Service

De Volkskeuken: tintelende wijnsiroop

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: aardbeien in tintelende wijnsiroop, toetje voor 4 personen.

Aardbeien met tintelende wijnsiroop Beeld Onno Kleyn
Aardbeien met tintelende wijnsiroopBeeld Onno Kleyn

Ha, eindelijk weer eens een boek waar ik voor smelt. Een smaakboek, een eetboek, maar geen kookboek. En het is voor kinderen! Nou ja, nominaal. Want zoals alle goede kinderboeken is het tegelijk voor de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s. Daan Faber schreef de tekst, Jose Luis Garcia Lechner maakte de tekeningen van Smaakspoken, een wervelend verhaal over, zoals de ondertitel luidt, ‘het geheim van de zeven smaken’ (Uitgeverij Volt; € 15,99).

Puck van 9 jaar is de dochter van kok Maro en probeert haar leven op de rails te houden na het overlijden van haar moeder. Haar papa stort zich op zijn werk en heeft niet veel tijd voor haar. Dan dienen zich een voor een ‘smaakspoken’ aan, die leren Puck over het proeven van al het heerlijks in eten: bitter, zoet, vet, umami en de rest.

Een goed idee voor een boek is één ding, een briljante uitwerking iets anders. Faber schreef een mooie tekst, misschien af en toe moeilijk voor 9-jarigen, maar hij neemt de jonge lezers serieus, gaat niet op zijn hurken zitten. De illustraties en de opmaak zijn verrukkelijk en alles sluit naadloos op elkaar aan. Het heerlijkst vind ik de dubbele agenda. De lezers leren over smaak. Ik kan dus alleen maar hopen dat ook de grote mensen in het gezin – voorlezers of niet – het tot zich nemen; veel van de informatie zal voor hen net zo nieuw zijn. Slinkse educatie, bravo!

Op het eind bakt Puck een taart waarin alle zeven smaken voorkomen. Iets dergelijks lukt me niet vandaag. Ik maak een toetje met – even denken – vier ervan. Ook lekker.

Ingrediënten

500 g aardbeien

250 ml rode wijn

100 g suiker

1 tak tijm

1 eetlepel szechuanpeper

Optioneel: vanille-ijs of clotted cream

Kook de rode wijn met de suiker rustig in tot een siroop. Roer, schat de dikte in en weet dat hij na afkoelen nog wat dikker wordt. Doe er op het eind de szechuanpeper en tijm bij. Laat buiten de koelkast afkoelen en zeef, zet daarna in de koelkast.

Zorg dat de aardbeien op kamertemperatuur zijn. Haal vlak voor serveren de kroontjes eraf. Snijd grote in de lengte in tweeën of zelfs in vieren. Meng met de wijnsiroop en laat een paar minuten marineren. Verdeel over coupes of schaaltjes. Wie wil, drapeert er een bolletje ijs of een klodder clotted cream in.

Meer over