Film- en tv-tipsDinsdag 18 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 18 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Kate Hudson in The Skeleton Key (Iain Softley, 2005). Beeld
Kate Hudson in The Skeleton Key (Iain Softley, 2005).

Star Trek into Darkness

RTL 7, 20.30 uur

(J.J. Abrams, 2013) De twaalfde Star Trek-film draait om de hechte band tussen de gezagvoerders Kirk en Spock én om de frontale botsing tussen emotie en verstand. Star Trek into Darkness verliest zich gaandeweg te veel in onwaarschijnlijkheden en bombarie om het hoge niveau vol te houden, maar lange tijd klopt vrijwel alles aan de film: morele dilemma’s, gevatte dialogen, heldenmoed en bulderende actiescènes versmelten tot virtuoos vertier. Chris Pine (Kirk) en Zachary Quinto (Spock) zijn leuk samen en het ritje langs de vertrouwde Star Trek-personages is prikkelend.

Alice Eve en Chris Pine in Star Trek into Darkness (J.J. Abrams, 2013). Beeld
Alice Eve en Chris Pine in Star Trek into Darkness (J.J. Abrams, 2013).

Rokjesdag

RTL 8, 20.30 uur

(Johan Nijenhuis, 2016) Publieksfilmveteraan Johan Nijenhuis werkte met zichtbaar plezier aan Rokjesdag, een romkom die ondanks de titel verder weinig van doen heeft met de door Martin Bril populair gemaakte term. Amsterdam ligt er fraai bij op de eerste warme lentedag en het scenario van Eveline Hagenbeek is bij vlagen geestig. Hoewel sommige plotlijnen, zoals die over de datende zakenvrouw Marijke (Lieke van Lexmond) aardig zijn uitgewerkt, is de film met zestien personages wel érg druk bevolkt en krijgt niet elk liefdeskoppel voldoende schermtijd om diepgang te suggereren.

Barbara Sloesen (links) en Lieke van Lexmond in Rokjesdag (Johan Nijenhuis, 2016). Beeld
Barbara Sloesen (links) en Lieke van Lexmond in Rokjesdag (Johan Nijenhuis, 2016).

Richard Hammond’s Big

Discovery, 20.30 uur

In zijn nieuwe serie voor Discovery kan het Richard Hammond – bekend van automagazine Top Gear, niet groot genoeg zijn. De presentator bezoekt onder meer een gigantische stuwdam, een megafabriek waar auto’s worden gemaakt, een reusachtig containerschip en een gigantisch voetbalstadion. Vanavond staat een van de grootste vliegtuigen ter wereld op het programma. De Lockheed C-5M Super Galaxy is het grootste vrachtvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht en heeft een vrachtruim van 880 kubieke meter, genoeg voor zes Apache gevechtshelikopters.

Au pairs

NPO 3, 21.10 uur

Een baantje als au pair is een mooie gelegenheid om iets van de wereld te zien en ook nog wat bij te verdienen. In een nieuw programma van BNNVara gaan Lily, Leah, Gohar en Sharel naar Los Angeles om drie maanden lang aan de slag te gaan bij lokale gezinnen. Au pairs volgt het viertal tijdens het zorgen voor de kinderen, de woning en eventuele huisdieren, waaraan ze de handen aardig vol hebben. Het gezin waar Lily belandt, blijkt er een bijzondere levensstijl op na te houden, en Leah hoopt haar relatie met haar vriend in Nederland in stand te houden.

The Skeleton Key

SBS 9, 23.00 uur

(Iain Softley, 2005) Thuisverpleger Caroline (Kate Hudson) zorgt in een landhuis in zwoel Louisiana voor een door beroertes gevelde man (John Hurt) en merkt al snel dat er in het huis allerlei geheimzinnigs aan de hand is. Wat volgt is een prima horrorvehikel, met solide vertolkingen van oudgedienden Rowlands en Hudson en enkele frisse visuele motieven. Zo is er de loper uit de titel, die op alle deuren van het huis past en daarmee steeds een mooi excuus levert voor vervreemdende close-ups van sleutels en sleutelgaten. Ook zijn er shots die suggereren dat iets of iemand naar Caroline kijkt, zonder dat die belofte wordt ingelost.

2doc: Satudarah - One Blood

NPO 2, 23.10 uur

Vorig jaar werd motorbende Satudarah in hoger beroep verboden. Voor zijn documentaire Satudarah - One Blood uit 2015 kreeg Joost van der Valk exclusieve toegang tot de motorclub en zijn leden. In de film maken we kennis met de leiders Angelo, Olla, Mima en Xanterra, die Satudarah MC van een vrij onbekend Nederlands-Moluks clubje wisten uit te bouwen tot een internationale organisatie met vertakkingen naar onder meer Scandinavië en Spanje. Bij de uitbreiding in Duitsland stuitten de leiders op grote problemen met rivaliserende motorclubs en justitie.

Confronting Holocaust Denial with David Baddiel

BBC 2, 0.15 uur

De Holocaust, die zes miljoen Joden het leven kostte, is uitstekend gedocumenteerd en wordt in kringen van historici niet betwist. Toch is de ontkenning dat de Holocaust heeft plaatsgevonden een hardnekkig fenomeen. Voor velen is onderzoek naar die ontkenning taboe, omdat er een zekere validering van uit zou gaan. David Baddiel deelt die mening niet. In Confronting Holocaust Denial zoekt de presentator uit wie de ontkenners zijn en wat hun beweegt, in de hoop bij te dragen aan begrip over het ontstaan van complottheorieën en nepnieuws.

Meer over