Film- en tv-tipsDinsdag 15 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 15 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag 15 januari.

Vincent van der Valk (links) en Bart Slegers in Gluckauf (Remy van Heugten, 2015). Beeld
Vincent van der Valk (links) en Bart Slegers in Gluckauf (Remy van Heugten, 2015).

Je zal het maar hebben
NPO 3, 21.00 uur

Jurre Geluk gaat op pad met Kevin (25), die met zijn scooter werd ­geschept door een auto en daar het complex regionaal pijnsyndroom aan over hield. Tijdens de revalidatie kreeg hij juist méér pijn. Zijn lichaam geeft hem onafgebroken pijnprikkels.

Het geheim van de meester
NPO 2, 21.15 uur

Wat is het verhaal achter Wolken en water, het schilderij uit 1840 van de Engelsman William Turner, dat in museum de Fundatie in Zwolle hangt? Jasper Krabbé en zijn team gaan op onderzoek uit en komen bijeen op een winderige Engelse klif.

Hanne danst
Canvas, 21.20 uur

De Vlaamse nieuwslezer Hanne ­Decoutere is 38, maar ze wil de ­balletdroom die ze als meisje had alsnog realiseren. In deze zesdelige serie gaat ze aan de slag. Het einddoel: als prima ballerina optreden bij het Ballet van Vlaanderen.

New Amsterdam
Net 5, 21.25 uur

Amerikaanse ziekenhuisserie over het kwakkelende ziekenhuis New Amsterdam in New York, waar een nieuwe directeur aantreedt. Deze Max Goodwin (Ryan Eggold) wil orde op zaken stellen en voert pittige gesprekken met de artsen.

De Hofbar
NPO 2, 22.50 uur

Tweede seizoen van de PowNed-reeks waarin Rutger Castricum politici en burgers bij elkaar brengt in een Haags café aan het Plein, tegenover het Tweede Kamer-gebouw. De spelregel: geen Haagse vragen, geen Haagse antwoorden.

Is this sexual harassment?
BBC 1, 23.45 uur

Sociaal experiment rond de vraag: wanneer is sprake van seksuele intimidatie op de werkvloer? Twintig mensen tussende 18 en de 30 worden bij elkaar gezet. Ze krijgen een fictief verhaal voorgeschoteld waarover ze moeten oordelen.

Gluckauf (Remy van Heugten, 2015)
NPO 2 Extra, 00.05-01.35 uur

Jeffrey beschouwt vader Lei allang niet meer als een held. Vroeger bewonderde hij diens stoere roekeloosheid. Maar inmiddels is Jeffrey 20 en ziet hij vol walging hoe Lei, die werkeloos is sinds de kolenmijnen werden gesloten, teert op de verkoop van gestolen prullen en versleten autobanden. Niet dat Jeffrey met zijn drugshandeltje een toonbeeld van maatschappelijk succes is, maar hij leidt in elk geval een autonoom leven, daar in berooid, naargeestig Zuid-Limburg.

Met het vrijwel geheel in dialect gesproken Gluckauf (de gelukwens die mijnwerkers elkaar toeriepen als ze de mijnen in gingen) keert regisseur Remy van Heugten (Valentino) terug naar zijn geboortegrond. Hij is zelf een soort mijnwerker: diep boort hij in de kapotte verstandhouding tussen Lei en Jeffrey, die op het criminele pad zoeken naar sporen van familieliefde. Bart Slegers en Vincent van der Valk spelen vader en zoon als bonken trots en ongenaakbaarheid, waar soms iets warms doorheen sijpelt. De vaak literair klinkende dialogen (‘Je hebt je zoon met schuld verzwaard’) gaan wonderwel samen met het gruizige realisme. Hetzelfde geldt voor de symboliek die soms in de beelden sluimert. Geen werk, geen toekomst: dat zie je aan de grauwe straten, de leegstaande winkelpanden en de druilerige cafés. Maar nog altijd is er het prachtige Limburgse heuvelland, dat de camera steeds weer naar zich toetrekt. Als een paradijs dat voor de personages onbereikbaar en onzichtbaar is geworden, zo ligt het daar. Gluckauf werd door het Nederlands Filmfestival genomineerd voor tien Gouden kalveren, en won er vier: beste film, regie, scenario en camera.

Wanted (Timoer Bekmambetov, 2008)
Veronica, 20.30-22.40 uur

Een suffe kantoorklerk (James McAvoy) wordt door een coole huurmoordenares (Angelina Jolie) gerekruteerd voor een eeuwenoud broederschap dat ‘kill one, maybe save a thousand’ (pleeg één moord, red mogelijk duizend levens) als motto voert. Morgan Freeman speelt de leider van het gezelschap, dat zich rond een mystiek weefgetouw schaart. De Kazachstaanse regisseur Timoer Bekmambetov combineert in zijn Hollywooddebuut Wanted snoeiharde actie met brutale grappen. Het adjectief ‘spectaculair’ is een eufemisme voor de talrijke achtervolgingen. Gaten in de plot verdwijnen uit het zicht door de duizelingwekkende camerabewegingen. Wie na het zien van kogels die de hoek om vliegen nog steeds behoefte heeft aan realisme, kan beter een andere film kiezen. Wanted, gebaseerd op het eerste deel van de gelijknamige stripserie van Mark Millar en J. G. Jones, is een actiefilm vol branie die de adrenaline doet stromen – en nog steeds het beste wat Bekmambetov in Hollywood heeft gemaakt.

Pineapple Express (David Gordon Green, 2008)
RTL 7, 20.30-22.45 uur

Lekker vette komedie over twee vrienden van de in hoog tempo regisserende David Gordon Green (Your Highness , Joe). Twee stonede lapzwansen worden per ongeluk door een misdaadbende op de hielen gezeten. Met fijne rollen van Seth Rogen en James Franco.

The Adjustment Bureau (George Nolfi, 2011)
SBS 9, 22.35-00.40 uur

Luchtige bewerking van een verhaal van de vermaarde sciencefictionschrijver Philip K. Dick. Luchtig is hier ook echt luchtig, want de verontrustende sciencefictionondertoon uit het verhaal is rücksichtslos vervangen door popcornromantiek. Matt Damon als politicus en Emily Blunt als danseres zijn nog best overtuigend als twee geliefden. Helaas zijn er mysterieuze mensen en instanties die hun relatie niet zien zitten, waardoor ze elkaar telkens mislopen, telefoons niet werken en taxi’s niet stoppen, wat leidt tot een thrillerachtige film over lotsbestemming en onmogelijke liefde. Wie wil genieten van het geloofwaardig flirtende en aantrekkelijke duo in de hoofdrol, moet zich onthouden van het stellen van logische vragen die niet worden beantwoord.

Meer over