Film- en tv-tipsMaandag 8 juni 2020

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor maandag 8 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Mark Rylance in Bridge of Spies van Steven Spielberg. Beeld
Mark Rylance in Bridge of Spies van Steven Spielberg.

2Doc: Hart van de democratie

NPO 2, 19.55 uur

Het Binnenhof is toe aan een ingrijpende renovatie, die komend jaar van start moet gaan. In Hart van de democratie vragen Suzanne Raes en Liesbeth Witteman zich af of onze parlementaire democratie zelf ook een vernieuwing kan gebruiken, nu de kloof tussen burger en politiek alsmaar groeit. De documentaire volgt twee politiek verslaggevers - veteraan Kees Boonman en nieuwkomer Charlotte Nijs - die in de gangen van het Binnenhof de politieke actualiteit in kaart brengen. Gedurende een vol jaar wordt de innige relatie van pers en politiek duidelijk.

World Oceans Day

National Geographic, vanaf 20.00 uur

Op World Oceans Day, jaarlijks georganiseerd op 8 juni, staan alle landen van de Verenigde Naties stil bij het behoud van de oceanen. National Geographic presenteert daarom vanavond drie documentaires over de gevolgen van plastic voor de oceanen en hun bewoners. A Plastic Whale (20.00 uur) gaat over de vondst van een zieke walvis bij Noorwegen met dertig plastic zakken in zijn maag. In Plastic China (21.00 uur) wordt getoond hoe China de plasticrecycling aanpakt en A Plastic Tide (22.00 uur) schetst het groeiende probleem van plasticvervuiling.

Pirates of the Caribbean: At World’s End

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Gore Verbinski, 2007) De derde Pirates of the Caribbean (budget: 300 miljoen dollar) is het extravagantste deel waarin vooral de afzonderlijke scènes met hun overkokende surrealisme in de roos schieten. Johnny Depp maakt pas na veertig minuten zijn entree als zeerover Jack Sparrow, in een uitzinnig absurde scène waarin hij op een gestrand schip in de woestijn een bemanning bestaande uit honderden kopieën van zichzelf hallucineert. De met spektakel doorspekte gekte wint het ook in het verdere verloop van de film steeds opnieuw van de Hollywoodconventie.

Johnny Depp (links) en Orlando Bloom in Pirates of the Caribbean: At World's End van Gore Verbinski. Beeld
Johnny Depp (links) en Orlando Bloom in Pirates of the Caribbean: At World's End van Gore Verbinski.

Bridge of Spies

Veronica, 21.30 uur

(Drama, Steven Spielberg, 2015) Deze uitstekende Spielberg-spionagefilm krijgt extra cachet dankzij het scenario van Joel en Ethan Coen, dat resulteert in droogkomische dialogen, bepaald niet kenmerkend voor de meester. Tom Hanks speelt een rechtschapen advocaat die in de Koude Oorlog onderhandelaar is bij een uitruil van gevangen spionnen. Mark Rylance speelt de aimabele Sovjetspion Abel en brak zo als vijftiger door als filmacteur. De Engelsman had in 1986 eens een rolletje geweigerd voor Spielbergs Empire of the Sun en maakte sindsdien naam in het theater. Zijn spionnenrol in Bridge of Spies leverde hem een Oscar op en sindsdien speelt hij in bijna alle Spielbergfilms een rolletje.

Como agua para chocolate

Arte, 22.05 uur

(Komedie, Alfonso Arau, 1992) Surrealistische tragikomedie met een erotisch tintje over een jongeman in Mexico rond 1900 en zijn geliefde die iedereen betovert met exquise gerechten. Prachtig aangekleed en weelderig in beeld gebracht, ware het een reclame voor het betere bourgondische leven. De Mexicaanse regisseur Alfonso Arau beproefde vervolgens zijn geluk in Hollywood, maar waar zijn oerromantische beeldspraak in Como agua para chocolate precies goed op zijn plek valt, leverde dat in de Verenigde Staten vooral suikerzoet drama op, met het Keanu Reeves-vehikel A Walk in the Clouds als bekendste voorbeeld.

Lumi Cavazos in Como agua para chocolate van Alfonso Arau. Beeld
Lumi Cavazos in Como agua para chocolate van Alfonso Arau.

De monitor

NPO 2, 22.15 uur

Door de coronacrisis is de vraag naar plastic in de industrie sterk afgenomen. Dat lijkt mooi, want plastic dat niet wordt geproduceerd kan ook niet in het milieu belanden. Het verhaal heeft echter een keerzijde. Plasticrecyclers kunnen hun gesorteerde en versnipperde tweedehands plastic namelijk nergens meer kwijt. De recyclingbedrijven hadden al grote moeite om te concurreren met producenten van goedkoop nieuw plastic, maar door de crisis blijven ze met hun voorraad zitten. De monitor gaat vanavond op zoek naar oplossingen voor het probleem.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Deskundigen schatten dat er in Nederland 150 duizend bedrijven over de kop kunnen gaan als gevolg van de coronacrisis. Drie ondernemers met grote problemen vertellen hun verhaal in Kruispunt. Ria en Peter Theelen uit Limburg moeten hun familiebedrijf en kledingzaak na 143 jaar sluiten en afscheid nemen van hun vaste klanten en personeel. Siebe Pel zag geld in tweedehands bussen. Hij moest zijn handel stilleggen, maar blijft positief. Hoewel ze haar schoonheidssalon weer mocht openen blijft Hellen Vyent door haar schulden onzeker over de toekomst van haar Amsterdamse bedrijf.

Meer over