De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: witte asperges met tuinkruiden

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag witte asperges met tuinkruiden, krieltjes en ei, hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

De keukentafel beneden wordt bemand door mijn thuiswerkende echtgenoot. Overal door het huis zijn pubers. Nou zijn dat er maar twee, maar ze weten het huis met verve te vullen, want ze mogen niet naar school. Nu mopperen ze op de trage onderwijs-app, de ‘intens slome wifi’, doen weliswaar braaf hun huiswerk, maar hebben zeeën van tijd over. In die tijd maken ze veel geluid en eten ze al het eten in huis op.

Ik wil niet naar de supermarkt, de potentiële besmettingshaard, maar ik moet wel. En ondanks wat lege schappen en mijn sombere stemming gloort er plots hoop in de groenteschappen: asperges! Nederlandse asperges, lekker vroeg omdat we zo’n warme winter hadden. En ja, ze zijn wat aan de prijs, maar als we dan niet naar een restaurant kunnen, laten we dan zelf maar restaurantje spelen.

Houd één asperge achter en maak van het gezeefde kookvocht en die asperge morgen lekker soep. Kijk op internet hoe. Lekker thuis lunchen!

Ingrediënten:

1 kilo witte asperges

100 g peultjes

1 kilo geschilde krieltjes

8 eieren

10 blaadjes verse basilicum

6 eetl. olijfolie

12 bladeren leuke sla (eikenblad, lollo rosso, etc.)

gehakte groene tuinkruiden (peterselie, bieslook, selderij, etc.)

Leg de asperges een half uur in koud water. Schil ze daarna secuur en snijd het onderste harde stukje eraf. Doe de schillen en de kontjes in een pan, strooi er zout op, zet ze onder water en schik de asperges daarop. Breng aan de kook en kook naar believen: 3 minuten als je van een stevige asperge houdt, 10 minuten als je ze graag heel zacht hebt. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges in de pan.

Haal de puntjes en de slierten van de peultjes af en blancheer ze kort. Kook, stoom of bak de krieltjes. Zet de eieren op in koud water en kook ze daarna 3 tot 6 minuten, al naargelang hoe hard je de dooier wilt hebben. Dompel ze in koud water en pel ze.

Scheur de basilicumblaadjes en vijzel ze met de olijfolie en wat zout en peper tot een bijna egale saus.

Pak vier borden, scheur de sla in stukjes en verdeel over de borden. Leg de peultjes erop. Laat de asperges uitlekken, leg ze op de sla, schik de aardappeltjes en de eieren ernaast, strooi de gehakte kruiden over de borden en sprenkel de basilicumolie erover.

Meer over