Service

De Volkskeuken: tomatenpizza met wonderkaas

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: Tomatenpizza met halloumi en olijven, hoofdgerecht voor 4 personen

Tomatenpizza met halloumi en olijvenn Beeld Loethe Olthuis
Tomatenpizza met halloumi en olijvennBeeld Loethe Olthuis

Het was een bizar moestuinjaar. Allereerst kwamen er giftige doornappels uit de paprikazaadjes (prachtig, dat wel). De bolcourgettes bleken meloenen, de gele courgettes veranderden in pompoenen en de rode bietjes waren wit-roze gestreept. Een invasieleger van naaktslakken walste keer op keer over de sla en boontjes en een nog onbekend beest heeft bacchanalen met de aardappels aangericht, we konden nog net een half emmertje redden. Tenslotte waren mijn gele tomaten ziek, dacht ik. Want ze waren bedekt met een teer, wit laagje, alsof ze bevroren waren of beschimmeld. Toch maar geplukt en geproefd en wat bleek? Ze waren allesbehalve schimmelig. Maar wel ongelooflijk zoet en sappig. Geen idee welke soort het is, maar ik weet één ding zeker: ik heb ze niet gezaaid!

In een kleffe zomer als deze heb je echt een kas nodig als je tomaten wilt kweken en zelfs dan was de oogst dit jaar niet spectaculair. Maar wel genoeg voor een tomatenpizza die niet zompig wordt, met wonderkaas halloumi en mijn quick-and-dirty knapperige pizzabodemrecept.

Ingrediënten

400 g gemengde stevige tomaten, alle kleuren en maten

1 blikje tomatenpuree (70 g)

6-8 eetl. olijfolie

1 theel. suiker

400 g zelfrijzend bakmeel (+ extra voor bestuiven)

50 g versgeraspte Parmezaan of Grana Padano

2 lente-uitjes, schoongemaakt, in ringetjes

50 g groene (biologische) olijven, zonder pit

225-250 g halloumi (naturel of met basilicum), in plakjes

5 takjes verse basilicum

Extra: bakplaat, bakpapier, deegroller

Verwarm de oven voor op 240 graden (boven-/onderwarmte). Bekleed de bakplaat met bakpapier. Snijd de tomaten overdwars in niet te dunne plakken, gebruik de kapjes ook. Halveer kerstomaatjes. Meng de tomatenpuree met 1 eetl. olijfolie en de suiker en maak pittig op smaak af met zout. Meng in een flinke kom het zelfrijzend bakmeel met 2 eetlepels olijfolie en een halve theelepel zout. Voeg geleidelijk ongeveer 175-190 ml nèt lauw water toe en kneed het deeg tot het soepel maar niet plakkerig is. Bestuif het aanrecht met bakmeel en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Leg de deegplak op het bakpapier en snijd de randjes bij. Bestrijk het deeg gelijkmatig met het tomatenpureemengsel. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en de lente-ui. Rangschik er daarna de tomaten, olijven en halloumi over. Besprenkel met ca. 4-6 eetlepels olijfolie. Zet de pizza in het midden van de oven en bak ca. 20 minuten tot het deeg knapperig is en de tomaten en halloumi iets bruin. Knip de basilicum erboven fijn en eet direct, met een salade.

Meer over