De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Zelfgebakken frietjes met mayonaise

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag friet met mayonaise, een lunch- of bijgerecht voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Er is een frietoverschot. Toen mijn gezinsleden dat hoorden keken ze als Dagobert Duck in een vol geldpakhuis. Ik zag mijn zoon dagdromen over eindeloze ladingen goudgeel krokante frietjes die hij door elke denkbare saus kon sleuren, mijn man droomde over patatjes oorlog en mijn dochter over frietjes met ketchup of curry. Even barstte de patat of friet-discussie los, maar toen we concludeerden dat patat in de snackbar woont en friet in een restaurant, verstomde de discussie en droomden we verder over restaurants, en ooit weer uit eten gaan.

Het frietoverschot is er doordat de restaurants moesten sluiten. Ook andere landen hebben enorme aardappel- en frietoverschotten.

Bij mij in de polder organiseren telers aardappel-drive-ins en superaanbiedingen van piepers en uien, waarbij ze dan ook nog voor elke klant aan de voedselbank doneren. Als ze er maar van af komen. Aan de slag, dus: red de telers, eet patat/friet!

Ingrediënten

1 kilo vastkokende aardappels (of frietaardappels)

zout

frituurvet

Voor de mayonaise:

2 rauwe eidooiers

1 (of 2) theel. mosterd

1 eetl. citroensap of witte wijnazijn

150 ml zonnebloemolie

zout

Schil de aardappels, snijd ze in plakken van driekwart tot een hele centimeter en daarna in reepjes. Was ze in ruim water, en dan nog een keer, tot het water helder blijft. Maak ze goed droog met een schone theedoek. Verhit de olie tot 160 graden en frituur de frietjes in porties 2 minuten. Ze kunnen niet tegelijk in het frituurvet, want dat koelt dan te snel af. Laat de frietjes uitlekken op keukenpapier en afkoelen.

Maak de mayonaise: dat kan met de hand of met de mixer. Meng in een maatbeker de eidooiers met de mosterd en het citroensap of de azijn, een snuf zout en een eetlepel warm water. Klop of mix in een heel klein straaltje de olie door de dooiers, blijven kloppen en mixen tot de olie is opgenomen door de dooiers: dan pas kan er weer wat olie bij. Het duurt even voor de mayonaise mooi dik wordt, heb geduld. Verse peper is er lekker in!

Verhit het frituurvet tot 180 graden en bak portie voor portie in ongeveer 3 minuten de frietjes mooi goudbruin. Laat uitlekken en bestrooi met zout. Eet met de mayonaise.

De rest van de mayonaise blijft in een schone pot twee weken houdbaar in de koelkast. Lekker met hardgekookte eieren, of met nog meer friet.

Meer over