Film- en tv-tipsDonderdag 14 februari

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 14 februari

Elvira Onetto in Atterados.  Beeld
Elvira Onetto in Atterados.

Onder het bed!
Net wanneer je dacht dat horrorfilms niets nieuws meer kunnen uitspoken in de badkamer - alwéér een moord in de douche, alwéér een eng gezicht in de spiegel of uit het afvoerputje bubbelend bloed - is er het Argentijnse, via Netflix te genieten Aterrados (‘Doodsbang’). Juan (Agustín Rittano) weet zeker dat die rare, door de muren trillende geluiden door zijn buurman Walter (Demián Salomón) worden gemaakt, maar eenmaal in de badkamer ziet hij wat de werkelijke oorzaak van het niet aflatende gebonk is. Het is zijn eigen vrouw (Natalia Señorales), die wordt heen en geslingerd, schijnbaar in het luchtledige hangend boven de badkuip, kletsend en krakend van de ene bebloede muur naar de andere. Uw tv-recensent kon er amper naar kijken, zo onbevattelijk en gruwelijk is dit beeld.

Demián Rugna gaat zelf de Engelstalige remake van Aterrados regisseren, met Guillermo del Toro (The Shape of Water) als producer.

En wat een tempo heeft deze derde speelfilm van Demián Rugna: de verschrikkingen weten niet van ophouden, waarbij Rugna naar diverse genreklassiekers verwijst en horrorgemeenplaatsen meesterlijk naar zijn hand zet. Hoeveel jump scares je als liefhebber ook al mag hebben doorstaan, hoe vaak je al met filmpersonages onder hun bed hebt gekeken, Aterrados grijpt je toch weer bij de lurven. Paradoxaal: Rugna stoft clichés af door ze te omarmen; zelfs de krankjorume uithalen in de muziek doen wat ze moeten doen.

In de wijk waarin Aterrados zich afspeelt, heeft elk huis zijn kruis. Walter wordt geteisterd door een lange blote monsterman die ’s nachts de huisraad overhoop gooit en zich te pas en te onpas verstopt in de klerenkast of onder het bed. Overbuurvrouw Alicia (Julieta Vallina) is nog volledig van streek door de gewelddadige dood van haar zoontje, als het kind roerloos en rottend en al aan de keukentafel blijkt te zitten. Zagen we daar een wimper bewegen?

Aan de door vele kwalen geplaagde politiecommissaris Funes (Maximiliano Ghione) de taak uit te zoeken wat hier aan de hand is. Wat willen die monsters en zombies? Hoe kan het dat in de rijtjeshuizen parallelle werelden in elkaar schuiven en dat de scheur in een muur lijkt uit te kijken op een portaal van de hel? Geen idee, hoeveel paranormale experts met bizarre namen (Rosentock, Mora Albreck) ook hun zegje komen doen. Aterrados weeft zijn bizarre beelden volgens droomlogica aan elkaar en juist dat bepaalt de duivelse charme van dit soms wrang komische, meermaals bekroonde gruweljuweeltje.

Aterrados (Demián Rugna, 2017)

Te zien via Netflix.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.25 uur

Toen Angela Groothuizen geboren werd, was haar vader al 50 jaar en chronisch ziek. Ze is benieuwd naar de man voor zijn ziekte. Wat klopt er van het verhaal dat hij tijdens WOII in Afrika zat? En dat hij de oorlog grotendeels op zee doorbracht?

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.25 uur

De inspecteurs van de Keuringsdienst duiken in de wereld van de ‘airfryer-friet’; patat die je niet hoeft te bakken in het vet, maar in de hete lucht. Maar hoe werkt dat? En hoezo heb je daar speciale friet voor nodig?

Back in Time For School

BBC 2, 21.00 uur

Vijftien leerlingen en hun leraren reizen terug in de tijd om te ontdekken hoe het schoolleven veranderd is. Dit keer gaan ze terug naar de jaren tachtig, waarin de digitale techniek opkwam. Synthesizers en computers werden betaalbaar voor de massa.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Het tekort aan medicijnen loopt al jaren op, soms met ernstige gevolgen. Volgens deskundigen ligt een belangrijke oorzaak van dit probleem in China. De meeste grondstoffen zouden daar worden gemaakt en het land heeft een monopolie in handen. Klopt dat?

Danny in Arabistan

NPO 3, 21.40 uur

Het Iraakse Mosul kwam in 2014 in handen van IS, hoe bouwen jongeren nu weer hun leven op in deze totaal verwoeste stad? Is er inmiddels echt sprake van vrijheid of is het gevaar van IS nog aanwezig? Danny Ghosen ontmoet bijzondere inwoners, onder wie bodybuilder Arak.

Mag dat?

NPO 1, 22.20 uur

Teamcaptains Jörgen Raymann en Pieter Derks proberen samen met hun gasten antwoord te geven op vragen als: mag je autorijden met een blik kalfsragout tegen je oor? En mag je een gejatte fiets terugstelen? Een rechter geeft juridische uitleg.

The International

RTL 7, 00.00-02.15 uur

(Tom Tykwer, 2009) De Duitse filmmaker Tom Tykwer maakte voor de eeuwwisseling naam met eigenzinnige films (Winterschläfer, Lola Rennt, Der Krieger und die Kaiserin) waarin hij grote thema’s (toeval, lotsbestemming, liefde) terugbracht tot een aangenaam menselijk niveau. Met zijn paranoiathriller The International doet hij hetzelfde, zij het op grotere schaal. Hoofdrolspeler is een interpolagent (Clive Owen) die onderzoek doet naar de schimmige praktijken van de grootste banken ter wereld (wapenhandel, witwassen). Hij raakt verzeild in een omvangrijk, ondoorgrondelijk systeem waarin niemand te vertrouwen is; Tykwers ideale speeltuin voor gegoochel met lot en toeval . The International – ook met Naomi Watts – biedt geen romantiek, maar wel een adembenemend vuurgevecht in het New Yorkse Guggenheim Museum, dat tot in de details werd nagebouwd in een Berlijnse studio en in nog geen tien minuten volledig aan gort gaat.

Meer over