Volkskeukenspruitjesstamppot

De Volkskeuken: spruitjesstamppot met kerstrestjes voor derde kerstdag

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: spruitjesstamppot met gekaramelliseerde uien, een hoofdgerecht voor 4 personen.

Spruitjesstamppot. 


 Beeld Tallina van den Hoed
Spruitjesstamppot.Beeld Tallina van den Hoed

Derde kerstdag is een rare dag. Murw van het vele eten en de verplichte familiebezoekjes hangt u wat op de bank. Het is dat u vanzelf weer honger krijgt, want echt zin in eten heeft u waarschijnlijk niet, na al die dagen van overvloed. Laat staan dat u zin heeft om er boodschappen voor te doen en als u dat wel had, kon u die weer niet kwijt, want de koelkast staat nog vol met restjes van de kerstdis. Rollade met jus, een bakje stoofvlees, misschien wat restjes gourmetgroenten. Eet die eerst maar eens op.

U heeft nog een paar dagen voor het nieuwe jaar en wat zou het fijn zijn om dat met een schone lei, verse voornemens en prachtig heldere koelkast zonder vage restjes te beginnen. Aan de slag! Controleer aangebroken potjes, eet een voorafje van olijven en augurkjes. Dat beetje fancy mosterd is ook de moeite van het bewaren niet waard en waarom was u tijdens het kerstmaal nu de spruitjes vergeten?

Spruitjesstamppot is heerlijk mild en makkelijk,en smaakt nog lekkerder als u er restauranteske hoeveelheden boter en room in doet. Al uw kerstrestjes passen erbij: van rollade tot vega-wellington, stoofvlees, restjes kaas, of de braadworstjes van Onno Kleyn, met mosterdjus, of de vlees-tomatensaus van Marcus Huibers van afgelopen week in de Volkskeuken. Heeft u geen restjes of spruitjes? Bijna elke stamppot knapt op van boter, room en mosterd.

Ingrediënten:

1 kilo uien

olijfolie

750 g aardappelen

750 g spruitjes

zout, peper

1 eetl. mosterd

50 g boter

100 g crème fraiche of andere room

Schil de uien en snijd ze in halve ringen. Bak ze in een sliert olijfolie en met een snuf zout op een laag vuurtje heel langzaam zacht, bruin en zoet. Dat duurt echt wel even, overhaast het niet. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in ongeveer 10 - 12 minuten gaar. Maak de spruitjes schoon en doe ze de laatste 8 minuten bij de aardappelen.

Giet af en stamp de aardappelen en spruiten grof. Doe er zout en peper bij, een eetlepel mosterd en wat klontjes boter, en stamp nog wat. Roer de room erdoor. Proef: hartig genoeg? Romig genoeg, of kan er nog wat boter en room bij? Meestal kan dat wel, de smaak wordt er alleen maar beter door. Schep de gekaramelliseerde uien erdoor of leg ze erop.

Meer over