Film- en tv-tipsZondag 3 maart

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zondag 3 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Café de Flore (Jean-Marc Vallée, 2011). Beeld
Café de Flore (Jean-Marc Vallée, 2011).

Tegenlicht; Verovering van de Noordpool

NPO2, 21.05 uur

Als de Noordpool opwarmt, warmen alle oceanen op. Er komt er een run op de rijkdommen van het gebied, zoals olie en gas en goud, de Inuit kunnen er niet meer leven. Fotografen Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev legden op de Noordpool de gevolgen van klimaatverandering vast.

Waiting for the sun

Canvas, 22.05 uur

Hartverscheurende film over China’s gevangeniswezen. Kinderen van langdurig gevangenen of ter dood veroordeelden kunnen, ‘als ze geluk hebben’, terecht in het weeshuis van ‘oma’ Zhang. Regisseur Kaspar Astrup Schröder zei: ‘Mensen waren bang voor mijn film. Maar deze kinderen zijn ook overlevers. Er is zoveel hoop.’

Café de Flore (Jean-Marc Vallée, 2011)

BBC 2, 00.55-02.50 uur

Wat een dj in vervroegde midlifecrisis in het heden en een moeder en haar zoon met het syndroom van Down in de jaren zestig precies met elkaar te maken hebben? Net als in zijn sterke thrillerserie Sharp Objects (2018) vlecht de Canadees Jean-Marc Vallée met veel visuele brille heden en verleden door elkaar om zijn acteurs met elkaar te verbinden, ook al beperkt die verbintenis zich soms slechts met een associatie of een liedje.

The Hangover (Todd Phillips, 2009)

Veronica, 20.30-22.35 uur

Een van de verrassingen van de filmzomer van 2009, deze hilarische reconstructie van een volledig ontspoorde vrijgezellenavond. Met een geweldige rol van Zach Galifianakis, die alles uit de kast haalt om de psychologische stoornissen van zijn personage vederlicht te houden.

The American President (Rob Reiner, 1995)

SBS 9, 20.30-22.40 uur

In het golfje films over Amerikaanse presidenten van medio jaren negentig (Nixon, Wag the Dog, Primary Colors) slaat de oerdegelijke bijdrage van ex-acteur Rob Reiner geen slecht figuur. Het unique selling point van president Michael Douglas: hij is weduwnaar, wat een extra dimensie geeft aan zijn daadkracht én gevoeligheid.

Footloose (Herbert Ross, 1984)

RTL 8, 00.35-02.40 uur

Nog altijd een prima dansfilm, met goede dansscènes, charmante acteurs en een niet te knullig verhaaltje. Een jonge Kevin Bacon komt als een stoere danser terecht in een conservatief plaatsje ergens in het westen van de Verenigde Staten en wordt verliefd op de domineesdochter.

Meer over