Service

De Volkskeuken: zoervleis zonder vleis

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: vegan zoervleis, hoofdgerecht voor 2 personen

Zoervleis met jackfruit Beeld Pay-Uun Hiu
Zoervleis met jackfruitBeeld Pay-Uun Hiu

Komt een veganist bij het bekendste eetcafé voor zoervleis in Maastricht en vraagt of ze misschien ook zoervleis zonder vleis hebben. Dat is natuurlijk wel een beetje vragen naar een suikerspin zonder suiker. De stad is nog aan het bijkomen van het hoogwater, krijg je zoiets. Dus nee, in café Sjiek serveren ze zoer mét vleis, ambachtelijk en traditioneel Limburgs bereid. Overigens is er binnen noch van hoogwater noch van corona veel te merken. Het is er, als in oude tijden, gezellig druk en vol.

Toch is dat nog wel een puntje, geen vlees meer. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag is het zelfs een van de zes ‘extreem ambitieuze’ (klimaat)missies die lezers vóór 2030 gerealiseerd zouden willen zien: niemand eet dan nog vlees en niemand mist het. Kweekvlees, sojabiefstukken en andere plantaardige eiwitten zijn de opties voor Heel Holland Vega. Ambitieus, inderdaad. En dan is dat nog niet eens geheel dierloos, want voor melkproducten en eieren zijn veestapels en kippenfarms nou eenmaal nodig.

Tot die tijd is het ‘vegetariseren’ en ‘veganizen’ van favoriete vlees- en visgerechten een van de simpelste en leukste oplossingen. Op internet en in vega/vegan kookboeken staan genoeg suggesties. Zo geldt jackfruit (de jonge, niet de rijpe op siroop) als een goede vervanger voor draadjesvlees. Jackfruit-producent Fairtrade Original geeft zelfs een prima recept op zijn site voor zoervleis, dat vrij goed aansluit op dat van café Sjiek. Ik probeerde ook een versie met pulled oats, maar vond dat geen succes.

Ingrediënten

1 blik pulled young jackfruit (280 g uitlekgewicht)

2 eetl. bloem

zout en peper

50 g plantaardige boter

4 uien, in halve ringen

200 ml rode wijn

4 eetl. rodewijnazijn

4 eetl. balsamico

6 jeneverbessen

4 kruidnagels

4 laurierblaadjes

5 takjes tijm

2 plakken peperkoek

2 eetl. appelstroop

Spoel de jackfruit af en dep af. Doe de jackfruitsnippers met bloem, zout en peper in een kom en schud ze door de bloem. Verhit de boter in een braadpan en bak daarin de jackfruit. Haal de snippers uit de pan als ze licht gebruind zijn. Bak in de overgebleven boter (met indien nodig een klontje erbij) de uien op middelhoog vuur zacht in ca. 10-15 min. Roer af en toe.

Doe de jackfruit terug in de pan, samen met de wijn, azijn en specerijen. Breng aan de kook en laat ca. 30 minuten zachtjes stoven met een deksel op de pan. Haal de specerijen eruit, verkruimel de peperkoek boven de pan en roer de appelstroop erdoor. Roer net zolang tot de saus gaat binden, voeg een scheutje water toe als de saus te dik wordt.

Eet op z’n Limburgs met dikke friet, (vegan) mayo en voor de groenten een salade of gekookte sperziebonen.

Meer over