Service

De Volkskeuken: Verjaardagssoep

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: pompoensoep, een lunch- of voorgerecht voor 4 personen

Zeventien jaar geleden zag ik haar voor het eerst. Klein en bloot was ze, met heldere oogjes, en de prachtigste baby die ik ooit had gezien. Nu is ze nog steeds prachtig en ze heeft ook nog steeds heldere ogen, maar ze is ook een stuk groter en zoveel leuker dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Ze heeft maar één kleine zwakheid. Kiezen. Of het nu gaat om een studie of een bestelling in een restaurant: uit zoveel leuks en lekkers kan ze nauwelijks een keuze maken.

Dus toen ik haar vroeg naar haar lievelingseten, keek ze me boos aan. ‘Je weet dat ik dat niet kan bepalen. Kies dat zelf maar uit mijn favorieten.’

Vandaag krijgt u dus geen tortellini met paddestoelen, pizza mozzarella, faking eend, ratatouille met rijst. Geen vegagoulash met pilav, geen ragout met rijst of courgettefrietjes, geen lasagne, vegetarische kroket, spinazie-kaasbroodje, geen tjauw min, aardappelpuree, tomatensoep, spaghetti bolognese, geen Indiase dahl en ook geen gevulde aubergine.

Voor haar verjaardag koos ik pompoensoep. Met geroosterde pompoen, dan wordt het extra lekker.

Geroosterde pompoensoep. Beeld Tallina van den Hoed
Geroosterde pompoensoep.Beeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

1 flespompoen

olijfolie

gemalen komijnzaad

gemalen korianderzaad

chiliflakes

2 uien

5 tenen knoflook

2 tomaten

15 takjes selderijblad

1 eetl. masala kerrie

1/2 eetl. koenjit

1 liter tuinkruidenbouillon

zout, peper

Topping: bijv. crunchy uitjes, zonnepitten, pompoenpitten, volle Griekse yoghurt

Zet de heteluchtoven op 200 graden. Vet een braadslede in. Was de pompoen en haal het steeltje eraf. Schillen hoeft niet. Halveer hem, haal de zaadjes eruit en snijd hem in handzame stukken. Leg de parten op de bakplaat, bestrooi gul met het komijn- en korianderpoeder en chiliflakes naar smaak. Wees niet té voorzichtig: omdat de soep best zoet uitpakt kan het wel wat pittigs hebben. Hussel de parten pompoen door de olie en de kruiden en zet het zeker 20 minuten in de oven, tot ze kleuren, maar niet zwart worden.

Snipper de ui en de knoflook en bak die in die tijd op een laag vuur heel langzaam gaar en lichtbruin. Snijd de tomaten in kleine stukjes en hak de selderij. Doe dit met de pompoen bij de uien. Voeg kerrie, koenjit, tuinkruidenbouillon toe en breng het aan de kook. Zet na ongeveer 5 minuten de staafmixer erin en pureer het glad. Proef: is het hartig genoeg? Pittig genoeg? Voeg indien nodig zout en peper toe. Schep dan de soep in kommen en doe er naar believen toppings op. Eet met lekker bruin brood en boter.

Meer over