Service

De Volkskeuken: stoofpotje met venkel, linzen en zeekraal

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: stoofpotje met venkel, linzen en zeekraal, hoofdgerecht voor 2 personen

Pay-Uun Hiu
Stoofpotje met venkel, linzen en zeekraal. Beeld Pay-Uun Hiu
Stoofpotje met venkel, linzen en zeekraal.Beeld Pay-Uun Hiu

Het is ‘veganuary’. Alsof u nog niet genoeg worstelt met uw goede voornemens, hebben de veganisten er nog eentje bij: eet deze maand eens puur plantaardig. Het idee werd in 2014 gelanceerd door Jane Land en Matthew Glover, twee Britten die elkaar hadden leren kennen via een vegetarische datingsite. Hij was al veganist, zij alleen vegetariër. Hij zei dat hij haar niet wilde kussen als ze kaas had gegeten.

Dat was blijkbaar overtuigend genoeg. Ze zijn nog steeds bij elkaar en hun initiatief was vorig jaar goed voor ruim vijfhonderdduizend deelnemers wereldwijd, waarvan een kwart Britten. In Nederland is de veganistische liefde iets minder heetgebakerd. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) was al in 2012 begonnen met een Vegan Challenge die niet per se aan januari vastzit. Wie zich inschrijft (veganchallenge.nl), ontvangt een maand lang dagelijks gratis recepten, tips en informatie in zijn mailbox. In 2021 waagden ruim zesduizend Nederlanders zich daaraan.

U kunt dus, als alle andere goede voornemens zijn uitgewoed, nog altijd een maandje veganistisch leven. Het grote voordeel: als u na een maand stopt, bent u geen loser, maar heeft u de challenge volbracht. Met dit veganistische stoofpotje met venkel, linzen en zeekraal bent u alweer een dag verder.

Ingrediënten

2 eetl. olijfolie

1 theel. mosterdzaad

1 theel. venkelzaad

stukje gember, geschild, fijngehakt

2 teentjes knoflook, gesnipperd

1 ui, gesnipperd

250 g kastanjechampignons

1 venkelknol, in reepjes

1 rode paprika in reepjes

scheutje vermouth

200 g veganistisch gehakt

1 blikje linzen (200 g), uitgelekt

scheut rode wijn

bouquet garni van wat takjes tijm, oregano, laurierblad, salie

4 eetl. groentebouillon

75 g zeekraal

Verwarm de olie met mosterdzaad en venkelzaad op niet al te hoog vuur in een braadpan. Voeg gember en knoflook toe als het zaad gaat springen. Doe er even later de ui bij en laat alles even fruiten. Voeg de paddestoelen toe en laat ze slinken. Bak de venkel en paprika mee tot ze iets zacht geworden zijn en blus af met een scheutje vermouth. Laat even doorbakken. Bak het gehakt mee, voeg de linzen toe, met een scheut rode wijn en wat bouillon (niet te veel, net genoeg dat de schotel niet helemaal droog kookt; voeg indien nodig wat later nog een beetje bouillon toe). Leg het bouquet garni in de pan en laat alles een half uur zachtjes sudderen. Roer af en toe. Haal het bouquet garni eruit, roer de zeekraal erdoor en laat even iets slinken, maar zorg dat de groente knapperig blijft. Het zilte van de zeekraal is een aangenaam contrast met de anijsachtige smaak van de venkel. Breng op smaak met zout en peper. Serveer er voor grote eters bruine rijst bij.

Meer over