Film- en tv-tipsDinsdag 21 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 21 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Liam Neeson (links) en Ben Kingsley in Schindler's List van Steven Spielberg. Beeld
Liam Neeson (links) en Ben Kingsley in Schindler's List van Steven Spielberg.

Bomben auf Auschwitz?

Arte, 20.15 uur

De Duits-Franse cultuurzender Arte besteedt een avond lang programma’s aan onderwerpen die direct of indirect verband houden met de herdenking van 75 jaar bevrijding Auschwitz, 27 januari aanstaande. Een van die programma's is een documentaire van Mark Hayhurst, in 2019 gemaakt voor het ZDF, over de twee gevangenen die in april 1944 erin slaagden het beruchtste concentratiekamp te ontvluchten. Zij waren de eersten die uit eerste hand de wereld kond konden doen van de verschrikkelijke waarheid. Hun verslag bereikte de geallieerden, en dus ook het feit dat de nazi's voorbereidingen troffen 800 duizend joden te vermoorden. Moest Auschwitz om dat te voorkomen gebombardeerd worden? En waarom is dat niet gedaan?

Bad Boys

Veronica, 20.30 uur

(Michael Bay, 1995) Agenten annex ongeleide projectielen Mike (Will Smith) en Marcus (Martin Lawrence) toonden zich in de eerste Bad Boys direct perfect op elkaar ingespeeld – Mike de gladde single, Marcus de lichtneurotische gezinsman – terwijl ze op zoek gaan naar een partij gestolen drugs. Wie zich de film vooral herinnert vanwege de achtervolgingsscène waarin Smith met openhangende blouse en deels in slowmotion te voet een auto achterna gaat, zal bij herziening verbaasd zijn dat een groot deel van de plot draait om een melige persoonsverwisseling tussen beide hoofdpersonages. Donderdag draait het derde deel in de bioscopen.

Martin Lawrence (links) en Will Smith in Bad Boys van Michael Bay. Beeld
Martin Lawrence (links) en Will Smith in Bad Boys van Michael Bay.

Schindler’s List

SBS 9, 20.30 uur

(Steven Spielberg, 1993) Op dit monumentale relaas over de Duitse industrieel Oskar Schindler (Liam Neeson), die ruim duizend Joden van de dood redde, was bij verschijnen, en later, kritiek. Zo zei collega-cineast Stanley Kubrick: ‘De Holocaust gaat over zes miljoen mensen die werden vermoord. Schindler’s List over de zeshonderd die dat niet werden.’ Inmiddels geldt Spielbergs drama desalniettemin als een klassieker. Ondanks de controversiële scène waarin een groep naakte vrouwen een ‘Bad- und Desinfektion’-kelder wordt ingejaagd; camera en muziek wekken de suggestie dat de vrouwen weldra worden vergast, waarna de opluchting groot is als er geen gas maar water uit de douchekoppen stroomt.

Net ff anders

NPO 3, 21.15 uur

Shanice is 18 jaar en heeft een lichte verstandelijke beperking en ADHD. Ze volgt een leerwerktraject en zou graag op zichzelf wonen, maar loopt daarbij tegen obstakels aan. Zo vindt ze het lastig om de administratie en het huishouden te doen en is ze erg bang om met onbekenden te communiceren. In ‘Net ff anders’ nemen de vrienden van Shanice haar mee naar Amsterdam om te oefenen in het praten met vreemden. Ook krijgt ze hulp van een coach, oefent ze met haar vader in het bestellen van een pizza en gaat ze op uitstap naar de dierentuin.

2doc: Zwart ijs

NPO 2, 22.40 uur

In zijn bekroonde documentaire Zwart ijs uit 2014 onderzoekt Geertjan Lasche de relatie tussen de schaatssport en het geloof. In orthodox-christelijk Nederland wordt topsport afgekeurd, maar voor schaatsen geldt een uitzondering. Veel topschaatsers komen dan ook uit de zogenoemde Biblebelt. De documentaire volgt Geert-Jan van der Wal, René Ruitenberg en enkele leden van de schaatsfamilie Klompmaker tijdens hun voorbereiding op de gehoopte Elfstedentocht van 2012. Dat het evenement op zondag is gepland, plaatst de schaatsers voor een dilemma.

21 Jump Street

Veronica, 22.55 uur

(Phil Lord en Christopher Miller, 2012) Waar de oorspronkelijke tv-serie problematisch drugsgebruik en mishandeling een keurige, moralistische verpakking gaf, is deze filmupdate een zelfbewuste actiekomedie, vol slimme culturele verwijzingen, slapstick, visuele humor, een overdosis aan geslachtsdeelgrappen en idiote actiescènes. Dat hoofdrolspeler en co-scenarist Jonah Hill moeiteloos schakelt tussen die soorten komedie, is geen verrassing. Dat zijn tegenspeler Channing Tatum hetzelfde kan, wekt wel verbazing. Evenals de souplesse waarmee de film de ene keer de draak steekt met het highschoolgenre, om er in de volgende scène zonder een spoortje ironie in op te gaan.

Jonah Hill (links) en Channing Tatum in 21 Jump Street van Phil Lord en Christopher Miller. Beeld
Jonah Hill (links) en Channing Tatum in 21 Jump Street van Phil Lord en Christopher Miller.

Saving Auschwitz?

Canvas, 23.15 uur

Deze maand is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. De plek waar meer dan een miljoen mensen werden vermoord werd omgevormd tot museum en monument van de Holocaust, maar over de bestemming van Auschwitz wordt al lange tijd gediscussieerd. De nazi’s bouwden het kamp in Polen, dat niet blij is om blijvend te worden geassocieerd met de Jodenvervolging. Ook dreigt Auschwitz een toeristische trekpleister te worden. In zijn documentaire Saving Auschwitz? stelt Jonathan Hayoun de vraag welk doel Auschwitz zou moeten dienen.

Meer over