Service

De Volkskeuken: tomatenconsommé

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: tomatenconsommé, een voorgerecht voor 4 tot 8 personen

Tallina van den Hoed

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb een ongelooflijke zin in kerst. En het bijbehorende diner. Ik ga heerlijk koken voor die drie mensen die naar ons gezin komen, met veel voorgerechtjes en een vegetarisch spektakelstuk, en een toetje en kaas toe. En daarna spelen we Cards Against Humanity, want diepdonkerzwarte humor is een prima manier om met lockdownsipheid om te gaan.

Dit lieve soepje is eigenlijk een consommé: dat is twee keer getrokken bouillon die extra krachtig smaakt. Het leuke is dat het weinig werk en geld kost en zich prima laat begeleiden door andere kleine hapjes, zoals een kleine salade met bijvoorbeeld walnoten, een bladerdeeg-kaashapje of gewoon simpel geroosterd brood met boter.

Tomatenconsommé Beeld Tallina van den Hoed
TomatenconsomméBeeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten

2 uien

3 tenen knoflook

olijfolie

1 prei

100 g wortel

1 bosje selderij

zout, peper

1 blik tomatenstukjes

1 tak rozemarijn van 15 centimeter

Evt. madera of vers citroensap

Pel één ui en één teen knoflook, hak ze grof. Bak in wat olijfolie op een hoog vuur tot het geheel begint te kleuren. Vul de waterkoker en zwengel hem aan. Was het zand uit de prei en snijd de bovenkant van de wortel af: snijd wortel en prei ook in stukken. Hak de selderij in stukken en doe alles in de pan. Bak het even aan en overgiet het met ruim een liter kokend water. Doe er een volle theelepel zout en lekker veel peper uit de molen bij. Breng het aan de kook, zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het een half uurtje pruttelen.

Zeef de bouillon.

Pel de laatste ui en de twee tenen knoflook, hak ze fijn en bak ze in olijfolie tot ze beginnen te kleuren. Voeg het blik tomaten en de rozemarijn toe, wat peper en de gezeefde bouillon. Breng het aan de kook en laat het weer een half uurtje zachtjes pruttelen. Zeef de bouillon en proef: is het hartig genoeg? Zo niet, kook het dan nog een kwartiertje in. U houdt ongeveer driekwart liter heerlijke tomaten-groenteconsommé over. Als klein kopje soep is het goed voor 8 porties en als bord soep geniet u er met vier eters van. Is dat alsnog te veel, dan kunt u het restant ook prima invriezen.

Serveer in glaasjes, kopjes of borden. Garneer met misschien nog wat rozemarijn of selderij, giet er een klein plonsje madera in, of wat vers citroensap.

Meer over