de gidsVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: tulpenbollen met tempé

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: roerbak met tulpenbolletjes, bijgerecht voor 2 personen.

Pay-Uun Hiu
Roerbak met rode paprika, tempé en tulpenbolletjes. Beeld Pay-Uun Hiu
Roerbak met rode paprika, tempé en tulpenbolletjes.Beeld Pay-Uun Hiu

‘Heb jij weleens iets met tulpenbollen gemaakt?’, vraagt J. op goed moment, uit het niets. Nee, tulpenbollen, dat was iets van de oorlog en het was vies, vertelde mijn moeder altijd. Uit datzelfde niets krijg ik een week later opeens het boek Eet smakelijke tulp in handen, van Johanna Huiberts-van den Berg en Reineke van Tol (Poiesz Uitgevers). Noem dat maar eens toeval.

Huiberts staat ook voor de biologische kwekerij Huiberts Bloembollen bij Schagen van Johanna en haar man John. Nadat ze een keer tulpenbollen in een Amsterdams restaurant had gegeten, besloot Johanna er zelf mee te gaan experimenteren, wat resulteerde in dit kookboek.

Dat tulpenbollen als voedsel zo’n slecht imago hebben, komt volgens Huiberts doordat er in de oorlog alleen oude bollen waren en die waren inderdaad smakeloos en taai. Verse bollen, zoals zij die levert (eetsmakelijketulp.nl), lijken een beetje op tamme kastanje en aardappel en hebben een wat nootachtige smaak. Let er alleen wel op dat je echt eetbare (biologische) bollen neemt en niet zomaar bij het tuincentrum losgaat.

De eetbare bollen zijn er bij Huiberts in twee variëteiten: de ‘gewone’ tulpenbol en de ‘botanische bol’, waaruit een kleinere, meer natuurlijke tulp groeit die verwildert in de tuin. Deze bolletjes kun je ook in hun geheel gebruiken, de gewone bollen zijn in stukjes, reepjes of schijfjes geschikt voor allerlei bereidingen, van hartig tot zoet.

Misschien is het iets wat je moet leren, koken met tulpenbollen. Bij mijn eerste kennismaking - botanische bolletjes, geroerbakt met vegan kipstukjes en gekookte bietjes – vond ik de bollen nogal melig en droog. Daarop besloot ik ze klaar te maken als een Chinese roerbak met waterkastanjes: in schijfjes meebakken met een basis van lente-ui, gember, knoflook en rode peper, aangevuld met tempé en rode paprika. En gek of niet, dat smaakt weer heerlijk bij een stamppot van aardappel, pastinaak, knolselderij en tulpenbol.

Ingrediënten

200 g tempé

4 eetl. lichte sojasaus

4 eetl. mirin

arachide- of zonnebloemolie

2 lenteuitjes, in ringetjes

stukje gember, geschild, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

½ à 1 rode peper, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt

6-8 botanische tulpenbolletjes, zonder velletje in schijfjes, of

100 g waterkastanjes (toko) in schijfjes

1 rode puntpaprika, in reepjes

Snijd de tempé in flinterdunne reepjes van ca. 2 cm lang en marineer ze een halfuurtje in 2 eetlepels sojasaus en 2 eetlepels mirin. Verhit een flinke laag olie in een wok, frituur de reepjes daarin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Maak de wok schoon, doe er twee eetlepels olie in en fruit lente-ui, gember, knoflook, rode peper en schijfjes tulpenbol of waterkastanjes. Voeg de resterende sojasaus en mirin toe en roerbak vervolgens de paprikareepjes mee tot ze iets geslonken en beetgaar zijn. Doe de tempé erbij en warm die nog goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Meer over