VolkskeukenGestoofde venkel

De Volkskeuken: verrassing in Bazel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: venkel gestoofd in sinaasappelsap, bij- of voorgerecht voor 4 personen.

Sake Slootweg
Venkel gestoofd in sinaasappelsap Beeld Sake Slootweg
Venkel gestoofd in sinaasappelsapBeeld Sake Slootweg

Iedere keer wanneer ik tijdens mijn dagelijkse bergwandeling in de Zwitserse Alpen denk: nu heb ik zin in rösti, verschijnt er weldra een knusse berghut waar de pannetjes al op het vuur staan. En wanneer ik in het dal trek heb in versgebakken abrikozentaart, staat het gebak al op tafel.

Precies om deze smakelijke voorspelbaarheid kom ik graag in dit Alpenland. Vlak voor mijn vertrek hoop ik in Bazel daarom nog een laatste bord meelsoep of geschnetzeltes te krijgen. Het buitenterras van Hotel-Restaurant Krafft ziet er degelijk genoeg uit en ik ga er zitten in de veronderstelling dat ik er absoluut niet verrast ga worden.

Op het menu geen rösti te bekennen. Ik kan kiezen uit quinoa-salade, gerstpasta of zwarte rijst met kabeljauw en venkel. Beteuterd steek ik even later een hap venkel in mijn mond. Van de smaakexplosie die volgt slaak ik zo’n kreet dat het Franse echtpaar naast mij verschrikt opkijkt. Zoet, zuur, hartig. Waar komt deze fantastische smaak vandaan? Van het sinaasappelsap waarin de venkel gesudderd heeft, vertelt de serveerster.

Sinds ik terug ben uit Zwitserland heb ik het over niets anders. Eet dit venkelgerecht bij vis, worstjes, koud op een geroosterde boterham of met gegrilde sla.

Ingrediënten
2 venkels (samen 400 g), gewassen

1 ui, in ringen

2 teentjes knoflook, gesnipperd

1/2 vers rood pepertje, zonder pitjes, gesnipperd

1 tomaat, in blokjes

500 ml sinaasappelsap, van 5-6 sinaasappels of verse uit een fles

2 kropjes baby romaine sla

geroosterde stokbroodjes

Snijd de venkel in de lengte doormidden. Snijd de uiteinden en de kern onderin weg. Snijd de rest in dunne ringen. Houd het venkelgroen apart. Fruit de ui, knoflook en rode peper kort in een laagje olijfolie in een braadpan. Doe de venkelringen en tomaat erbij en bestrooi met zout. Fruit enkele minuten op middelhoog vuur tot de venkel slinkt. Giet het sinaasappelsap erbij, breng aan de kook en zet dan het vuur laag. De venkel moet net onderstaan. Laat zonder deksel enthousiast sudderen tot de venkel zacht en het sap een dikke jus is geworden.

Verwijder slappe bladeren van de sla, snijd het bruin van het stronkje en snijd de kropjes in de lengte doormidden. Smeer de platte kant in met olijfolie en gril ze enkele minuten in een loeihete grillpan. Schep wat venkel op een bord, leg de sla er tegenaan en giet enkele druppels sinaasappeljus over de sla. Garneer met venkelgroen. Eet met geroosterde stokbroodjes.

Meer over