L. Jackson en Bruce Willis in Die Hard With a Vengeance (John McTiernan, 1995).

Toms Ierland

NPO 2, 20.00 uur

De NPO herhaalt nog eens de aardige reportageserie van sportpresentator en journalist Tom Egbers, die hij in 2019, na een soortgelijke serie over Engeland, maakte. De link met Ierland is Egbers’ betovergrootvader Thomas Duffy, naar wie hij is vernoemd. Die ontvluchtte het eiland halverwege de 19de eeuw vanwege de hongersnood. Hij vertrok naar Engeland, het buurland waarmee Ierland een pijnlijke relatie heeft. In de eerste aflevering staat de jeugd centraal, die net als in de 19de eeuw, nog altijd in groten getale het land verlaat.

Die Hard with a Vengeance

Veronica, 20.30 uur

(John McTiernan, 1995) Een hevig lispelende Jeremy Irons speelt de gevaarlijke gek Simon in deze ijzersterke derde Die Hard-aflevering. De immer koele Bruce Willis is opnieuw superagent John McClane. McClane moet doen wat Simon zegt, anders ontploffen er bommen in New York. Terwijl de bommen tikken, moet McClane raadsels oplossen, aan speurtochten meedoen en bindt hij uiteindelijk samen met Samuel L. Jackson de strijd aan met het geboefte. Regisseur McTiernan overwoog destijds de heftige explosie tijdens de eerste seconden van de film te verwijderen. De scène lag gevoelig wegens de bomaanslag in Oklahoma City, ruim een maand voor de première van de film.

Shall We Dance

SBS 9, 20.30 uur

(Peter Chelsom, 2004) De internationaal succesvolle Japanse komedie Shall we dansu? uit 1996 werd overgoten met een romantisch Hollywoodsausje en voorzien van Richard Gere en Jennifer Lopez. De eerste speelt een nuffige notaris uit Chicago die op zijn dagelijkse reis van werk naar huis in de ogen denkt te kijken van een melancholiek starende danslerares (Lopez). Gere is verkocht. Niet eens zozeer door Lopez, maar zowaar vanwege het dansen zelf. De les: dansen geeft niet alleen sjeu aan het leven, het redt ook je huwelijk.

Jennifer Lopez en Richard Gere in Shall We Dance (Peter Chelsom, 2004). Beeld
Jennifer Lopez en Richard Gere in Shall We Dance (Peter Chelsom, 2004).

Jezus van Nazareth verovert de wereld

NPO 2, 20.45 uur

Op zijn reis in de voetsporen van apostel Petrus is Kefah Allush in Rome aangekomen. Hoewel het niet vaststaat dat Petrus werkelijk in Rome is geweest, gekruisigd en begraven, wordt er in het geloof veel belang gehecht aan de rol van Petrus als eerste paus en bisschop van Rome. Allush spreekt met historicus Fik Meijer over het Rome en de christenvervolging in de tijd van keizer Nero, en daalt met hem af in een kerker uit deze periode. Ook bezoekt hij de Sint-Pietersbasiliek, de kerk die zijn naam aan Petrus ontleent en gebouwd zou zijn op diens graf.

Evenblij maakt vrienden

NPO 1, 21.25 uur

Voormalig profvoetballer en bondscoach Danny Blind ontvangt Frank Evenblij vanavond aan zijn keukentafel. Daar schuift ook zoon en Ajaxspeler Daley aan, samen met kleinzoon Danny. In Evenblij maakt vrienden bespreekt opa Danny hun professionele en familierelaties. Verder heeft Evenblij in de uitzending een ontmoeting met Sting op paleis Soestdijk en vertelt minister Sigrid Kaag hem thuis waarom ze vindt dat Nederland een vrouwelijke premier nodig heeft. Ook heeft Evenblij weer een ontmoeting met Guus Meeuwis, die openhartig is over zijn scheiding.

A Million Little Things

VRT, 22.45 uur

Een vriendengroep uit Boston is geschokt als ze vernemen dat een van hen een einde aan zijn leven heeft gemaakt. De VRT herhaalt vanaf dinsdagavond de Amerikaanse dramaserie A Million Little Things, die de gevolgen toont van Jons onverwachte zelfdoding op de rest van de groep. Kankerpatiënt Gary krijgt het nieuws bij de dokter, Eddie hoort het op het moment dat hij zijn vrouw wil verlaten voor zijn minnares, en Rome wilde er zelf een eind aan maken toen het bericht van Jons dood hem bereikte. Het drietal besluit uit te zoeken hoe Jon tot zijn daad is gekomen.

The Siege

Veronica, 23.05 uur

(Edward Zwick, 1998) New York verandert in een oorlogsgebied wanneer verschillende islamitische terreurcellen aanslagen plegen en een generaal (Bruce Willis) Arabische mannen willekeurig laat opsluiten in een Guantánamo Bay-achtig gevangenenkamp, midden in de stad. The Siege, opmerkelijk genoeg drie jaar vóór 11/9 gemaakt, veroorzaakte onrust in de Arabisch-islamitische gemeenschap in de VS, die de film verraderlijk en opruiend noemde. Inderdaad begeeft de film zich op glad ijs, met dreigende muziek zodra ook maar één Arabisch element in beeld komt. Tegelijk is Willis als de ijzig patriottistische generaal de grootste slechterik van allemaal.

Annette Bening en Denzel Washington in The Siege (Edward Zwick, 1998). Beeld
Annette Bening en Denzel Washington in The Siege (Edward Zwick, 1998).
Meer over