Film- en tv-tipsDinsdag 26 februari

De Volkskrant film- en tv-selectie voor dinsdag 26 februari

Mark Sargent in Behind the Curve. Beeld
Mark Sargent in Behind the Curve.

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.25 uur

Sis, Vincent en Maarten van Rossem ontdekken het nieuwe Luik, dat met veel architectonische hoogstandjes het imago van vervuilde industriestad van zich probeert af te schudden. Wel ergeren De Van Rossems zich kapot aan de grote hoeveelheid autoverkeer.

Kees van der Spek ontmaskert

RTL 5, 20.30 uur

Onderzoeksjournalist Kees van der Spek gaat de grens over, op zoek naar oplichters. Aflevering 1 speelt zich af in Vietnam, waar hij met een verborgen camera zich onder andere illegaal neushoornpoeder en tijgervlees laat aansmeren.

Kees van der Spek. Beeld ANP
Kees van der Spek.Beeld ANP

Het geheim van de meester

NPO 2, 21.10 uur

Aflevering over Charley Toorop (1891-1955) en de restauratie van haar Zelfportret met bontkraag uit 1940. Welke vooroordelen moest Toorop overwinnen, als een van de weinige vrouwen in de Nederlandse kunstwereld en dochter van kunstenaar Jan Toorop?

De val van het Reich

Canvas, 21.20 uur

Begin van een tweeluik over de 336 dagen tussen de landing in Normandië (6 juni 1944) en de dag waarop nazi-Duitsland definitief door de ­geallieerden werd verslagen. Met veel beelden uit Russische, Duitse en Amerikaanse archieven.

De Rijdende Rechter

NPO 1, 22.20 uur

Het nieuwe seizoen van De rijdende rechter opent met de ruziënde buren Jan en Dirk uit het Friese Oosterstreek. Al jaren staan ze elkaar naar het leven. Landjepik, wildgroei van struiken, een scheve schutting, de afwatering: over alles is onenigheid.

Stacey Dooley

BBC 1, 00.15 uur

Reportage uit 2016 waarin BBC-verslaggever Stacey Dooley meereist met vrouwelijke yezidi-soldaten, die in Irak vechten tegen IS. Veel van hen ontsnapte uit de handen van IS en zijn erop gebrand om de vrouwen die nog gevangen zitten te bevrijden.

Behind the Curve (Daniel J. Clark, 2018)

Te zien op Netflix

Bent u een Flat Earther? Zo ja, dan is de documentaire Behind the Curve waarschijnlijk niets voor u. Om te beginnen weet u dan al dat (er steeds meer mensen zijn die geloven dat) de aarde niet rond is maar plat. Daarnaast worden Flat Earthers door regisseur Daniel J. Clark niet bepaald als de meest weldenkende mensen gepresenteerd. De halsstarrigheid waarmee Flat Earth-apostelen als Mark Sargent vasthouden aan hun opvattingen krijgt in de film soms iets deerniswekkends. Eenzame figuren zijn het, wier leven draait om het propaganderen van deze radicale complottheorie – de ronde aarde is een creatie van de overheid en Hollywood – en hiertoe dikke boeken schrijven en congressen organiseren. De Flat Earth-theorie blijkt wonderwel samen te gaan met het mijden van vaccinaties en het ontkennen van de evolutie. Er zijn zelfs Flat Earth-datingssites; want wie eenmaal weet dat we met z’n allen voor de gek worden gehouden, zal bij de ongelovigen slechts op onbegrip stuiten. ‘Het paradigmaverschil is te groot’, aldus Sargent.

‘Het is een erg open en tolerante groep. Zolang het vertrekpunt blijft dat de aarde plat is, is iedereen bereid naar je te luisteren.’ Behind the Curve-regisseur Daniel J. Clark in een interview met modeblad GQ.

Regisseur Clark blijkt niet van zins de kloof te dichten. ‘Ze vinden ons idioten die bij hun moeder inwonen’, zegt Flat Earth-evangelist Nathan Thompson. ‘Ik heb honderden Flat Earthers ontmoet en geen enkele woont bij zijn moeder.’ Meteen daarop volgt een huiselijke scène met de nogal op aandacht geilende Sargent, die wel degelijk bij zijn moeder lijkt te wonen. Tikje makkelijk zijn ook de momenten waarop Flat Earthers aan het woord zijn en de interviewbeelden opeens plaatsmaken voor karikaturale animaties van degene die aan het woord is. De opgevoerde critici – astrofysici, maar ook psychologen en psychiaters – laten geen spaan heel van de beweging, al doen ze tegen het einde van de film een wat halfslachtige oproep tot een dialoog tussen Flat Earthers en wetenschappers. Het was mooi geweest als Clark zich zelf aan een dergelijke dialoog had gewaagd, nu blijven de kampen keurig gescheiden.

Het moet gezegd: sommige Flat Earthers komen best sympathiek voor het voetlicht. Niettemin blijft de film vervreemdende kost als je dacht dat globe-ontkenners een middeleeuws fenomeen waren, of als je niet warm of koud wordt van het feit dat gebouwen in de verte niet achter de kromming van de aarde verdwijnen – het eerste in de film opgevoerde ‘bewijs’ dat de aarde geen bol is. Rare wereld, of-ie nu plat is of rond.

The Godfather: Part II (Francis Ford Coppola, 1974)

RTL 7, 20.30-00.40 uur

In het vervolg op het klassieke eerste deel toont regisseur Francis Ford Coppola in The Godfather: Part II hoe Michael Corleone (Al Pacino) na de dood van zijn vader Vito de leiding van de familie overneemt. De manier waarop hij zijn macht consolideert en uitbreidt, wordt verbonden aan flashbacks naar de tijd waarin de jonge Vito (Robert De Niro) begint aan de opbouw van zijn misdaadimperium. De Niro en Brando zijn de enige acteurs die ooit een Oscar kregen voor dezelfde rol, maar het draait in het tweede deel toch voornamelijk om Pacino, wiens Michael tot en met de beklijvende finale steeds minder menselijk wordt. De film, meesterlijk in zijn traag opgebouwde spanning, won nog vijf andere Oscars, waaronder die voor beste film, beste regie en beste bewerkte scenario.

Meer over