Film- en tv-tipsZondag 2 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor zondag 2 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Michelle Pfeiffer en John Malkovich in Dangerous Liaisons van Stephen Frears. Beeld
Michelle Pfeiffer en John Malkovich in Dangerous Liaisons van Stephen Frears.

Dunya & Desie

NPO 3, 09.00 uur

(Komedie, Dana Nechushtan, 2008) Uitstekend bioscoopvervolg op de blijmoedige jeugdserie (’02-’04) over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. Die zijn inmiddels beiden 18, maar verder blijft opvallend veel bij het oude. De multiculturele samenleving fungeert wederom als een vanzelfsprekende achtergrond, maar dan zonder eerwraak en maagdelijkheidscultus, homo-intolerantie, vrouwenbesnijdenis en fundamentalistische imams. De bedachtzame Dunya (Maryam Hassouni) reist met haar familie naar Marokko om haar achterneef te ontmoeten, aan wie zij is uitgehuwelijkt. De volkse Desie (Eva van de Wijdeven) blijkt zwanger en gaat haar vriendin achterna.

Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven in Dunya & Desie van Dana Nechushtan. Beeld
Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven in Dunya & Desie van Dana Nechushtan.

War Horse

BBC 1, 17.20 uur

(Drama, Steven Spielberg, 2011) De Eerste Wereldoorlog bevond zich nooit zo in Spielbergs blikveld. Tot hij War Horse las, de eerder met succes voor toneel bewerkte jeugdroman van Michael Morpurgo, waarin de oorlogsgruwelen vanuit het perspectief van een paard worden belicht. Eenmaal opgekocht door het Britse leger, verslijt paard Joey in een kort tijdsbestek tal van berijders en verzorgers. Joey’s dienstverband bij de Britse cavalerie is Spielberg op zijn best, met als hoogtepunt een weergaloos gefilmde charge over een veld, gestuit door Duits mitrailleurvuur.

Peter Mullan, Tom Hiddleston en Jeremy Irvine in War Horse van Steven Spielberg. Beeld
Peter Mullan, Tom Hiddleston en Jeremy Irvine in War Horse van Steven Spielberg.

Zomergasten

NPO 2, 20.20 uur

Toen haar traditioneel Turkse moeder haar wilde uithuwelijken aan de zoon van vrienden, weigerde Nazmiye Oral dat. Ze verliet het gezin en vertrok naar Arnhem, waar ze zich inschreef voor de kunstacademie. Anders-zijn bleef een rode draad in haar leven. Oral begon met acteren, stond aan de wieg van de multiculturele toneelgroep Adelheid+Zina en had internationaal succes met de theatervoorstellingen Gesluierde monologen en Niet meer zonder jou. Vanavond is de actrice en auteur te zien in Zomergasten, waar ze haar ideale televisieavond samenstelt.

Pyramid Builders: New Clues

Canvas, 21.00 uur

De grote piramide van Cheops in Gizeh, Egypte werd zo’n 45 eeuwen geleden gebouwd en is de enige van de zeven klassieke wereldwonderen die nog steeds overeind staat. Archeologen en egyptologen krijgen een steeds beter beeld van het bouwproces van de piramiden en zijn ervan overtuigd geraakt dat slaven daarbij geen rol hebben gespeeld. Voor de documentaire Pyramid Builders: New Clues keek Florence Tran mee met twee teams van archeologen, die ver van Gizeh op het spoor komen van de manier waarop de stenen voor de piramide werden gedolven en getransporteerd.

Promenade

NPO 3, 21.15 uur

De satirische nieuwsshow Promenade van de NTR groeide begin dit jaar uit tot een culthit. Bij de afsluiting van het eerste seizoen was de coronaproblematiek nog ver weg, maar vanaf vanavond kunnen presentator Diederik Ebbinge en zijn gasten zich naar hartelust in de crisis storten. Henry van Loon, Eva Crutzen en Ton Kas zijn terug met zinnige en onzinnige analyses van de actualiteit, sterke en nauwelijks onderbouwde meningen, en de grappigste en meest tenenkrommende filmpjes. In de strijd om de kijkcijfers richt Promenade het vizier op Zomergasten.

Over the Limit

Canvas, 22.35 uur

Het Russische trainingssysteem voor atleten vraagt het uiterste van hen. Turnster Rita Mamun werd gevolgd tijdens haar training voor de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro voor de documentaire Over the Limit van filmmaker Marta Prus. Het duurde lang voordat Prus het vertrouwen wist te winnen van Irina Viner, de succesvolle coach van de Russische turnsters. Uiteindelijk kreeg ze echter toestemming om de trainingen en genadeloze interacties tussen de coach en haar olympische kandidaten vast te leggen. Vooral Mamum krijgt het daarbij zwaar te verduren.

Dangerous Liaisons

BBC 1, 23.30

(Drama, Stephen Frears, 1988) Milos Forman verfilmde in 1988 het scenario dat Jean-Claude Carrière schreef op basis van de roman Les liaisons dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos. Die film, Valmont, moest concurreren met Dangerous Liaisons van Stephen Frears, een verfilming van het toneelstuk dat Christopher Hampton maakte op basis van de briefroman. Frears’ film werd de grote klassieker. Niet vreemd, want zijn soepel vertelde liefdesspel biedt het kwintet hoofdrolspelers alle gelegenheid te schitteren: John Malkovich als Valmont en Glenn Close als de markiezin die een verleidingsweddenschap afsluiten, waarvan Michelle Pfeiffer als de vrome Madame de Tourvel het slachtoffer moet worden. Eromheen cirkelen de jonge speeltjes Keanu Reeves en Uma Thurman.

Meer over