ReceptVolkskeuken

De Volkskeuken: Zijdezachte chocomousse zonder zuivel

Chocolademousse met zijden tofu. Beeld Loethe Olthuis
Chocolademousse met zijden tofu.Beeld Loethe Olthuis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Chocolademousse met zijden tofu.

Loethe Olthuis

Veganistisch eten, dus zonder iets dat van een dier komt, is ontzettend hip. Maar goed: er zijn zoveel onzinnige of zelfs ongezonde dingen hip. Denk aan het laten staan van brood of glutenbevattende voedingsmiddelen terwijl je geen coeliakie (een ernstige auto-immuunziekte) hebt. Volgens mijn huisarts is door deze onterechte glutenangst het aantal jonge vrouwen met een jodiumtekort verveelvoudigd. Brood is namelijk onze grootste leverancier van jodium. Als je geen brood eet (of vis, waarin ook veel jodium zit) is de kans groot dat je ‘krop’ of struma krijgt: een serieuze gebreksziekte waarbij je schildklier niet goed werkt. Krop was vrijwel verdwenen nadat er in het Broodbesluit van 1968 werd vastgelegd dat er jodium aan bakkerszout moet worden toegevoegd. Overigens zijn biologische bakkers hiertoe niet verplicht, dus check even of jouw biobrood jodium bevat.

Maar wat meer ‘vegan’ eten is zo slecht nog niet. Voor de toekomst van onze planeet en voor die van onze kinderen moeten we echt gaan minderen met dierlijke producten. Met vlees, maar ook met zuivel. Helemaal stoppen hoeft niet: bijvoorbeeld wat ei en yoghurt is gezond. Als je 100 procent vegan eet, moet je zelfs een vitamine B12 supplement slikken. Maar waarom zou je niet eens gaan rondsnuffelen in het rijke assortiment van vegan voedingsmiddelen? Zoals zijden of silken tofu, te koop in toko’s en natuurwinkels. Zijden tofu is echt iets anders dan gewone tofu of tahoe. Het is zacht en romig en mist de kartonsmaak van veel sojaproducten. Daardoor kun je het in veel gerechten gebruiken als vervanger van kwark, room of ricotta. Zoals in deze supersimpele, verrassende chocolademousse: van nature gluten- en lactosevrij. Ik gebruikte gewone keukenstroop als zoetmiddel.

Ingrediënten

nagerecht voor 4 personen

300 g zijden tofu

200 g pure chocolade, in stukjes

naar smaak 3-4 eetl. (ahorn- of keuken-)stroop

(garnering naar keuze)

Bereiding

Laat de zijden tofu even uitlekken in een vergiet en klop vervolgens helemaal glad. Gebruik een mixer in een diepe kom of een keukenmachine: het spat behoorlijk! Laat de chocolade al roerend met de siroop en 2 eetlepels water au bain-marie óf op heel laag vuur in een pan met dikke bodem smelten. Schenk/schraap de gesmolten chocolade geleidelijk bij de tofu en blijf kloppen tot het mengsel glad en iets schuimig is. Verdeel over coupes of glazen. Dek af met plastic folie en zet ze minstens 2 uur in de koelkast tot de mousse stevig is. Garneer met toefjes sojaslagroom, kokossnippers, gehakte chocolade of noten of eetbare bloemen.

Meer over